VIDEO: Premiere la Noaptea Muzeelor!

Noaptea Muzeelor este un brand iubit de români atât pentru mesajul cultural pe care îl poartă, cât și pentru impactul pe care îl are în viața socială, prin înlesnirea accesului în lumea culturii în mod gratuit. Anul acesta, Noaptea Muzeelor ne promite câteva premiere. Am aflat care sunt noutățile celei de-a XIX-a ediție, de la Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate.

„Este o ediție care, anul ăsta, va avea și un derivat, pe care l-am anunțat deja, și mă bucur că a fost foarte bine primit atât în spațiul public, cât și în spațiul media, mă refer la Noaptea Muzeelor la Sate, deci vorbim de o nocturnă muzeală rurală care se va desfășura pe 2 septembrie. Revenind la ediția clasică a Nopții Muzeelor, în acest an avem proiecte complementare dincolo de dezideratele de promovare pe care le avem, de modalitățile prin care ne adresăm publicului, de oferta pe care o avem noi, întotdeauna încercăm să aducem elemente noi, iar anul acesta avem două astfel de elemente noi, sigur, dincolo de ofertele muzeelor și instituțiilor culturale participante. Prima ar fi faptul că ne-am găsit după vreo 11 ani de meditație, să organizăm în comun cu muzeele din Republica Moldova acest eveniment, practic, tot sub coordonarea noastră.”

Noaptea Muzeelor oferă o experiență unică, iar acest lucru nu ar fi posibil fără o pregătire intensă și susținută de bugete care să permită inovații în spectrul creativității. Astfel, fiecare vizitator se va putea bucura de experiențe inedite, care implică experimente curatoriale ori intervenții artistice. „Există o extensie a orarului clasic de funcționare a unui muzeu și unii au privilegiul să se poată vizita un muzeu până la 4 dimineața”, a spus Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

„Există o extensie a orarului clasic de funcționare a unui muzeu, și unii au privilegiul să  poată vizita un muzeu până la 4 dimineața. De asemenea, cu această ocazie, muzeele pun deoparte, peste an, anumite resurse pe care să le focalizeze, să le canalizeze în organizarea unor evenimente speciale. Dincolo de deschiderea spațiilor de expunere, se intervine cu tot felul de experimente curatoriale, de intervenții artistice, de reprezentații, sunt aceste mixuri în care se invită teatre, filarmonici, studiouri de creație care valorifică într-un mod mai original sau digitalizat patrimoniul.”

Noaptea Muzeelor este acel proiect care atrage, în fiecare an, noi și noi vizitatori. Numărul acestora este în creștere și se crede că în acest an va bate recordurile anilor trecuți. Premierele din 2023 sunt un garant al acestor așteptări. „Vom aduce o expoziție a unui muzeu fenomen la nivel planetar, în București, la Muzeul Național al Țăranului”, a mai adăugat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

„Anul acesta anticipez un record la nivelul numărului de vizitatori, mai ales în București. Pentru că, și aici continui cu al doilea proiect derivat al Nopții Muzeelor, vom aduce o expoziție a unui muzeu fenomen la nivel planetar, în București, la Muzeul Național al Țăranului. Vernisajul va fi in data de 12 mai, va prinde și 13 mai, data Nopții Muzeelor și va putea fi văzut până pe 12 iunie. Este vorba despre WORLD CHILDHOOD MUSEUM. Este singurul muzeu din lume care problematizează și expune dramele copiilor afectați de războaiele recente și contemporane, și mă refer aici la cele din fosta Iugoslavie, cu precădere în Bosnia, Siria, Afganistan și Ucraina. Expoziția va avea o dominantă pe războiul din Ucraina. Va fi o expoziție teribilă, este foarte greu de digerat dar, în același timp, are o valoare terapeutică.”

WORLD CHILDHOOD MUSEUM este o poveste despre drama războiului, o dramă subliniată chiar de obiectele personale ale copiilor. Normalitatea vieții trăită de ei este conținută, la rândul său, în aceste obiecte. O normalitate care și-a pierdut sensul odată cu părăsirea caselor proprii din cauza războiului sau stinsă împreună cu viețile unora dintre copii.

„Veți găsi povești desprinse din dramele unor copii care au suferit enorm, iar unii dintre ei chiar au fost uciși. Iar obiectele sunt din cele mai dragi care le-au fost în apropiere, de-a lungul vieții lor, uneori foarte scurtă, dar este o expoziție care povestește foarte bine acest lucru. Repet, e greu, e greu de suportat. Mulți oameni nu au rezistat să vadă această expoziție dar, pe de altă parte, este extrem de bine mediatizată.

 (…)Sunt obiectele personale acestor copii și povestea lor. Interesant este faptul că, practic, fiecare familie, din interiorul căreia a provenit acest obiect, inițial, când s-a conceput acest muzeu, a fost lăsată să-și amenajeze propriul colț, practic deveneau instalație a dramei familiei respective.”, a mai spus Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Interesul acordat Nopții Muzeelor de către diferite colecții private, etnografice sau de către diferite entități culturale din spațiul rural a determinat apariția primei ediții Noaptea Muzeelor la Sate, care va avea loc în luna septembrie a acestui an. ” Principalul motiv pentru care organizăm, în premieră, această ediție, este faptul că am observat că, de-a lungul timpului, tot mai multe muzee, colecții private etnografice, entități culturale, monumente istorice, chiar obiecte religioase care aparțin unor mănăstiri importante din țară au început să participe la ediția clasică a Nopții Muzeelor.”, a precizat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

„(…)A crescut și numărul acestor tipuri de entități muzeale și culturale dar, totodată, și interesul, și cererea, motiv pentru care am spus, de ce să nu despărțim puțin apele, din acest punct de vedere, și să oferim o atenție particulară satelor, cu program de promovare special, cu o personalizare a evenimentului, cu o marcă configurată cu elemente de forță, în așa fel încât să putem să ajutăm, să contribuim la o valorificare mult mai bună a colecțiilor și a patrimoniului cultural rural.”

Află aici toate noutățile pe care le va aduce, în 2023, cel mai așteptat eveniment , Noaptea Muzeelor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.