Ascultă Radio București FM Live

Actorii Ioana Crăciunescu și Mircea Andreescu – onorați la GOPO 2023

Actorii Ioana Crăciunescu și Mircea Andreescu – onorați la GOPO 2023

Articol de andreiabarsanbfm, 12 aprilie 2023, 16:42

Ioana Crăciunescu și Mircea Andreescu vor primi  Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2023,  în cadrul ceremoniei ce va avea loc pe 25 aprilie, la TNB.

Întâmplător sau nu, cei doi actori s-au întâlnit, cu ceva timp în urmă, și pe platourile de filmare. Cel mai recent rol al Ioanei Crăciunescu este Marta, în ”Mireasa mortului” (2022), film regizat de Cornel Gheorghiță, în care rolul Gicu este interpretat de Mircea Andreescu.

Pe Ioana Crăciunescu ați văzut-o în ”Sieranevada” (regia Cristi Puiu, 2015), în ”Moromeții 2” (regia Stere Gulea, 2018) sau în ”Scara” (regia Vlad Păunescu, 2021).

Mircea Andreescu este una dintre figurile principale asociate Noului Val Românesc al Cinematografiei datorită personajului Emanoil Pișcoci din comedia satirică ”A fost sau n-a fost” (regia Corneliu Porumboiu, 2006).

A jucat în ”Medalia de onoare” (regia Călin Peter Netzer, 2010), în ”Sunt o babă comunistă” (regia Stere Gulea, 2012). Printre cele mai recente roluri se numără cel al Episcopului Alexandru Rusu în Cardinalul (regia Nicolae Mărgineanu, 2019), și Emil, din filmul ”După 40 de zile” (regia Andrei Gruzsniczki, 2021), interpretare ce i-a adus în 2022 o nominalizare la Premiile Gopo pentru Cel mai Bun Actor în rol Principal.

Ambii actori au cariere remarcabile atât în teatru cât și în cinematografie.

Ioana Craciunescu - Sursa foto: Premiile Gopo

Ioana Crăciunescu este actriță cu o carieră de peste patru decenii, de-a lungul căreia a jucat în peste 60 de spectacole de teatru și peste 50 de filme, în Romania, dar și în Franța.

Născută în București, pe 13 noiembrie 1950, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, în 1973  debutând pe scena Teatrului Nottara, unde va face parte din distribuția unor spectacole legendare precum ”Karamazovii”, dramatizare de Horia Lovinescu după Dostoievski (regia Dan Micu) sau ”Floare de cactus” de Pierre Barillet şi Jean Pierre Gredy (regia Mircea Cornişteanu).

Pe ecran se remarcă pentru prima dată în rolul Ada din ”Ediție specială” (1978), al doilea film regizat de Mircea Daneliuc, o poveste plasată în Bucureștiul anului 1939. Debutul îi aduce o Diplomă de Onoare a Asociației Cineaștilor din România (ACIN).

Rolul care a consacrat-o vine în 1980, când o joacă pe Ana din ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, ecranizarea lui Mircea Mureșan după celebrul roman ”Ion” de Liviu Rebreanu, rol pentru care primește Premiul pentru Interpretare Feminină al ACIN. Devine una dintre cele mai cunoscute actrițe ale epocii.

A jucat  alături de Mircea Albulescu și Dan Condurache în ”La capătul liniei”, în regia lui Dinu Tanase, 1982). Rolul Any, o femeie din provincie care se îndrăgostește de un străin venit în oraș, îi aduce Premiul de interpretare feminină la Amiens International Film Festival în 1990, unde filmul a avut premiera internațională la 8 ani după lansare.

Din filmografia sa dinainte de 1989, mai fac parte și filme precum ”Artista, dolarii și Ardelenii” (regia Mircea Veroiu, 1980), De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie, 1981), ”Femeia din Ursa Mare” (regia Adrian Petringenaru, 1982), ”Promisiuni” (regia Elisabeta Bostan, 1985), ”Să-ți vorbesc despre mine” (regia Mihai Constantinescu, 1987), ”Duminică în familie” (regia Francisc Munteanu, 1987) sau ”Întâmplări cu Alexandra” (regia Cornel Diaconu, 1989).

