VIDEO: De la înot la sport de echipă – descoperă lumea polo-ului pe apă!

Polo pe apă este o combinație inteligentă de forță fizică și abilități strategice. Un sport în care îți îmbunătățești tehnicile de înot și îți construiești rezistența, în care trebuie să fii mereu cu un pas înaintea adversarilor tăi și să-ți ajustezi tactica de joc. Matei Alexandru, președintele F.R. Polo, Alexia Matei, componentă a lotului național de polo feminin și Florin Ardelean, secretar general F.R. Polo ne vorbesc #InComunitate despre frumusețea acestui sport, despre pasiune și depășirea limitelor și despre cea mai importantă competiție a acestui an.

„Am să încep cu Campionatul Mondial. Este cel mai mare eveniment organizat vreodată în România, la nivel de sporturi de echipă. Campionatul Mondial de Polo U20 – tineret – va avea loc în perioada 8-18 iunie, la Complexul Sportiv de Natație  Otopeni. Între 10-17 iunie vor fi meciurile oficiale. Așteptăm prezența unui număr de 20 de echipe, printre care,  SUA, Canada, Italia, Spania, Croația, Argentina, Africa de Sud, China, Japonia, Iran, adică niște echipe foarte puternice, care vor fi prezente în România, delegații formate din 25 de persoane, respectiv undeva la 500 de participanți, plus, bineînțeles, suporterii, aparținătorii acestora, cât și ai echipei naționale a României. O să fie un super mega eveniment.”, a spus Matei Alexandru, președintele F.R. Polo.

Tehnica este esențială în acest sport, iar antrenorii pun un accent deosebit pe perfecționarea tehnicilor de înot. Antrenamentele de polo pe apă sunt intense, concentrându-se pe îmbunătățirea forței și a rezistenței fizice, precum și pe dezvoltarea abilităților tehnice și tactice. Tactica și strategia sunt la fel de importante, cu jucătorii fiind instruiți să lucreze împreună pentru a-și crea oportunități de a înscrie goluri și pentru a apăra poarta. Aceste calități dobândite prin practicare polo-ului pe apă se reflectă și în viața de zi cu zi. O sănătate mai bună, minte mai ageră, capacitatea de a lua decizii rapid și de a lucra în echipă,  sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le aduce acest sport.

„Eu am început cu înotul și fata mea a început cu înotul. Este un lucru foarte important să faci înot când ești mic, alături de atletism și de o artă marțială este senzațional dacă poți să-ți educi copilul în așa fel, dar eu vin și vă spun altceva, toți copii care se duc acum, și vreau să-l felicit, încă o dată, pe David Popovici și pentru performanță, dar și pentru ceea ce a stârnit în România, adică acest fenomen, toți copii care se duc, de exemplu, la natație, la un moment dat, și înțeleg că nu pot continua cu natație la un nivel care să-i satisfacă, adică să poată să calce pe urme lui David, să vină spre polo. Fac un apel către toți părinții care și-au dus copiii la natație, fac un apel către ei, există viitor și în polo, mai ales pentru ei, pentru că au un mare atu, că știu să înoate și atunci polo-ul pe apă devine mult mai ușor și cu cât vin mai repede către polo pe apă, cu atâta sunt mai câștigați. Mai e un alt aspect important în jocul de polo, este un sport colectiv. Este un sport de echipă. Înveți să trăiești, de mic copil, într-o colectivitate și să lucrezi cu alți oameni, să interacționezi cu ei.”, a mai adăugat Matei Alexandru, președintele F.R. Polo

Polo pe apă nu este un sport dedicat exclusiv bărbaților. Deși este un sport de contact,  el oferă aceleași beneficii și femeilor. Rezistență la efort, dezvoltă abilitățile de lucru în echipă, comunicarea și îmbunătățește viteza de reacție. Și în România se fac pași mici, dar siguri, iar fetele din lotul feminin au trăit, anul trecut, experiența unui Campionat European.

 „Toată lumea a văzut polo -ul feminin din România la un nivel foarte scăzut,  au crezut că nu se face performanță, dar anul trecut ne-am calificat, la nivel de filiale, la un Campionat European și a fost o premieră pentru noi toți, pentru toate fetele, pentru conducere, bucurie mare pentru toată lumea. Am fost acolo, ne-am prezentat, sunt alte echipe mult mai bune ca noi, cu mai multă experiență.

Este destul de greu, este un sport de contact, dar eu zic că merită, pentru că ce poate să ofere o echipă într-un astfel de sport, nu cred că se poate găsi la școală sau într-o ieșire la cafea. Este cu totul și cu totul altceva, este o altă experiență, chiar dacă nu se face polo de performanță, dezvolți spiritul de echipă și rezistența la efort.”, a spus Alexia Matei, componentă a lotului național de polo feminin

Polo este un sport care a evoluat semnificativ de-a lungul istoriei sale, pentru ca acum să fie o disciplină olimpică recunoscută la nivel mondial. În țara noastră nu există multe documente care să îi determine, cu precizie, apariția. Se pare că există mici înscrisuri care plasează primele noastre meciuri de polo prin 1922.” Înainte, la bazin se juca polo cu o minge, nu din cauciuc, așa cum e acum, era o minge din piele, care într-o jumătate de oră sau o oră, depinde cât de bine era îngrijită, se umplea de apă și era foarte grea și era cu totul și cu totul alt joc” – Florin Ardelean, secretar general F.R. Polo.

„Aș vrea să vă aduc la cunoștință că Federația Română de Polo are primele meciuri atestate, în România, undeva la nivelul anilor 1922. Noi anul ăsta avem aproape 100 de ani. Hai să zic că în 1924 ar fi prima organizare oficială, dar primele meciuri  de polo atestate oficial, în România, sunt prin 1922-1923. Am găsit aceste referințe în Enciclopedia Sportului.

Înainte, la bazin se juca polo cu o minge, nu din cauciuc, așa cum e acum, era o minge din piele, care într-o jumătate de oră sau o oră, depinde cât de bine era îngrijită, se umplea de apă și era foarte grea și era cu totul și cu totul alt joc. După aceea au fost făcute regulile, în așa fel încât să dinamizeze jocul și să-l facă mai spectaculos, iar acum a ajuns foarte, foarte spectaculos, ceea ce sperăm să arătăm la campionatul mondial.”, a  spus Florin Ardelean, secretar general F.R. Polo.

Campionatul Mondial de Polo U20 – tineret sub 20 de ani- va fi un eveniment de mare amploare și, deasemenea, va avea parte de o mediatizare specială. Pasionații de polo pe apă pot găsi informații pe platformele de social media. Mai mult, „În curând vom lansa și site-ul acestui eveniment.”, a mai precizat Matei Alexandru, președintele F.R. Polo.

„Ca să concluzionez, pregătirile sunt în toi, urmăriți paginile noastre oficiale de social media, Facebook, Instagram și site-ul Federației Române de Polo. În curând vom lansa și site-ul acestui eveniment. În maxim 2-3 săptămâni urmează să comercializăm prima parte a biletelor, respectiv abonamentele, ulterior cu cât ne apropiem de eveniment, vom începe să comercializăm și bilete la liber.

 Începând din prima zi, de pe 10 iunie, va avea loc ceremonia de deschidere și, imediat după ceremonia de deschidere, va avea loc primul meci al Naționalei României împotriva naționalei Noii Zeelande.”

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.