Alex Moldovan, scriitor: „Avem în programa de liceu o mulțime de autori români care facilitează accesul la literatură pentru copii”
Articol de bucurestifm, 7 aprilie 2023, 20:59
Până duminică la Cluj, în Piața Unirii, se desfășoară cea de-a 22-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România. Evenimentul se desfășoară în 14 pavilioane expoziționale cu 61 de standuri, unde sunt prezente numeroase edituri, distribuitori de carte românească și străină, producători și distribuitori de muzică și jocuri educative.
Au fost pregătite peste 30 de sesiuni de lansări și prezentare de carte, unele dintre acestea fiind transmise în direct pewww.gaudeamus.ro și pe paginile Facebook Radio România Gaudeamus și Radio Cluj.
Vineri, în ediția specială a emisiunii De10xRomânia, Răzvan Petre de la București FM, Bogdan-Roșca Zasmencu, manager Radio Cluj, și Alex Moldovan președintele de onoare al Târgului au vorbit despre literatura pentru copii, despre accestul la lectură, despre oferta de carte și despre tendințele care dau tonul în această perioadă în rândul publicului tânăr.
De asemenea, este o premieră faptul că anul acesta președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România este un scriitor de literatură pentru copii: „Alex Moldovan este autorul celei mai bine vândute trilogii dedicate copiilor. El este tatăl Olguței. Dacă nu ați citit cartea, Olguța este un personaj foarte îndrăgit de copii, este și în literatura școlară. Noi anul acesta ne-am propus să atragem, să punem reflectorul asupra acestui sector literar. Evident că literarura este de foarte multe feluri, de mai multe facturi, dar faptul că încercăm să dăm un mesaj către tânara generație, către cei care investesc timp, energie, inteligență, scriind aceste cărți și cei care încearcă să le vândă și să le popularizeze, este un mesaj foarte bun pe care-l dăm noi, Radio România, în susținerea tinerilor de a scrie literatură, în susținerea părinților de a cumpăra această literatură”, a spus Bogdan Roșca-Zasmencu, manager Radio Cluj.
Îndrăgitul scriitor clujean, Alex Moldovan, aduce la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România cel mai recent volum intitulat „Povestiri de citit pe sub bancă”. Cartea se adresează copiilor până în clasa V-a și a VI-a și reprezintă îndemul de a citit pe care autorul îl face la fiecare întâlnire cu cei mici: „în ultimii ani literatura pentru copii a avut un boom fantastic. Au început să apară autori români de literatură pentru copii, ceea ce este o veste foarte bună pentru că acum câțiva ani era foarte greu pentru un autor român de carte pentru copii să publice în România. Lucrul asta s-a rezolvat în ultimii ani pentru că au apărut scriitori foarte valoroși și este foarte important de spus că autorii români au început să fie introduși în manualele școlare, să avem în programa de liceu o mulțime de autori români care să faciliteze cumva pentru copii accesul la literatură, pentru că un autor contemporan vorbește pe o altfel de limbă. Am observat lucrul acesta, că cei mici sunt mai reticenți la a citi autorii clasici, autorii canonici pe care noi i-am citit când eram mici, dar sunt mult mai deschiși la un autor contemporan, la un autor în viață. Asta este o noutătate pentru micii cititori, faptul că există scriitori vii. Cei mai mulți sunt convinși că scriitorii sunt niște oameni morți, care apar în portretele alea alb-negru de pe pereții școlilor, ori lucrul asta nu mai este adevărat”, a spus în emisiunea De10xRomânia Alex Moldovan, președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România.
Cine nu poate ajunge la Cluj în aceste zile poate vizita standurile virtuale ale participanților de pe www.gaudeamus.ro, unde sunt expuse noutățile editoriale, ofertele speciale și surprizele pregătite pentru iubitorii de carte. De asemenea, numeroase concursuri cu premii în cărți oferite de participanți și alte surprize se vor derula online, pe pagina Facebook Radio România Gaudeamus. Cu acest prilej va fi reluat, în premieră după pandemie, concursul „Miss Lectura”.
Emisiunea De10xRomânia este difuzată zilnic, de luni până vineri de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.