Ziua de acţiune împotriva mielomului

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat că unii pacienţi cu mielom sunt diagnosticaţi tardiv, iar alţii deloc, adăugând că există inechitate în ceea ce priveşte accesul la diagnostic şi tratament al bolnavilor cu această afecţiune.

” Statistica ne spune că ar trebui să avem în jur de 700 şi ceva de cazuri, aproape 800 de cazuri de mielom multiplu în fiecare an în România. Noi avem în jur de 400. Unde sunt restul? Nu sunt diagnosticaţi, se pierd”, a afirmat Daniel Coriu, care este şi preşedintele Societăţii Române de Hematologie.

Potrivit acestuia, există inechitate în ceea ce priveşte accesul la diagnostic şi tratament al pacienţilor cu această afecţiune.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei S.O.S. Mielom, Camelia Soceanu, deşi pacienţii cu mielom beneficiază de tratamente noi acestea nu vindecă, ci sunt eficiente în temporizarea evoluţiei şi ameliorarea bolii.

„Din nefericire, strategiile terapeutice actuale nu comportă un caracter curativ, în sensul că nu sunt susceptibile să vindece efectiv o asemenea afecţiune. Pot fi eficiente însă în temporizarea evoluţiei bolii şi ameliorarea acesteia. De cele mai multe ori, pacientul cu mielom trebuie să meargă la spital pentru tratament. Astăzi ne bucurăm de tratamente noi. Ştim bine că speranţa de viaţă este mai mare. Este necesar să fie aprobate în România cât mai multe studii clinice, pentru că medicamentele noastre sunt foarte scumpe şi fără ajutorul statului nu putem beneficia de acestea. Pacienţii cu mielom rămân dependenţi de spital. Suntem aliniaţi la multe dintre tratamentele europene”, a explicat Soceanu.

Mielomul este o boală malignă având originea în măduva osoasă, caracterizată prin apariţia unor tumori pe oasele late.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.