VIDEO: „În cadrul programului „Rabla Local” nu există obligația cumpărării unei mașini noi!” – Ministrul Mediului, Barna Tánczos

Au fost aduse modificări programului „Casa Verde”, iar programul “Rabla Local” își primește finanțarea în avans! Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate, ne-a vorbit despre noutățile cu care vin aceste programe și despre alte proiecte ale ministerului pe care îl conduce.

Pentru a se putea înscrie în programul „Casa verde”, solicitanților li se impune lipsa de datorii la stat, drept condiție pentru accesarea acestor fonduri, dar noutatea constă în faptul că, în primă fază, finanțările se vor duce către „acele case unifamiliale, unde adresa de domiciliu din actul de identitate și adresa din extrasul de cont de carte funciară coincid”, a precizat Barna Tánczos.

 „Anul trecut am reușit să finanțăm 40.000 de beneficiari, care și-au instalat sau sunt în curs să își instaleze panouri fotovoltaice, pentru a deveni prosumatori și pentru a deveni independenți sau relativ independenți, în funcție de consumul propriu al gospodăriei. Venim și triplăm în acest an. Aceasta este ținta noastră, să ajungem la sfârșitul anului la 150.000 de beneficiari. Ne așteptăm la foarte multe solicitări din partea cetățenilor, începem cu acele case unifamiliale, unde adresa de domiciliu din actul de identitate și adresa din extrasul de cont de carte funciară coincid și pornim cu această listă de beneficiari, urmând ca în etapele următoare să extindem finanțarea și pentru cei care au adresa undeva și casa în altă parte.”

O nouă schimbare, în cadrul programului „Casa Verde”, este schimbarea regulii care preciza că beneficiarul trebuia să meargă în prealabil la instalator. În același timp, beneficiarul nu poate schimba de mai multe ori firma care să îi instaleze panourile.

„Nu am crescut valoarea finanțării, am rămas la 20.000 de lei, având în vedere și faptul că s-a redus TVA-ul la panourile fotovoltaice, asta înseamnă o reducere cu 20% a cheltuielilor pe componenta panouri și putem finanța mai multe astfel de proiecte. Țintim în prima etapă 85.000 de beneficiari, cel puțin. Vom deschide apelurile de proiecte de cereri de finanțare pe euroregiuni, să reducem presiunea asupra sistemului informatic, să nu avem blocaje sau să facem tot posibilul să evităm aceste blocaje. În același timp, e de știut faptul că am schimbat regula, față de anul trecut, și beneficiarul nu trebuie să meargă în prealabil la instalator. Instalatorii vor fi listați pe site-ul AFM-ului în două săptămâni, pe 28 deschidem sesiunea pentru înscrierea instalatorilor, după care în două, maxim trei săptămâni se finalizează lista societăților care vor avea dreptul să instaleze aceste panouri.”, a spus Ministrul Mediului, Barna Tánczos, care a mai adăugat:

„Vom permite, o singură dată, ca beneficiarul să schimbe instalatorul.

O dată este permis ca beneficiarul să schimbe instalatorul și să aleagă o altă firmă dacă nu s-a respectat contractul, dacă nu s-au respectat termenele și așa mai departe, o flexibilitate trebuie să existe, dar nici să nu ducem în extreme și să ne trezim că, săptămână de săptămână, cineva se răzgândește și schimbă instalatorul.”

Cei care nu vor reuși să primească, în această sesiune, fondurile de care au nevoie, mai au o șansă în acest an. În toamnă, se speră că va fi posibilă deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor de finanțare.

