VIDEO: Speranța Nu Moare de Cancer – program gratuit de testare genetică pentru copii
Articol de Ioana Brusten, 16 mai 2023, 20:29
În medicina modernă se spune că nu există boli, există bolnavi. Fiecare om este un univers aparte, cu nevoile lui, afecțiunile lui, prin felul în care reacționează la stimuli și la tratamente. Iar știința care ne descifrează particularitățile fiecăruia în parte este genetica.
„SperanțaNuMoareDeCancer” este un program național dezvoltat de Medlife, în premieră pentru România; copiii și tinerii recent diagnosticați cu cancer sunt testați genetic gratuit, pentru a li se oferi astfel terapii oncologice țintite și șansa de a se face bine.
Domnul dr. Dumitru Jardan, biolog, coordonatorul programului: „Cancerul în esență este o boală genetică, celulele canceroase ca să devină canceroase trebuie să adune mutații… trebuie să vedem care sunt mutațiile din genele de interes, aceste gene sunt cam 500 din totalul de 20.000.”
Testarea genetică este gratuită, se adresează copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani diagnosticați recent cu cancer; pacienții beneficiază de unul din cele mai complexe teste genetice din lume, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Avantajul? Posibilitatea stabilirii unor tratamente personalizate: „tratamente specifice pentru un anumit tip de cancer, pentru o anume mutație, cu rezultate mult mai bune decât o chimioterapie generală.”
Există resursele necesare pentru a testa toți copiii diagnosticați cu cancer, aproximativ 400 pe an în România, iar programul este gândit în acest moment pentru 4 ani. Există mutații care dau prognostic chiar dacă nu există tratament, se cunoaște prognosticul bolii și se pot lua decizii în cunoștință de cauză, de exemplu, în leucemii, momentul potrivit în care să faci un transplant de celule stem, dacă pacientul este rezistent la toate celelalte tipuri de tratament.
David Popovici, multiplul campion la natație, a donat medalia sa de aur de la mondiale la proba de 200 m liber pentru susținerea copiilor și tinerilor bolnavi. Chiar dacă nu avem medalii de aur de donat, la campania de promovare a acestui program putem participa foarte simplu, cu un share al acestei discuții despre proiectul „SperanțaNuMoareDeCancer”; să trimitem informațiile în cât mai multe comunități pentru ca cei care au nevoie de această informație, de speranță, sa găsească ceea ce au nevoie!