Asigurare medicală fără plata contribuţiei pentru elevii şi studenţii români din străinătate

Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care elevii şi studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei.

De asigurare medicală beneficiază fără plata contribuţiei „copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 până la 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenicii, înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ liceal/şcoală profesională acreditată din România sau din orice altă ţară, precum şi studenţii şi studenţii-doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din ţară sau din orice altă ţară, studenţii doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice potrivit contractului de studiu de doctorat în limita 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână, absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie încă şase luni de la absolvirea facultăţii, cât şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale pe baza cererilor pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti”, se arată în art. 224 al Legii 95/2006 completat de Senat.

Potrivit raportului Comisiei pentru sănătate, însuşit de plen, completarea articolului 224 cu noi categorii de persoane care să beneficieze de asigurare medicală fără plata contribuţiei este necesară pentru a clarifica situaţia elevilor români care au domiciliul în România, dar care sunt înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ acreditată din străinătate.

„Printr-o interpretare eronată a legii, Casele de Asigurări de Sănătate nu le mai recunosc dreptul la asigurare de sănătate fără plata contribuţiei odată ce aceştia împlinesc vârsta de 18 ani, problematica fiind semnalată de o serie de elevi români care învaţă în străinătate, dar care şi-au păstrat domiciliul în România. Prin introducerea unei astfel de prevederi în lege, activităţile instanţelor de judecată nu vor mai fi grevate de dosarele înaintate de elevii şi studenţii nedreptăţiţi. Până în prezent, deciziile instanţelor de judecată au fost în favoarea acestor elevi şi studenţi care li s-au adresat pentru a putea beneficia de dreptul la asigurare de sănătate”, se arată în raportul Comisiei de sănătate pentru propunerea legislativă.
Şi absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei încă şase luni de la absolvirea facultăţii, pentru că ei termină cursurile facultăţii vara, dar susţin, în septembrie, examenul de licenţă. Absolvenţii facultăţilor de medicină generală nu au drept de liberă practică înaintea susţinerii examenului de rezidenţiat, care are loc în noiembrie, şi după susţinerea examenului procesul de repartiţie mai durează o perioadă până la angajarea efectivă a acestora.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.