Curse cu obstacole în Capitală din cauza lucrărilor la sistemul de termoficare
Articol de Mircea Apostolescu, 4 mai 2023, 16:03
Deși primarul general al Capitalei Nicușor Dan se mândrește cu rezultatele lucrărilor la rețeaua primară de termoficare, susținând că ar fi fost modernizați 28 de kilometri, în anul 2021, și 32, anul trecut, cifrele sunt încă mult sub promisiunile de 100 și, mai apoi, de 50 de kilometri pe an lansate succesiv de către edilul șef.
„În 2021, au fost 28 și în 2022 au fost 32 (… de kilometri n.r.) pe rețea principală”, a declarat Nicușor Dan.
Lucrări abandonate? Las’ că merge și așa?
Ceea ce este, însă, și mai rău este că șantierele de reabilitare a sistemului de termoficare par să aibă la bază tot binecunoscutul sistem „las’ că merge și așa”.
Pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, lucrările au demarat din primăvara trecută, după afirmațiile primarului Nicușor Dan. Dar, nici acum, cele de pe partea stângă, pe sensul de mers dinspre Piața Victoriei către Calea Floreasca, nu au fost finalizate și domeniul public nu a fost readus la starea inițială.
Pe tronsoane întregi există încă săpături deschise, care obturează trotuarul și așa destul de îngust, astfel încât pietonii sunt obligați să circule pe pista de biciclete trasată pe trotuar.
Ba chiar, la un moment dat, trecătorii sunt obligați să se cațere și, apoi, să coboare pe o scândură, destul de alunecoasă, mai ales pe timp de ploaie, pentru a trece peste o țeavă care traversează de-a latul trotuarul.
Pe Calea Floreasca, chiar în fața intrării „C” a Spitalului de Urgență „Floreasca”, o săpătură lungă și largă face și mai dificil accesul și ieșirea pacienților, mai ales a celor transportați în scaune rulante.
Mașinile care așteaptă acești pacienți cu nevoi speciale de deplasare trebuie să staționeze dincolo de gardul șantierului, iar însoțitorii pacienților trebuie să împingă scaunul rulant pe o distanță de câțiva zeci de metri, până la locul unde există posibilitatea de a traversa lucrarea neterminată.
Deși este joi, în jurul orei 10 nu era nimeni pe șantierul din fața Spitalului de Urgență. Numai un excavator stătea trist, așteptându-și lucrătorii, în timp ce pe el odihneau resturile unei mese servite cândva, la locul de muncă, probabil.
De altfel, nici pe marginea celorlalte lucrări neterminate de pe Iancu de Hunedoara nu am văzut echipe de muncitori.
După inscripțiile de pe fardurile șantierelor, acestea par să aparțină Companiei Municipale Energetica Servicii.
Cine efectueaza lucrări la reteaua de termoficare, in dreptul intrarii „C” a Spitalului de Urgenta „Floreasca”? la solicitarea Bucuresti FM, Termoenergetica a oferit următorul răspuns:
Compania Municipală Termoenergetica București NU efectuează lucrări la rețeaua de termoficare, în dreptul intrării „C” a Spitalului de Urgență „Floreasca”. Lucrările sunt efectuate de Compania Municipală Energetica Servicii pe un tronson de magistrală din șantierul Obiectivului 4 – Magistrala II-III Grozăvești, unul dintre cele şapte obiective ale proiectului “Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti” finanțat de Primăria Municipiului București.
Șantiere fără autorizație de construcție și avize de la Ministerul Culturii?
În virtutea transparenței promovate de către primarul general Nicușor Dan, am întrebat si la Primăria Capitalei ce companie – Termoenergetica, Energetica, Trustul de Clădiri Metropolitane sau o firmă privată, lucrează în zona Iancu de Hunedoara – Calea Floreasca.
Am mai întrebat și când se vor finaliza aceste lucrări lăsate de izbeliște.
După cum am cerut și autorizațiile de construcție și avizele de la Ministerul Culturii pentru aceste lucrări dintr-o zonă istorică.
Din păcate, nu am primit niciun răspuns, în ciuda faptului că edilul Capitalei susține că ar exista autorizații de construcție.
Reporter: Dacă tot vorbim despre aceste lucrări de termoficare, unele dintre ele traversează și zone cu încărcătură istorică. A existat și pentru ele autorizație de construire și aviz de la Ministerul Culturii, pentru aceste șantiere de termoficare?
Nicușor Dan: Da, da, sigur!
Reporter: Le-am cerut de la Primăria Capitalei și n-am primit nimic.
Nicușor Dan: „Da, o să…, da, mă interesez… Dar, în principal, după cum știți, nu mai avem litigii pe 544 (… Legea 544/2001 n.r.). Deci, tot ce ni se cere de presă sau de jurnaliști…, sau de oameni simpli dăm”, a răspuns primarul general al Capitalei Nicușor Dan la întrebările București FM.
În lipsa documentelor cerute de la Primăria Municipiului București, nu rămâne decât presupunerea că șantierele de termoficare au fost demarate doar pe baza DALI-urilor întocmite de către fosta administrație din Regina Elisabeta, în anii 2018 – 2020.