UPDATE: Continuă scandalul pentru bugetul și banii Sectorului 1!

UPDATE: În aceste momente se desfășoară ședința Consiliului Local al Sectorului 1.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a venit, în sfârșit, după luni de lipsă, în fața consilierilor locali, pentru a le cere să reexamineze bugetul local, deoarece acesta ar fi inoperabil.
Consilierii locali au subliniat că, inițial, a fost transmis către Prefectura Municipiului București un document ce nu conținea amendamentele votate de către consilierii locali.
Iar eventualele neconcordanțe din amendamente sunt cauzate de lipsa directorilor din aparatul de lucru al primarului și de absența edilului Clotilde Armand de la dezbaterile ședinței în care a fost adoptat bugetul.
…………………………………………..
Consilierii locali PNL și PSD au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, acuzand-o ca a trimis la Prefectură un alt buget, unul fals decât cel adoptat de către Consiliul Local din Banu Manta.

Am întocmit această plângere pe patru capete de acuzare: pe fals în înscrisuri oficiale, pe abuz și instigare la abuz din partea ordonatorului principal de credite față de ceilalți directori din aparatul de specialitate, dar și pe angajarea și ordonanțarea de credite care depășesc limitele aprobate, conform art. 77 din Legea 273.
Consiliul Local a votat, în data de 28 martie, bugetul local. Această hotărâre, acest act administrativ, intră în executare din momentul comunicării.
Până acum, a comunicat două documente false către Prefectură – unul în data de 7 aprilie, al doilea în data de 25 aprilie, în care nu a luat în considerare voința și votul Consiliului Local, care este organul deliberativ.
Doi secretari (…ai Primăriei Sectorului 1 n.r.) au refuzat să semneze această hotărâre, care nu e întocmită (…corect n.r.) pe formă.
Hotărârea intră în executare din momentul comunicării.”
Reporter: Deci dumneavoastră ați adoptat un buget și s-a trimis altceva?
S-a trimis altceva! În acest moment, bugetul este votat și trebuie pus în executare. Or, doar ordonatorul de credite poate semna, face plăți. Adică primarul.„, a răspuns la întrebările adresate de Mircea Apostolescu, reporterul București FM, președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa.

Viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb, atrage atenția că, din cauza falsificării bugetului, Primăria din Banu Manta ar putea ajunge în imposibilitatea de a plăti utilitățile pentru unitățile de învățământ, prestațiile sociale și chiar salariile angajaților:

Primăria Sectorului 1, toți funcționarii, directorul economic, directorii de subordonate consideră că nu au buget la Sectorul 1, pentru că primarul a trimis un document fals.
Deși, pe 28 martie, s-a votat acest buget de către Consiliul Local Sector 1, nu s-au trimis bugetele către școli. Așa cum ar fi fost normal, după ce, în termen de zece zile s-ar fi trimis către Prefectură documentul votat de către Sectorul 1 (… Consiliul Local n.r.).
Dacă, în perioada următoare, vom auzi cu toții de oprirea utilităților la școli, faptul că nu se vor plăti ajutoarele sociale, dacă – doamne ferește, nu se vor plăti nici salariile angajaților, trebuie să fie foarte clar pentru toți locuitorii Sectorului 1: bugetul a fost votat de către Consiliul Local! Singurul om care, în momentul acesta, blochează este primarul Sectorului 1. Care a decis, de bunăvoie, că poate fi peste legile din România„, a declarat viceprimarul PNL Ramona Porumb.

