ONU: Inegalitatea de gen pe piața muncii, mai semnificativă decât se credea
Articol de bucurestifm, 7 martie 2023, 12:33
Femeilor le este mai greu decât se credea să aibă acces la un loc de muncă, iar decalajul salarial dintre femei şi bărbaţi s-a redus foarte puţin în ultimii 20 de ani, a avertizat luni ONU, înaintea marcării pe 8 martie a Zilei Internaţionale a Femeii, relatează AFP.
Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a dezvoltat un nou indicator ce poate depista mai bine persoanele fără un loc de muncă care doresc să lucreze decât metodele actuale de măsurare a şomajului.
„Acest nou indicator prezintă o imagine mult mai sumbră a situaţiei femeilor pe piaţa muncii decât rata şomajului care este utilizată mai des”, a afirmat OIM într-un comunicat.
„Noile date arată că femeilor le este în continuare mult mai greu să găsească un loc de muncă decât bărbaţii”, a afirmat OIM, adăugând că, potrivit noilor sale date, 15% dintre femeile în vârstă de muncă la nivel global şi-ar dori să lucreze dar nu au un loc de muncă, comparativ cu 10,5% dintre bărbaţi.
„Această diferenţă de gen a rămas practic neschimbată timp de două decenii”, a insistat agenţia ONU.
Pe de altă parte, ratele oficiale ale şomajului în cazul femeilor şi al bărbaţilor sunt foarte asemănătoare. Potrivit OIM, acest lucru se explică prin faptul că acele criterii utilizate pentru a determina dacă o persoană ar trebui considerată oficial şomeră tinde să excludă în mod disproporţionat femeile.
Organizaţia subliniază că responsabilităţile personale şi familiale, inclusiv treburile casnice neremunerate, afectează femeile în mod disproporţionat.
Asemenea activităţi, subliniază OIM, împiedică adesea femeile nu numai să lucreze, ci şi să caute în mod activ un loc de muncă sau să fie disponibile imediat pentru muncă.
OIM a constatat că deficitul de locuri de muncă este extrem de mare în ţările cu venituri mici, unde aproape un sfert dintre femei nu şi-au găsit un loc de muncă. În cazul bărbaţilor, rata corespunzătoare a fost mai mică de 17%.
Accesul la locuri de muncă nu este singura problemă. OIM a subliniat că femeile tind să fie suprareprezentate în anumite genuri de locuri de muncă considerate vulnerabile, precum ajutorul acordat în cadrul unor afaceri de familie, mai degrabă decât să aibă un loc de muncă pe cont propriu.
„Această vulnerabilitate, împreună cu rate mai scăzute de angajare, afectează câştigurile femeilor”, a mai spus OIM. „La nivel global, pentru fiecare dolar din venitul la locul de muncă pe care îl câştigă bărbaţii, femeile câştiga doar 51 de cenţi”.
Diferenţa de salarizare variază foarte mult în funcţie de regiune, femeile câştigând doar 33 de cenţi faţă de un dolar în cazul bărbaţilor în ţările cu venituri mici, şi 58 de cenţi în ţările cu venituri mari.
„Această disparitate uimitoare a veniturilor se datorează atât nivelului mai scăzut de angajare a femeilor, cât şi salariilor medii mai scăzute atunci când sunt angajate”, potrivit OIM.