Parteneriat între Asociaţia Moaşelor Independente şi UMF „Carol Davila” pentru promovarea profesiei de moaşă în România

Asociaţia Moaşelor Independente şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti au încheiat un protocol de colaborare pentru promovarea profesiei de moaşă şi a programului de studii superioare pentru specializarea „Moaşe” din cadrul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) în rândul viitorilor candidaţi.

În cadrul acestui parteneriat, Asociaţia Moaşelor Independente oferă persoanelor interesate să urmeze Facultatea de Moaşe sprijin gratuit pentru admitere, pregătire individuală sau de grup cu profesori de Biologie, acces la materialele aprobate de studiu pentru examen, precum şi sesiuni de mentorat alături de moaşe cu experienţă, dar şi sprijin pentru accesarea programelor de studii şi schimb de experienţă cu alte ţări.

„Este clar o deschidere şi o înţelegere a rolului important pe care îl joacă această meserie în economia generală a sistemului sanitar românesc. Urmează, în luna mai, la nivelul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţi Medicali din cadrul UMF Carol Davila, reacreditarea studiilor de licenţă pentru Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie, Tehnică dentară şi Moaşe şi sperăm într-o creşterea a numărului de locuri la această specializare, actualmente fiind de 15 locuri. Noi am vrea dublarea sau cel puţin dublarea acestui număr. Se doreşte, de asemenea, un semnal pentru universităţile din G6, cât şi pentru celelalte facultăţi de pe teritoriul României. Cred că trebuie să fie un început de drum pentru a creşte numărul de moaşe în România pentru a avea o mortalitate şi o morbiditate în scădere fiindcă, trebuie să recunoaştem, suntem aproape fruntaşi în această direcţie”, a declarat decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală, prof. univ. dr. Victor Strâmbu.

„Este foarte important ca una dintre cele mai valoroase universităţi din România să fie alături de noi în promovarea acestei profesii extrem de importante. Suntem foarte puţine moaşe, dar nu atât de puţine să nu putem să le ajutăm pe cele care vor deveni candidate pentru profesia aceasta şi pentru care ne vom strădui să le introducem în această profesie împreună cu Universitatea de Medicină din Bucureşti, într-un mod academic similar cu cel al moaşelor din Europa. Invităm tinerele doamne, tinerii domni şi chiar pe cei mai în vârstă, pentru că nu are limită această profesie, care îşi doresc să fie alături de femeile din România , îi aşteptăm să candideze la Universitatea de Medicină din Bucureşti, unde cu siguranţă vor învăţa lucruri cu care vor putea să profeseze nu numai în România, vor avea o pregătire care va putea fi valabilă în Europa”, a declarat preşedinta Asociaţiei Moaşelor Independente, Melania Tudose, PhD, moaşă licenţiată.

Rolul educativ al moaşei, mai ales în comunităţile vulnerabile, a fost subliniat şi de către decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală, prof. univ. dr. Victor Strâmbu, care a afirmat că „trebuie să judecăm moaşa şi în această zonă a educaţiei pentru reproducere, a educaţiei mamei, antenatal, postnatal, perinatal, în îngrijire”. „Acesta este rolul pe care îl văd eu, în afară de cel practic, al moaşelor din România. Ea are un rol mult mai important decât îl credem noi, nu se limitează la sala de naştere. Sigur că normativele Ministerului Sănătăţii trebuie îmbunătăţite, nu numai la moaşe, ci la o grămadă din personalul care lucrează în sistem, dar important este rolul pe care îl au în teritoriu moaşele”, a mai afirmat prof. univ. dr. Victor Strâmbu.

În ceea ce priveşte numărul necesar de moaşe, Irina Mateescu, moasa licentiata, a arătat că media europeană este de 4,1 la 10.000 de locuitori, pe când în România acest raport este de doar 0,26. De asemenea, Melania Tudose a explicat că, pentru reabilitarea profesiei de moaşă în România, trebuie să existe un număr exact în normativul instituţiilor, că moaşa trebuie introdusă în îngrijirea antenatală şi în îngrijirea postnatală şi că serviciile moaşei trebuie să fie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Moaşele nu pot contracta în momentul acesta servicii cu Casa de Asigurări, cum o face medicul de familie, dar îşi pot deschide cabinete independente, dar astea pot funcţiona în privat, ceea ce nu ne ajută exact în comunităţile vulnerabile. Este nevoie de conectarea cu decontul, cu serviciile sociale de sănătate pentru a putea cu adevărat să oferim îngrijire preventivă şi supraveghere şi educaţie exact acolo unde este cea mai multă nevoie.  De asta ne dorim ca atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Casa de Asigurări să intre în discuţii cu reprezentanţii moaşelor şi să reuşim să găsim soluţii”, a adăugat Irina Mateescu.

Pentru anul universitar 2023 – 2004, în cadrul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală sunt disponibile 15 locuri la specializarea „Moaşe”, dintre care 14 bugetate, iar admiterea are loc în luna iulie şi constă într-un examen scris, test grilă cu 80 de întrebări, din materia de Biologie studiată în liceu.

Persoanele interesate să urmeze Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” se pot înscrie să primească sprijin în vederea admiterii accesând următorul link: https://moasele.ro/devino-moasa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.