Business Breakfast organizat la CCIB pe tema Digitalizarii IMM-urilor, în contextul alocării 1,88 mld. euro prin PNRR
Articol de bucurestifm, 4 mai 2023, 17:30
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema „Ce înseamnă PNRR pentru digitalizarea IMM-urilor în 2023?”. Invitații speciali ai ediţiei, moderată de Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei bucureştene, au fost: Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul investițiilor și proiectelor europene (MIPE) și Marius Viorel Poșa, subsecretar de stat în Ministerul cercetării, inovării și digitalizării (MCID).
Evenimentul a reunit un numar mare de antreprenori, specialiști în domeniul digitalizării și consultanți în fonduri europene. Participanții au avut oportunitatea de a afla cele mai importante aspecte legate de PNRR și digitalizarea IMM-urilor în România, precum și să participe la sesiunea de întrebări și răspunsuri. Au fost abordate aspecte teoretice și practice privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească IMM-urile pentru a accesa această finanțare, cum pot adapta modelul lor de afaceri la realitățile digitale și ce activități și achiziții pot fi finanțate prin acest program, domeniile CAEN neeligibile și excepții, precum și așteptările legate de efectele acestor proiecte.
„Suntem încântați să anunțăm că România va beneficia de o alocație financiară semnificativă de 1,88 mld. euro din PNRR pentru digitalizarea țării noastre. Această sumă va sprijini IMM-urile din România să își îmbunătățească performanța și să se dezvolte într-un context din ce în ce mai digitalizat”, a declarat secretarul de stat Ovidiu Cîmpean.
În continuare a prezentat aspectele principale ale Ghidului aferent Instrumentului de Grant de până la 100 mii euro pe întreprindere pentru sprijinirea IMM-urilor în adoptarea tehnologiilor digitale. Valoarea totală alocată apelului este de 347,5 mil. euro, din care 34,75 mil. euro pentru servicii și aplicații IT dedicate competențelor digitale și incluziunii digitale și 312,75 mil. euro dedicate digitalizării IMM-urilor. Proiectele pot fi depuse până la 30.06.2023, pentru regiunea București-Ilfov fiind alocate 25,93 mil euro.
În premieră, Ovidiu Cîmpean a anunțat o nouă oportunitate de finanțare dedicată sprijinirii antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor avansate precum: AI; date și cloud computing; blockchain; internetul obiectelor; securitatea cibernetică.
Ghidul „Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor avansate” se afla în consultare publică pana pe 13 mai 2023. Valoarea totală alocată pentru ajutorul de stat este de 150 mil. euro, din care 75 mil. euro pentru industria alimentară, prelucrătoare, construcții; 75 mil. euro pentru industria auto, transport și distribuție, servicii adresate populației, turism etc. Ghidul final va fi publicat în 24 mai a.c., iar perioada de depunere a proiectelor va fi intre 03.07 – 15.09.2023. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 500 mii euro pentru microîntreprinderi, 1,5 mil. euro pentru întreprinderi mici și 3 mil.euro pentru întreprinderi mijlocii.
“Invit mediul de business sa fie proactiv, să vina cu propuneri către autorități, în special când aceste ghiduri se află în dezbatere publică. Ne dorim ca IMM-urile să devină cât mai competitive, iar pentru aceasta trebuie să lucrăm împreună” a declarat Marius Viorel Poșa, subsecretar de stat în MCID.
“Evenimentul a fost un succes și ne bucurăm că am putut aduce împreună atât de mulți antreprenori interesați de dezvoltarea digitală a IMM-urilor din România, alături de demnitari ai guvernului implicați în acest proces. Vom continua să organizăm astfel de evenimente în viitor, pentru a sprijini mediul de afaceri să se adapteze și să se dezvolte într-un context din ce în ce mai digitalizat”, a declarat președintele Iuliu Stocklosa.
Următoarea ediție a Business Breakfast la Palatul CCIB va fi dedicată legislației muncii. Ulterior, vor fi puse pe agenda evenimentului teme precum: dezvoltare și oportunități de finanțare, eficiența energetică, arbitrajul, comerțul electronic, internaționalizarea afacerilor, infrastructura, transporturile și logistica.