Calea Văcărești, biografie în imagini surprinse între anii 1985-1987!

Calea Văcărești se destăinuie celor care doresc să afle mai multe despre trecutul acestei zone care încorpora și cartierul evreiesc din București, printr-un volum de excepție la a cărui lansare publicul este invitat să participe vineri, 17 martie 2023, la ora 17:00, la Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei, nr. 151. Intrarea este liberă.

Cristian Popescu, autorul volumului „1985-1987 – Calea Văcărești, Cartierul evreiesc și alte locuri uitate – Aduceri aminte”, apărut la editura Oscar Print, în colecția Antropologie Urbană coordonată de dr. Adrian Majuru, a prins în timpul vieții sale demolările anilor 1980, care au sistematizat cea mai mare parte a Căii Văcărești, arteră comercială foarte veche.

„Acest oraș are nevoie de mărturisiri venite mai ales din partea celor care l-au cunoscut trăindu-l zeci de ani. Iar cartografierea de față nu a fost ocolită de riscuri, deoarece să fotografiezi în timpul demolărilor optzeciste era interzis. Au fost situații când autorul a fost surprins de miliție sau de muncitorii șantierelor, iar unele filme au fost pierdute cu acest prilej. Din cele rămase a putut fi posibilă această mărturisire.

Au fost ani de lucru și așteptare, și nu puțini. Volumul „1985-1987 – Calea Văcărești, Cartierul evreiesc și alte locuri uitate – Aduceri aminte”, recuperează cea mai valoroasă parte a acestei comori, deoarece imaginile sunt însoțite de biografia Căii Văcărești, trăită chiar de către autor. Cititorul va putea explora Calea Văcăreștilor în ultimii săi ani de viață, înaintea și în timpul sistematizării. Este una dintre cele mai cuprinzătoare povestiri scrise vreodată despre Calea Văcărești”, a declarat Adrian Majuru, istoric, antropolog, director al Muzeului Municipiului București.

Prin această carte, Cristian Popescu pune la dispoziția celor interesați arhiva personală de fotografii realizate în perioada 1985-1987, însoțind fiecare clădire dispărută de un mic comentariu ce îmbină informații istorice cu cele din amintirile personale.

La începutul fiecărui capitol cititorul va găsi o hartă pe care sunt marcate punctul de stație și unghiul de fotografiere pentru fiecare document foto din capitolul respectiv. Cartea își propune să reconstituie puncte cheie ale Căii Văcărești (Piața Sfânta Vineri, Piața Căuzași, Piața Timpuri Noi etc.) și prin panorame fotografice.

La Casa Filipescu-Cesianu, parte a Muzeului Municipiului București, se poate vizita expoziția permanentă „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”, unde poate fi admirată o parte a frescelor recuperate şi restaurate de la Mănăstirea Văcăreşti, cel mai important ansamblu monastic al Țării Românești din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.