„Trebuie să aștepte până la următoarea deschidere a unei sesiuni de depunere de cereri, eu preconizez că undeva în jurul lunii septembrie, o să avem posibilitatea să mai ieșim odată cu un lot de 85.000 de persoane fizice beneficiare. Să vedem cum rezolvăm problema cu fondurile europene, care ar trebui să ajungă în completarea fondurilor pe care le are astăzi Administrația Fondului pentru Mediu. Mai avem de făcut o modificare legislativă cu privire la frecvența multianuală a acestor programe de finanțare și dacă ambele probleme se bifează în următoarele trei-patru luni, în toamnă putem să mai deschidem încă o sesiune de depunere de cereri de finanțare.”, a precizat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Rabla Local, un proiect lansat cu  câteva zile în urmă, se bucură deja de un real succes. Noutatea acestui program este dată de faptul că cetățenii, care vor să își caseze automobilele vechi, nu sunt obligați să achiziționeze o mașină nouă, cu banii primiți. Nu toate mașinile vechi se califică pentru acest program. Ministrul Mediului, Barna Tánczos a precizat că „vârsta mașinilor care intră în programul Rabla Local este mai mare, 15 ani în comparație cu 8 ani la Rabla Plus și Rabla Clasic

„În cadrul programului Rabla Local, care s-a lansat săptămâna trecută, nu există obligația cumpărării unei mașini noi, cu acei bani. Ne-am adresat acelui segment de cetățeni care nu vor să-și cumpere o mașină nouă neapărat, dar vor să scape de o mașină care poluează foarte mult. Tocmai de aceea, vârsta mașinilor care intră în programul Rabla Local este mai mare, 15 ani, în comparație cu 8 ani la Rabla Plus și Rabla Clasic. Rabla Local se implementează prin primării și, cu această ocazie, le mai mulțumesc, încă o dată, autorităților locale, primăriilor care s-au înscris în program și care se vor mai înscrie zilele următoare, pentru că am multiplicat capacitatea de implementare a Ministerului și  Administrației Fondului pentru Mediu”.

 În București, sectoarele 2, 3, 5 și 6 s-au înscris deja în acest program. Sectorul 4 și-a anunțat intenția de a se înscrie, dar Sectorul 1, nu pare a acorda interes programului Rabla Local. Acest program a adus alături Fondul de Mediu și Autoritatea Locală, iar această colaborare are drept scop îmbunătățirea calității aerului în orașe și sate.

„Vorbim la București FM, sigur trebuie să vorbim despre București și să facem un inventar al celor 6 sectoare. Sunt 4 sectoare care s-au înscris deja, numărul total de mașini cu care s-au înscris este de 16.000. Va mai veni, probabil, și Sectorul 4. Singurul sector care se pare că nu este interesat de acest program este Sectorul 1. În aceste sectoare se vor scoate cel puțin 19.000 de mașini, mai vechi de 15 ani, din circulație, din parcări, din trafic, în următoarele luni. Este o gură de oxigen pentru București. 3.000 de lei este prima de casare în cadrul acestui program. 2400 de lei din Fondul de Mediu, 600 de lei de la bugetul Autorității Locale.

Este primul program prin care aducem alături Ministerul Mediului și Autoritățile Locale.”, a spus Barna Tánczos.

 Din luna noiembrie, a acestui an, demarează și Sistemul de Garanție-Returnare, sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, șamd), de la un comerciant, bani pe care îi vor primi înapoi la returnarea recipientului.

 „Anul acesta, pe 30 noiembrie, Sistemul de Garanție-Returnare pornește. Trebuie să fie pregătit fiecare producător de băuturi răcoritoare, apă, alcool, bere, vin sau alte băuturi care intră în sistemul SGR, fiecare producător, fiecare retailer mare sau fiecare comerciant mic pentru că, pe 30 noiembrie, începe Sistemul  de Garanție-Returnare. Acest lucru înseamnă că niciun producător nu o să mai aibă dreptul să pună pe piață produse, care pe ambalaj nu au eticheta RetuRo. Eticheta RetuRo, dă dreptul consumatorului, ca după ce plătește garanția de 50 de bani, în momentul în care vine înapoi cu sticla respectivă, să își recupereze banii. 50 de bani pentru fiecare sticlă, pet sau doză de aluminiu.”, a mai adăugat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Află aici toate detaliile legate de programele „Casa Verde”, „Rabla Local” și  despre „Sistemul de Garanție-Returnare”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.