VIDEO: Ziua Internațională a Familiei

De 30 de ani, la 15 mai, sărbătorim Ziua Internațională a Familiei. Familia- cuibul în care ne simțim iubiți, protejați, valorizați, nucleul vieții pentru cei mai mulți dintre noi.

Pentru peste 90% dintre români, familia este foarte importantă; atașamentul nostru față de familie este considerabil mai ridicat decât ceea ce întâlnim la alte popoare. „Cultural vorbind, pentru noi familia a fost întotdeauna importantă; e nucleul acela care ne adună de sărbători, venim și din alte țări, ne strângem la părinți. Avem ideea asta de familie foarte strâns legată de identitatea noastră” spune Alina Uricec, psiholog și psihoterapeut relațional.

Toate relațiile, inclusiv într-o familie, se construiesc și se păstrează zi de zi. „Arhitectii familiei sunt cuplul, el și ea: de la modul în care relația se desfășoară între ei decurge și relația cu copiii, la diferite vârste. Dacă noi nu cunoaștem lumea noastră interioară, cum suntem structurați, ce anume este important pentru noi și nu suntem bine cu noi înșine, atunci vom duce aceste lucruri în relațiile noastre cu copiii, cu nepoții, cu familia extinsă.”

România are una din cele mai ridicate rate ale căsătoriilor din Europa dar și un număr crescut al relațiilor nonmaritale ca și al copiilor născuți în afara căsătoriei, la fel ca în restul Europei. Iau naștere multe familii noi, chiar dacă nu sunt toate pe modelul clasic. Dar relațiile de familie există! În toată Europa, tinerii pleacă mai târziu din casa părintească, întâi vor să-și consolideze un statut profesional și material și abia apoi să gândesc la o familie.

Familia ne dă echilibru, ne dă putere, ne dă liniște. Aripi pentru a zbura spre lume și puterea s-o facem. Dar nu trebuie să ne creeze o imagine falsă a realității. Tocmai de aceea, întrebarea care se pune este: cum e mai bine să procedăm în familie, cu copii, să-i protejăm sau să-i învățăm să se lupte? „Copiii trebuie lăsați să înfrunte lumea; a trăi într-o familie superprotectoare înseamnă a ne fragiliza foarte mult din punct de vedere psihologic, pentru că lumea în care trăim nu este hiperprotectoare. Vorbim de copiii fulgi de nea, care atunci când ies în lume și părinții nu mai sunt atât de aproape, au mari dificultăți în a face față. Eu, copil cu părinții mei alături, e nevoie ca încet încet să fiu expus la un pic de frustrare, la niște limite, să învăț că și ceilalți au nevoi și dorințe, să le accept. Să mă acomodez când se întâmplă niște lucruri dificile, să le pot integra, ajutat de părinții mei.”

40% din populația urbană consideră că face parte din familia modernă, nu tradițională; și dacă nu fac parte, își doresc asta! Ce înseamnă familia modernă, din perspectiva Alinei Uricec: „Familia modernă pentru mine înseamnă echipă, cei doi vorbesc despre ce-și doresc unul de la celălalt și despre ce înseamnă familia lor, despre cum doresc să își crească copiii, despre care sunt responsabilitățile fiecăruia în familie și față de copii.”

Ne dorim relații armonioase, o familie în care să ne fie bine pentru că ne dorim o societate în care să ne fie bine! Din familie plecăm cu imaginea asupra oamenilor și a lumii.
În cazul în care apar probleme în relații în familie, este bine să luăm măsuri din timp, să căutăm ajutor, să avem resurse, disponibilitate de a schimba comportamente și multă răbdare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.