Există patru ameninţări la adresa profesioniştilor din sănătate ce justifică acţiuni de protest

Sursa foto: Mihaela Arion

La ora actuală există patru categorii de evenimente care riscă să perturbe sistemul public de sănătate, afectând inclusiv calitatea serviciilor medicale: introducerea impozitării progresive, blocarea creşterilor salariale, elaborarea strategiilor privitoare la sănătate şi contractul colectiv de muncă la nivel sectorului sănătate, se arată într-un comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”

Federaţia a comandat Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” o evaluare generală a situaţiei sistemului sanitar, rezultatele acesteia urmând să fie utilizate în cadrul acţiunilor propuse.

În această perioadă în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială se efectuează o macro-analiză a sistemului public de sănătate, utilizând meta-datele publice disponibile privitoare la sistemul public de sănătate (adică exact aceleaşi pe care le au la dispoziţie guvernanţii în elaborarea politicilor publice). După publicarea, sâmbătă, a primei analize referitoare la medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază, Federaţia  va prezenta analize privind evoluţia calităţii serviciilor medicale publice şi la situaţia altor categorii de personal (începând cu asistentele medicale).

Referindu-se la elaborarea strategiilor privitoare la sănătate, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” susţin că Ministerul Sănătăţii continua erorile procedurale care au stat la baza PNRR, elaborându-le fără parteneri sociali. Mai grav este faptul că deşi Federaţia a solicitat în mod insistent şi repetat modificarea formei acestor strategii, incluzând propuneri concrete în interesul angajaţilor, Ministerul Sănătăţii a refuzat să respecte condiţiile obligatorii de dialog social pe această temă. În lipsa unor modificări ale strategiilor în acord cu interesele angajaţilor şi cu dovezile existente viitorul profesioniştilor din sănătate este ameninţat, odată cu ei urmând să fie afectaţi şi pacienţii.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” precizează că aceste analize fac parte din categoria demersurilor raţionale şi a propunerilor bazate pe dovezi ce vin să pregătească şi să însoţească acţiunile de protest, respectiv să susţină solicitările angajaţilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.