Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Sănătatea ta depinde de calitatea somnului tău!

Articol de Monica Liche, 22 martie 2023, 18:25

Somnul este esențial pentru supraviețuire, este starea în care întregul organism începe procesul de refacere. Un somn odihnitor este benefic atât pentru creier, cât și pentru starea emoțională. Fără odihnă devenim irascibili, anxioși și capacitatea de concentrare este redusă. Aflăm #InComunitate care sunt factorii care ne pot afecta somnul și alte detalii legate de somnologie, de la Ioan Bulescu, medic specialist ORL – competență în Somnologie.

Una dintre problemele cu care ne confruntă în timpul somnului este sforăitul. „Sforăitul ne arată că ceva este în neregulă în calea respiratorie”, a precizat Ioan Bulescu, medic specialist ORL – competență în Somnologie.

„Sforăitul ne arată că ceva este în neregulă în calea respiratorie. Ceva nu funcționează cum trebuie. De fapt, ceva este instabil, sforăitul de fapt, înseamnă instabilitate căii respiratorii superioare. O parte din ea este pusă în vibrație de mișcările respiratorii sau de aerul pe care îl inhalăm și pe care îl expirăm și apare acest zgomot, care este similar unui instrument de suflat.”

Medicii specializați în somnologie practică des medicina personalizată. Pacienții beneficiază de tratamente diferite, atunci când cele standard nu mai sunt o opțiune. Astfel, fiecare devine beneficiar al unui tratament care se pliază pe problemele lui specifice.

„Aici avem exemplul clar al sindromului de apnee în somn. Sindromul de apnee în somn are ca primă soluție de tratament, dispozitivul cu presiune pozitivă, așa numitul CPAP, e cunoscut la nivelul întregii lumi, este prima soluție și, într-adevăr, cea mai eficientă pentru acest tratament. E un dispozitiv care acționează prin aer cu presiune mai mare, și acest aer, de fapt, funcționează ca o atelă cu aer, atelă pneumatică, spunem noi, astfel încât ține deschisă și stabilă calea respiratorie pe toată durata somnului.”, a spus Ioan Bulescu, medic specialist ORL, care a mai adăugat:

 „Problema este că, deși acest dispozitiv este foarte eficient și foarte ușor de purtat, cam jumătate din pacienți renunță la acest tip de tratament în foarte scurt timp, adică în 6 luni, un an de când încep să-l utilizeze. Renunță din varii motive, că se simt mai bine, că îi deranjează, că nu mai vor să îl poarte, și atunci, pentru acești pacienți, trebuie să găsim alte soluții. Trebuie să personalizăm în funcție de dorințele lor, în funcție de caracteristicile anatomice ale fiecărui pacient, să încercăm să personalizăm și operațiile, și alte dispozitive pe care le mai pot purta.”

O boală a somnului este cea cunoscută sub numele de apnee în timpul somnului. Este vorba despre acele mici opriri ale respirației. Aceste opriri cauzează o accelerare a bătăilor inimii, care ajută la reglarea nivelului de oxigenare. „Pe de altă parte, odată ce nivelul de oxigen scade destul de mult, creierul nostru este alertat și să trezește…”, a precizat Ioan Bulescu, medic specialist ORL.

„Apneea este, de fapt, o boală, în care sunt opriri succesive ale respirației în timpul somnului, urmate de scăderi ale saturației în oxigen. Se pot întâmpla începând cu 5 astfel de opriri pe oră, dar  pot să ajungă până la câteva zeci sau chiar 100 de astfel de opriri a respirației, în timpul unei ore de somn. Lucru care are mai multe efecte nefavorabile asupra organismului. În primul rând, aceste scăderi ale oxigenării de la nivelul organismului forțează sistemul cardiovascular și forțează inima să bată mai repede, să bată mai tare pentru a menține nivelul de oxigenare. Pe de altă parte, odată ce nivelul de oxigen scade destul de mult, creierul nostru este alertat și să trezește, lucru care se întâmplă la fiecare astfel de oprire, pentru că dacă nu s-ar trezi creierul, oprirea ar fi definitivă.”

 Hipertensiune arterială, oboseală cronică, dezechilibre ale sistemelor organismului, stres  și un sistem cardiovascular în stare permanentă de luptă, acestea sunt doar câteva dintre consecințele somnului ineficient. O stare de alertă continuă a creierului și a sistemului cardiovascular va conduce către boli cu consecințe grave. „Aceste opriri și aceste forțări ale sistemului cardiovascular, spunem noi, duc la un status simpatic accentuat”, a mai spus Ioan Bulescu, medic specialist ORL – competență în Somnologie.