În 1991, Ioana Crăciunescu se stabilește în Franța, unde își continuă cariera. Joacă în filme precum ”Quelque part vers Conakry” (r. Françoise Ebrard, 1992), în drama ”Mensonge” (r. François Margolin, 1993), în comedia  ”Pullman paradis” (r. Michèle Rosier, 1995). Este prezentă și în teatru,  la Paris, la Teatrul de Poezie românească Opium de la Haute Allier, dar și la Avignon. Interpretează roluri în limba  franceză și în Belgia și în Luxemburg. Adaptează și regizează pentru scenă mai multe spectacole. Revine periodic și în România, la București și Sibiu.

În anul 2022, apare în documentarul Phoenix. ”Har/Jar” (regia Cornel Mihalache).

Ioana Crăciunescu este și o poetă premiată. Pentru activitatea sa scriitoricească a fost distinsă cu Premiul Asociației Scriitorilor din București în 1981 și cu Marele Premiu „Nichita Stănescu” pentru poezie, decernat de Ministerul Culturii și Cultelor în 2009.

Mircea Andreescu - Sursa foto: Teatrul Nottara

Cariera actorului Mircea Andreescu este de peste șase decenii.

S-a născut în Suceava, pe 30 decembrie 1939.  Este absolvent – șef de promoție – al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L.Caragiale” (promoţia 1963, din care au mai făcut parte Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru sau Ovidiu Iuliu Moldovan), dar nu a rămas în Capitală, așa cum obișnuiau șefii de promoție, ci a fost repartizat la actualul Teatru ”Sică Alexandrescu” din Brașov.

În anul 1977, debutează pe marele ecran în comedia ”Iarna bobocilor” (regia Mircea Moldovan), alături de Draga Olteanu-Matei și Marin Moraru. Urmează ”Pas în doi” (regia Dan Pița, 1985, film care a concurat la cea de-a 37-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin și a primit o mențiune specială), unde joacă rolul Meșterului Anton. În producțiile regizate de Mircea George Cornea, se remarcă în rolul principal din ”Vulcanul stins” (1987), unde îl interpretează pe geologul Romulus Strejan:

După 1989, joacă, alături Valentin Uritescu, Bujor Macrin și Constantin Dinulescu. în ”A unsprezecea poruncă” (1991), filmul parabolă al lui Mircea Daneliuc bazat pe cartea lui Paul Goma, ”Patimile după Pitești”.

Este cunoscut mai ales  datorită personajului Emanoil Pișcoci din comedia satirică ”A fost sau n-a fost” (regia Corneliu Porumboiu, 2006). Interpretarea sa fost remarcată și de public, dar și de critică, câștigând Premiul special pentru contribuția artistică împreună cu Ion Sapdaru și Teodor Corban, la Cottbus Film Festival, în 2006. Filmul a fost recompensat cu Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și multiplu premiat la prima ediție a Galei Premiilor Gopo în 2007 și la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Numele său se regăsește și  distribuțiile a numeroase  scurtmetraje, printre care: ”Maica Domnului de la parter” (regia Andrei Cohn, 2009), ”Trenul Foamei” (regia Viorel Timaru, 2010), ”Detașamentul Orb” (regia Vlad Feneșan, 2014) sau ”Vacanță la țară” (regia Andrei Tănase, 2015).  A jucat și în producții străine precum Leapin’ Leprechauns! și Spellbreaker: Secret of the Leprechauns (regia Ted Nicolaou, 1996), Ashes and Blood (regia Fanny Ardant, 2009) și Dreaming Apecar (regia Dario Leone, 2013).

Pe scena Teatrului Sică Alexandrescu din Brașov, Mircea Andreescu s-a dovedit interpretul ideal pentru spectacolele create de Sică Alexandrescu, Alexandru Tocilescu, Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Alexandru Colpacci, Claudiu Goga. A jucat și în București la Teatrul Odeon (un rol fabulos în Mincinosul, alături de Horațiu Mălăele în 1990), la Teatrul Mic sau Teatrul Levant. Cea mai recentă premieră a sa este Nunzio (regia Alina Hristea, 2021), la ARCUB.

Contribuția lui Mircea Andreescu adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții.   UNITER i-a oferit  Premiul pentru întreaga activitate, în 2010.

Criticul de teatru Constantin Paraschivescu a lansat în 2005 volumul ”La porțile ficțiunii cu Mircea Andreescu”, o carte dedicată carierei actorului.

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman