VIDEO: Carmen Bunaciu: „Înotul este un sport individual. Totuși, doar într-o echipă putem obține performanță!”
Articol de Monica Liche, 12 mai 2023, 18:46
Pasiune! Mii de ore de antrenament! Talent! Rețeta performanței în sport. Despre performanță ne-a vorbit câștigătoarea primei medalii mondiale din istoria natației românești, Carmen Bunaciu, invitata lui Răzvan Ursuleanu #In Comunitate.
„Înotul este, putem spune clar și răspicat, pe un trend ascendent datorită performanțelor din ultimii ani, începute, să spunem, de Robert Glință, apoi preluate și continuate foarte frumos de David Popovici și colegii lui. Sperăm ca un număr cât mai mare de copii să învețe să înoate. Este în creștere numărul de copii care își doresc să înoate și care doresc să facă performanță, ceea ce este cu totul deosebit.”, a spus Carmen Bunaciu.
Povestea invitatei lui Răzvan Ursuleanu „În Comunitate” începe în copilărie, la vârsta de 7 ani, în Sibiu. Prima competiție la care a participat o motivează să rămână fidelă acestui sport. Munca asiduă și determinarea o poartă către prima mare performanță, cea care va rămâne gravată pe placheta dăruită de părinții săi și care acum ocupă un loc de cinste în vitrina trofeelor, câștigarea probei de 100 m spate, la Balcaniada de Seniori, la nici 14 ani.
„La Balcaniada de Seniori, nu aveam încă 14 ani, eram junioară în care își puneau speranțe antrenorii și cei din federație și, deși nu eram încă o campioană de seniori a României, am fost selecționată pentru acel concurs și am câștigat proba de 100 m spate cu, îmi aduc aminte, 1:11:24. A fost a fost ceva special pentru că repet, nu eram nici campioană națională de juniori, darmite câștigătoare la o competiție internațională. 80 Moscova 1980 și Los Angeles1984 sunt cele două ediții ale Jocurilor Olimpice la care am participat și la care m-am clasat, de fiecare dată, pe locul 4. Prima medalie mondială, adusă natației românești a fost cea de bronz, în 1982, la Guayaquil.”, a povestit Carmen Bunaciu, câștigătoarea primei medalii mondiale din istoria natației românești
Performanțele sportivilor îi motivează pe cei mici și îi determină să calce pe urmele acestora. Dar, pentru a continua pe drumul performanței este nevoie de multă muncă, de timp și de o colaborare bună între antrenor, părinți și copil. Încurajarea permanentă este cheia continuării acestui drum.
„A crescut numărul copiilor care participă în competițiile naționale. Este important ca acest număr mare să se mențină și după 10-12 ani, pentru că trebuie să recunoaștem că durează să formezi un copil, de la inițiere până la marea performanță, undeva peste 10 ani. Aici intervin foarte mult antrenorul și părinții, care trebuie să-l stimuleze pe acel copil, să-l încurajeze și să îi fie alături.”, a precizat Carmen Bunaciu, câștigătoarea primei medalii mondiale din istoria natației românești.
Drumul către obținerea unei medalii are și o componentă financiară. Banii vor asigura echipamentele, sălile de antrenament, bazinele, prezența la diferitele campionate. Deși Federația Română de Natație și Pentatlon modern are parte de finanțare, aceasta nu acoperă decât o mică parte din banii necesari. Natația mai are nevoie de o bază lărgită de bazine pentru antrenament.
„Federația de Natație și Pentatlon modern, în ceea ce privește finanțarea, este pe loc fruntaș. Dar, sigur, știm cu toții că nu este suficientă. Și contăm și pe ajutorul sponsorilor, pe rectificări bugetare. La sfârșitul anului vom găzdui campionatele europene de seniori în bazin scurt la Otopeni, vă invităm, încă de pe acum, să ne fiți alături în tribune, în galerie și, sigur, și la alte competiții importante de obiectiv, cum ar fi campionatele mondiale, campionate europene de juniori, campionate mondiale de juniori, atât la înot, cât și la sărituri în apă și pentatlon modern.
Ar fi bine să crească numărul de bazine, atât prin construirea de baze noi, ceea ce s-a întâmplat, în ultimii ani, dar și prin reabilitarea celor abandonate sau care au început a fi construite și încă nu au fost terminate.”, a precizat Carmen Bunaciu.
La înot, sportivii noștri au atins performanțe la care visează toată lumea. Medalii olimpice sau mondiale, recorduri doborâte, iar palmaresul acestora continuă să crească. Dincolo de toate acestea, este o mare bucurie să vezi că pe lângă ambiția și performanța sportivului există și generozitatea omului, generozitate care începe din chiar medalia care certifică performanța, pentru ca aceasta să poată premia, apoi, lupta pentru viață a unor copii.
„David Popovici a crescut an de an practic, nu a apărut, așa, din neant, a fost multiplu campion național la categoriile lui de vârstă, la juniori, apoi succesele de la Campionatele Europene de Juniori, în vara în care a luat și locul 4 la Jocurile Olimpice, printre seniori. Este foarte matur, mie îmi place mult, am mai declarat, am multe de învățat de la el, felul în care își gestionează emoțiile, în care reușește să atragă copiii către sport și nu numai copii. El îndeamnă pe toată lumea să se îndrepte către orice fel de mișcare. În plus, este și foarte atras de evenimentele caritabile, se implică. M-a impresionat când, practic și-a donat Medalia de aur, de la Campionatele Mondiale de la 200 m liber. A donat-o, a fost topită și din ea s-au făcut 100 de fundițe și au fost dăruite copiilor care s-au vindecat de cancer.” a spus Carmen Bunaciu, care a mai adăugat:
„Înotul este un sport individual. Totuși, doar într-o echipă putem obține performanță!”