Regizorul Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER
Articol de andreiabarsanbfm, 21 martie 2023, 13:58
Regizorul Silviu Purcărete a anunțat seară, printr-o scrisoare adresată Senatului și președintelui Uniunii Teatrale din România, dar și colegilor de breaslă, că se retrage de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER.
”Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.(…)
Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.
Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!”
Silviu Purcărete fusese nominalizat la categoria ”Cel mai bun regizor” pentru spectacolul „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, pe care l-a montat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Titlul se regăsește și la nominalizarea pentru ”Cel mai bun spectacol”.
Decizia regizorului vine în contextul în care, în ultima săptămână, au apărut, în social media, o serie de reacții după publicarea listei de nominalizări.
Prima i-a aparținut regizoarei Carmen Lidia Vidu, care scria pe contul său de Facebook, următorul mesaj:
”Nu pot să nu mă întreb care e mesajul Juriului și a UNITER-ului de a valida un regizor care pălmuiește actrițe și de a ignora complet generația de regizori-regizoare de 30-40 ani?
Silviu Purcărete – 72 ani, Declan Donnellan – 69 ani, Andriy Zholdak – 60 ani, Radu Afrim – 54 ani
Ei sunt cei patru nominalizați UNITER la „Cel mai bun spectacol” & „Cea mai bună regie”.
Mă repet: „din nou nicio regizoare” pentru „Cel mai bun spectacol” & „Cea mai bună regie” la nominalizările pentru premiile UNITER 2023.
Sper să existe reacții ale colegilor de breaslă. Frica de „autoritatea” juriului, capul plecat, lipsa de reacție, toate astea sunt un soi de complicitate la o breaslă imatură. #comă ”
În scurt timp, au apărut și reacțiile regizorilor Alexandra Badea și Eugen Jebeleanu.
Ulterior, Carmen Lidia Vidu a inițiat o peție.
”Am semnat multe petiții, dar aceasta este prima petiție din viața mea pe care o inițiez. E gândită și scrisă alături de un grup de colegi cărora le mulțumesc pentru implicare.
?????̦?? ??̆??? ??????? UNITER ?????? ?????????? ??????????̆??? ??? ?????? ??????? ??? ????????? „??? ??? ??? ???????”.
Cred că acest gest ar putea da un semnal că premiile din teatrul românesc funcționează ca peste tot în lumea de azi, unde abuzatorii sunt retrași din listele de nominalizări la cea mai mică suspiciune în această privință”.
https://campaniamea.declic.ro/p/UNITER
Până la acest moment, 21 martie 2023, petiția a fost semnată de peste 1400 de persoane.
”Anunțul nominalizărilor juriului UNITER din acest an ne-a surprins și ne-a afectat profund. Invizibilizarea tinerei generații de artiști care nu este reprezentată în categoriile „Cel mai bun spectacol” sau „Cea mai bună regie”, a teatrului independent, a diversității estetice care caracterizează teatrul românesc din ultimul timp, acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, fost colaborator al Securității sunt câteva din punctele care ies în evidență.
Dar ceea ce ne șochează cel mai tare este prezența lui Andriy Zholdak la categoria „Cel mai bun regizor”, regizor care a comis de nenumărate ori abuzuri psihologice și fizice în timpul repetițiilor sale, punând în pericol sănătatea fizică și psihică a actorilor cu care a lucrat.
Anul acesta, care a fost marcat în teatrul românesc de o dezbatere profundă asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizează un regizor care a agresat în fața întregii echipe în seara unei premiere una din actrițele din distribuție. Acest act nu este o supoziție, un zvon și nu face parte din sfera privată, neatacând prezumția de nevinovăție așa cum se pretinde de multe ori în mod absurd în cazurile de abuz. Este un act recunoscut, în care au existat martori care au alertat poliția. La aproape fiecare proiect al acestui regizor același tip de comportament se repetă și el continuă să fie validat de instituțiile teatrale importante din România.
În solidaritate cu victimele abuzului din teatrul românesc și din dorința de a putea lucra în condiții normale și sigure în timpul repetițiilor, solicităm Senatului UNITER excluderea regizorului Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor”. Considerăm că un regizor bun trebuie în primul rând să știe să lucreze cu actorii fără violență psihologică sau vătămare corporală și să își respecte colaboratorii.”
După apariția acestei petiții, Radio Romania Cultural a cerut un punct de vedere președintelui UNITER, scenograful Dragoș Buhagiar:
”Eu, Dragoș Buhagiar, scenograf, vă spun că sunt împotriva oricărei forme de abuz sau discriminare (…) Ca președinte UNITER, pot să vă zic că sigur că ne uităm cu îngrijorare la această petiție. Cu siguranță o vom discuta în Senatul UNITER. Cu siguranță noi trebuie să așteptăm întâi o reacție a juriului care a fost învestit de UNITER să facă nominalizările” – afirma Dragoș Buhagiar, în interviul de vineri.
Nici peste weekend, dar nici luni nu a apătut această reacție a juriului.
Însă, în ziua de 20 martie, UNITER a publicat o adresă primită din partea Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, instituța la care a lucrat regizoul acuzat de abuz, Andriy Zholdak.
”Colaborarea cu regizorul ucrainean Andriy Zholdak, proiect propus teatrului nostru cu patru ani înainte, s-a realizat la inițiativa regretatului George Banu care a fost consultantul artistic al spectacolului, prezent pe perioada repetițiilor. Domnul Zholdak a fost recomandat la Craiova ca un creator original și un regizor important, iar ecourile din presa de specialitate sunt elogioase atât la adresa spectacolului “Femeia mării”, cât și a alor spectacole realizate de acesta în țară și în străinătate.
Ținem să menționăm că relațiile de muncă și colaborare artistică dintre Andriy Zholdak și echipa artistică a Naționalului craiovean s-au derulat în cele mai bune condiții și nu am înregistrat nicio situație nedorită.
Astăzi, conducerea teatrului s-a întâlnit cu colectivul de producție și cu echipa artistică a spectacolului “Femeia mării”. S-a discutat pe acest subiect, iar colegii noștri au reiterat cele spuse mai sus” – se arată în acest document.
Tot în seara de 20 martie, UNITER a publicat și o reacție a directorului Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Gabor Tompa:
“Referitor la controversele iscate în jurul nominalizărilor din acest an la Premiile UNITER, consider inacceptabilă ideea retragerii nominalizării lui Andriy Zholdak de către juriu la premiul pentru regie, în urma petiției unui grup activisto-ideologic, bazată pe o narativă mincinoasă, exagerată, deformată și umflată de către presa din România, în contextul spectacolului „Rosmersholm” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de la premiera căruia au trecut exact 6 ani!”
Și tot luni, 20 martie, UNITER a anunțat că Senatul a decis să retragă Premiul pentru întreaga activitate actorului Alexandru Repan:
“Ca urmare a apariției în spațiul public a informației, dovedite prin hotărâre judecătorească definitivă, că actorul Alexadru Repan a fost colaborator al Securității, Senatul UNITER a reconsiderat acordarea Premiului pentru întreaga activitate.Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan.”