Primul oficiu poștal destinat persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, deschis în București!

foto: Adriana Baciu

Capitala are primul oficiu postal pentru nevăzători. Proiectul-pilot a fost implementat în cadrul Oficiului Poștal nr. 39, situat în zona Iancului.

Sistemul Step-Hear constă într-o aplicație care se descarcă gratuit în telefonul mobil și care, în momentul în care se interconectează cu senzorii instalați în oficiul poștal, va comunica un mesaj audio pre-înregistrat care conține toate informațiile necesare deplasării și accesibilității clienților.

Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere se vor putea descurca singure în interiorul oficiilor poștale, doar folosind această aplicație.

Tot în cadrul Oficiului Poștal București 39, se află mai multe dispozitive pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere:

  • felicitări tactilo-vizuale tipărite în alfabetul limbii române, alfabetul Braille și în alfabetul tactil al culorilor;
  • etichete de uz general, tipizate, cu reprezentarea tactilo-vizuală a culorilor (pot fi folosite pentru identificarea culorilor ouălor de Paști, a globurilor de Crăciun, pentru documente sau accesibilizarea electrocasnicelor, etc);
  • jocul tactil Alb & Negru;
  • kituri de tastatură în alfabetul Braille;
  • kituri pentru accesibilizarea ascensoarelor;
  • planșe cu alfabetul Braille și alfabetul culorilor;
  • cecograme – acestea sunt trimiteri poștale prezentate deschise, însemne pe hârtie specială destinate doar pentru folosința nevăzătorilor, care se admit gratuit în oficiile poștale dacă sunt expediate ca trimiteri neînregistrate și în sistem Neprioritar.

Persoanele cu deficiențe de vedere vor fi preluate de angajații Postei chiar de la intrare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.