VIDEO: Recoltă de știri la hectar, cu ajutorul AI-ului

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

Newsguard, o platformă independentă care evaluează gradul de încredere cu privire la sursele de știri, a identificat recent adevărate ferme de știri realizate aproape exclusiv de inteligența artificială.

Este vorba despre 49 de site-uri de știri și informații, care se folosesc de inteligența artificială pentru a produce pe bandă rulantă articole de proastă calitate, concepute pentru a face bani din audiență.

Site-urile web identificate publică în șapte limbi – chineză, cehă, engleză, franceză, portugheză, tagalog (dialect filipinez) și thailandeză.

Deși îmbracă forma clasică a site-urilor de știri, acestea bifează multe dintre caracteristicile unei surse puțin credibile:

  • Cel mai frecvent nu oferă informații despre proprietar sau echipa editorială,
  • Postează cantități enorme de conținut (uneori sute de articole pe zi).
  • Sunt suprasaturate de reclame.
  • Utilizează un limbaj anost și repetitiv, semne distinctive ale inteligenței artificiale.
  • Unele articole conțin informații înșelătoare.
  • Au nume generice, cum ar fi: Biz Breaking News, News Live 79, Daily Business Post, Market News Report.
  • Articolele sunt semnate anonim („redacția”) sau furnizează profiluri false de autori, inclusiv cu poze de profil generate de inteligența artificială.

NewsGuard a încercat să contacteze reprezentanții acestor site-uri la adresa de email furnizată la rubrica „contact”, cu rezultate foarte slabe. Două persoane au confirmat că utilizează inteligența artificială în procesul editorial, iar alte două au ocolit răspunsul la întrebări. În cazul a 17 site-uri, nu s-a primit niciun răspuns, iar alte 8 adrese de email s-au dovedit a fi invalide.

În concluzie, dacă aveți îndoieli privind credibilitatea unui site de știri pe care îl accesați, ajută să vă uitați la următoarele elemente:

  • Sursa care a publicat informația. Care este numele domeniului de internet folosit? Ce tip de organizație/ce actor media a publicat informația pe care o citiți?
  • Autorul articolului. Știrea este anonimă, sau profilul autorului pare artificial creat?
  • Calitatea redactării și stilul articolului. Prezența greșelilor și a neglijențelor, sau, din contră, un text formulat corect, dar care conține markerii textului generat automat (monotonie, repetitivitate, uniformitate de la paragraf la paragraf și de la articol la articol, un anumit tipar legat de lungimea propozițiilor sau utilizarea punctuației).
  • Frecvența publicării. Nicio echipă de jurnaliști nu are capacitatea să producă sute de articole de calitate pe zi.

Până data viitoare, rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.