Bine de citit: Dune

arhiva

Cred că valoarea reală a romanului lui Frank Herbert, probabil cea mai bună lucrare SF publicată vreodată, este dată de imposibilitatea regizorilor de film de a realiza o producție în care toți actorii să fie pe măsura personajelor create de scriitorul american.

Au fost multe romane SF sau fantasy cu adevărat excepționale, doar că aproape de fiecare dată ecranizările au fost mai bune decât romanele în sine.

„Hobbitul” lui Tolkien, de exemplu, este un roman încântător, dar seria de filme îi este superioară, iar cele aproape opt ore de peliculă se justifică pe deplin. Multe dintre personajele romanului sunt doar schițate de Tolkien, mare parte dintre piticii care îl însoțesc pe Bilbo în călătoria sa nu sunt decât niște nume oarecare și participă în liniște la acțiune, în timp ce filmele le crează sau le dezvoltă personalitatea tuturor acestor mirmidoni adorabili fără de care hobbitul cel viteaz ar ajunge niciunde.

La fel se întâmplă și cu serialul „Urzeala tronurilor”, care sporește substanțial valoarea textelor lui George Martin, aproape toate personajele din film fiind un „upgrade” consistent al celor din seria de romane.

Cu „Dune”, însă, este o cu totul altă istorie, pentru că niciunul dintre filmele realizate după roman nu a reușit să cuprindă amploarea și profunzimea tuturor personajelor modelate de Frank Herbert.

Într-o ordine cronologică, Kyle MacLachlan a fost o alegere potrivită pentru filmul „Dune” din 1984. Nu același lucru se poate spune despre Freddie Jones în rolul lui Thufir Hawat, personaj extrem de important în narațiune.

Cu părul vâlvoi și cu un set supradimensionat de sprâncene și perciuni, simpaticul Jones se potrivește mai curând unui rol de inventator năuc, înconjurat de sârme și de șuruburi și care nu-și părăsește niciodată atelierul, decât în cel de maestru asasin al împăratului Leto.

În mini serialul „Dune” din 2000, William Hurt l-a interpretat magistral pe Leto Atreides, dar aici problema a fost chiar actorul principal, pentru că Alec Newman aducea mai curând cu o copie nereușită a lui Obi-Wan Kenobi în varianta Ewan McGregor decât cu Paul Atreides cel din carte.

În filmul din 2021, actorul Timothée Chalamet a reprezentat o alegere înțeleaptă pentru rolul lui Paul Atreides, poate cea mai apropiată de imaginea conturată de scriitor, doar că în această producție rateul absolut este prezența lui Jason Momoa în rolul lui Duncan Idaho.

Duncan este unul dintre cele mai interesante personaje ale lui Frank Herbert, singurul prezent în toate cele șase romane din seria „Dune”, iar Momoa este genul de actor foarte potrivit pentru Aquaman sau Khal Drogo și nimic din înfățișarea sa sălbatică, din aspectul său războinic, nu are vreo legătură cu Duncan Idaho. Felul în care Momoa a interpretat acest rol îl îndepărtează și mai mult de modelul literar.

Poate că viitorul ne va aduce acel regizor uimitor al cărui casting să se plieze perfect pe romanul lui Frank Herbert, dar până atunci, dacă dorim să vedem un film „Dune” ideal, nu avem altă posibilitate decât să citim din nou cartea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.