„Ce se întâmplă de fapt, este că aceste treziri, de fapt, duc la un somn ineficient, deci noi, deși putem să dormim 10 ore, 12 ore, 15 ore, somnul nostru este foarte fragmentat și atunci ineficient. Luând în considerare și elementele cardiovasculare, care se întâmplă o dată cu fiecare oprire, pot să apară mai multe urmări. De exemplu, poate să apară hipertensiunea arterială.

Aceste opriri și aceste forțări ale sistemului cardiovascular, spunem noi, duc la un status simpatic accentuat, adică, de fapt, chiar și în timpul somnului, și chiar și în timpul dimineții, și ulterior pe toată durata zilei, sistemul nostru cardiovascular este în starea de luptă sau fugă. Atunci este continuu activat. Toate aceste lucruri, duc, bineînțeles, organismul într-o stare de stres, o stare pe care o consideră de stres permanent și atunci acționează ca în cazul stresului, adică eliberează hormoni de stres în cantitate mai mare, are tendința să-și facă depozite pentru a se pregăti pentru ce urmează, și sunt dezechilibre la nivelul întregilor sisteme ale organismului. Bineînțeles, faptul că nu avem un somn eficient duce la oboseală sau la somnolență. De fapt, asta este una din primele manifestări, de care putem să ne dăm seama relativ repede, dacă nu dormim o noapte sau nu dormim bine o noapte.

Lipsa somnului afectează organismul. Dacă e vorba de privare de somn pe termen lung sau chiar dacă sunt situații punctuale, chiar și atunci se văd niște efecte negative. Efectele negative se văd imediat. E vorba de efectele negative, în primul rând, ale lipsei acute de somn, adică dacă nu dormim o noapte, a doua zi vom fi obosiți, capacitatea de reacție și de concentrare pot scădea dramatic, nivelurile de hormon de stres din sânge cresc imediat de a doua zi. Dacă lucrurile astea persistă, se agravează toate problemele de care am vorbit.

Dormim, în medie, 8 ore pe zi, iar acest lucru ar trebui să ne determină să facem alegeri mai bune pentru a avea un somn optim. De la numărul de ore, până la a spori calitatea somnului, aceste alegeri vor influența, în final, sănătatea noastră.

„Să facem o prioritate din somn. Somnul, la fel ca și alimentația sau mișcarea, este unul din elementele cele mai importante pentru o viață sănătoasă. Dacă luăm în considerare că un om doarme cam o treime din viață, ne dăm seama că o treime din viață ar trebui să fie la fel de calitativă ca și celelalte două treimi.”, a mai adăugat Ioan Bulescu, medic specialist ORL – competență în Somnologie.

Află aici detalii legate de chirurgia somnului și alte sfaturi care să conducă către obținerea unui somn de calitate.

A murit Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:09

A murit Marius Bațu

Cântărețul de muzică folk, cunoscut pentru activitatea in cadrul trupei Pasărea Colibri, a decedat la vârsta de 65 de ani. Artistul, care a...

A murit Marius Bațu
Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:38

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!

Jucătoarea română de etnie maghiară, Bernadette Szocs, a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor la tenis de masă! Szocs s-a oprit...

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!
A doua zi de alegeri în diaspora!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:13

A doua zi de alegeri în diaspora!

Este a doua zi de alegeri în diaspora. Românii din străinătate își pot alege președintele astăzi sau duminică şi pot vota la orice secţie...

A doua zi de alegeri în diaspora!
Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:46

Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!

Centrul Infotrafic al Poliției Române anunță că, în această dimineață, sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare. Ca urmare,...

Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:33

Salvamontiştii avertizează asupra posibilităţii declanşării de avalanşe

Salvamontiştii prahoveni avertizează asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile în care în ultimele zile a nins destul...

Salvamontiştii avertizează asupra posibilităţii declanşării de avalanşe
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 21:29

Austria este deschisă pentru aderarea deplină la Schengen a României şi Bulgariei

Austria şi-a arătat disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă...

Austria este deschisă pentru aderarea deplină la Schengen a României şi Bulgariei
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 21:18

MAE: Atenţionare de călătorie Irlanda – Cod portocaliu şi galben de ploi şi vânt puternic

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Irlanda...

MAE: Atenţionare de călătorie Irlanda – Cod portocaliu şi galben de ploi şi vânt puternic
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 21:06

CFR SA: Trafic feroviar afectat de vremea nefavorabilă

Traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza judeţelor aflate sub Cod Galben şi Portocaliu de vânt...

CFR SA: Trafic feroviar afectat de vremea nefavorabilă