„Expoziţia inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului TNB” a fost vernisată astăzi

O expoziție inedită a fost deschisă, astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
„Expoziţia inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului TNB”, proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, reunește 38  de obiecte ce au fost restaurate și readuse în fața privitorilor: documente, accesorii și costume de teatru, afișe și o impresionantă și monumentală rochie, țesută cu fir de argint, şi broderie de mătase, ornamentată cu pietre semipreţioase, ce a aparținut Reginei Maria, și pe care a purtat-o la încoronarea țarului Nicolae al II-lea.

„A fost un proces foarte laborios care a început în ianuarie 2021 şi s-a terminat de curând, şi a însemnat realmente un întreg şir de activităţi care a debutat cu investigaţiile specifice şi a ajuns la acele activităţi care practic au redat configuraţia şi strălucirea de odinioară a acestei rochii”, a precizat Călin Stegerean, directorul MNAR, în cadrul unei conferinţe de închidere a Proiectului, ce a prefațat vernisajul.

Pentru readucerea la viață a acestor exponate a fost nevoie de colaborarea mai multor specialiști. Partenerii proiectului au fost: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi Biblioteca Naţională a României.

Reprezentanții TNB își doresc să finalizeze toate demersurile pentru redeschiderea Muzeului Teatrului Național. Pe lângă amenajarea propriu-zisă a spațiului, obiectele trebuie să fie inventariate, iar o bună parte restaurate.

Beatrice Păruş, curator al expoziţiei, a explicat, astăzi, că bunurile colecţiilor TNB „s-au plimbat odată cu mutarea sediului într-un loc sau în altul şi de aici a pornit toată starea lor de conservare care nu mai era una adecvată expunerii”.

 

Expoziția, găzduită de Sala 99, rămâne deschisă timp de 5 ani, așa cum prevede proiectul, a anunțat directorul artistic al TNB și managerul de proiect, actorul Marius Bodochi. Deocamdată aceasta poate fi vizitată în cadrul fiecărui Tur ghidat organizat de TNB.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.