Marea Aral va disparea complet in 6 ani
Articol de , 29 septembrie 2014, 16:04
Prima mare catastrofa geografic0-climatica din timpurile moderne are loc chiar sub ochii nostri: in cativa ani hartile Asiei Centrale vor trebui modificate deoarece Marea Aral va disparea complet din cauza activitatilor umane.
“Pentru prima oară în istoria modernă, bazinul estic al Mării Aral a secat complet”, a anunţat de curand agentia spatiala americana NASA.
Formată acum 5,5 milioane de ani în Asia Centrală, Marea Aral a trecut prin cicluri de extindere şi restrângere spectaculoase, însă nu a mai întregistrat o asemenea secetă de multă vreme, relatează site-ul 7sur7.be.
La începutul secolului trecut, Marea Aral avea 66.458 km2, fiind al patrulea lac (mare închisă) ca mărime din lume. Însă, începând din anii 1960, suprafaţa ei scade cu o viteză uimitoare din cauza devierii celor doua fluvii care o alimenteaza, Amudaria şi Sârdaria, pentru irigatii.
În 2005, pentru a evita secarea Micului Aral, s-a construit un dig în Kazahstan, cu ajutorul Băncii Mondiale, însă partea de sud – numită iniţial Marele Aral – este în prezent doar o imensă întindere uscată. Experţii nu se aşteaptă ca lucrurile să se îmbunătăţească, marea urmând să dispară total până în 2020.
Marea Aral se invecineaza, la nord, cu Kazahstanul si la sud cu Uzbekistatul.
Utilizarea intensiva a irigatiilor folosind apa fluviului Sârdaria e permis Kazahstanului sa devina al saselea exportator mondial de grau, in vreme ce apele fluviului Amudaria au transformat Uzkekistanul in al saselea mare producator mondial de bumbac si al doilea exportator.
Rezultatul colateral a fost, insa, scaderea dramatica a cantitatii de apa pe care cele doua fluvii o varsa in Marea Aral, care, in plus, este amplasata intr-o regiune semi-desertica, cu cantitati de ploaie foarte reduse.
Conform NASA, nivelul extrem de scăzut al apei s-ar datora, în parte, si căderilor de zăpadă din munţii din apropiere care s-au redus considerabil.
Secarea Mării Aral are consecinţe directe asupra vieţii din zonă, lacul având influenţă asupra condiţiilor meteorologice: iernile sunt acum mult mai reci, iar verile au devenit caniculare. În plus, s-au acumulat produse chimice agricole purtate de ape care au contaminat pânza freatică.