Pe de alta parte, PREFECTURA CAPITALEI a emis urmatorul punct de vedere:
27.04.2023
Referitor la situația bugetului Sectorului 1, la care au fost făcute numeroase referiri în media, vă prezentăm, în cronologie, documentele care au fost transmise Prefecturii Municipiului București, de către Primăria Sectorului 1, precum și răspunsul Instituției Prefectului, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin.
În data de 28.03.2023, a fost adoptat bugetul local al Sectorului 1, proiectul fiind inițiat de Primarul Sectorului 1 și modificat prin amendamente de consilierii locali.
În data de 07.04.2023, a fost comunicată Instituției Prefectului o adresă de înaintare a unui document intitulat “Hotărârea Consiliului Local nr.32 privind bugetul”. În urma analizei, s-a dovedit că acest document nu întrunește condițiile unei Hotărâri de Consiliu Local: nu cuprinde întreaga voință a Consiliului Local, nu a fost redactat de către persoana care are competențe legale în acest sens, respectiv Secretarul General și nu a fost comunicat de către aceasta.
Urmare a analizei efectuate, Prefectura a solicitat Secretarului General al Sectorului 1, în mod expres, îndeplinirea obligațiilor legale, respectiv redactarea Hotărârii, cu respectarea voinței Consiliului Local și comunicarea ei conform prevederilor legale (Secretarul General trebuie să redacteze Hotărârile Consiliului Local – art. 243, alin.1, lit f și să le comunice Instituției Prefectului – art.197, alin.1, din Codul Administrativ).
În data de 24.04.2023, Secretarul General al Sectorului 1 a redactat și comunicat Hotărârea Consiliului Local nr. 32, care cuprinde toate amendamentele adoptate de către Consiliul Local, așadar exprimă voința juridică a acestuia. Hotărârea Consiliului Local nr. 32 a fost semnată de către doi consilieri locali și a fost transmis refuzul de contrasemnare al Secretarului General, motivat de diverse încălcări ale textelor legale, în adoptarea amendamentelor.
În urma analizei Hotărârii Consiliului Local nr. 32, astfel cum a fost comunicată în data de 24.04.2023, Instituția Prefectului a solicitat Primarului Sectorului 1 alinierea la normele legale a amendamentelor care nu îndeplinesc condițiile de legalitate. În caz contrar, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, Instituția Prefectului are obligația de a ataca Hotărârea Consiliului Local nr. 32, cu privire la aceste amendamente, la instanța de contencios administrativ.
În concluzie, începând cu data de 27.04.2023, dată la care Hotărârea Consiliului Local nr. 32 a fost publicată pe site-ul Primăriei, Sectorul 1 are buget legal aprobat.

In schimb, PRIMARIA SECTORULUI 1 a anuntat faptul ca Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat din nou, astăzi, 27 aprilie 2023, de la ora 17.00, ședința Consiliului Local Sectorul 1 pentru dezbaterea și adoptarea proiectului de buget pe anul 2023:
Instituția Prefectului a comunicat în cursul zilei de astăzi faptul că mai multe amendamente propuse și votate de consilierii locali la proiectul de buget sunt nelegale și a cerut reanalizarea și revotarea întregului proiect:
„”Verdict final din partea Instituției Prefectului Municipiului București: aproape jumătate din amendamentele făcute de PSD și PNL la proiectul de buget pe anul 2023 sunt nelegale și încalcă Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice. Sunt probleme și la alte amendamente: unul este parțial nelegal în măsura în care sunt încălcate prevederile Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale; un alt amendament, în care sunt prevăzute fonduri pentru un drum (Vadul Moldovei), este nelegal pentru că această cale de acces nu se află în administrarea Sectorului 1 al Municipiului București, iar un alt amendament încalcă prevederile Codului Administrativ,” a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Edilul Sectorului 1 a publicat pe pagina sa de Facebook adresa integrală a Instituției Prefectului Municipiului București. Concluziile acesteia sunt foarte clare: “Vă solicităm ca la proxima ședință a Consiliului Local Sector 1 București să procedați la reanalizarea Hotărârii nr. 32/ 28.03.2023 a Consiliului Local al Sectorului 1 București. În caz contrar, Hotărârea nr. 32/ 28.03.2023 Consiliului Local al Sectorului 1 București va fi atacată în parte, cu privire la amendamentele sus-menționate, la instanța de contencios administrativ, conform legii.””
“Asta este, dragi locuitori ai Sectorului 1, realitatea! PSD și PNL încalcă legea și pun presiune pe funcționarii Primăriei Sectorului 1 să facă abuz în serviciu și să pună în aplicare un buget nelegal. Nu-i mai lăsăm să fure și asta este o catastrofă pentru ei și apropiații lor,” a mai afirmat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.