VIDEO: Inundatii Italia – Dan Boanță: „Lucrurile nu stau foarte bine!”

În urmă cu 4 zile, un ciclon format în Marea Mediterană a provocat inundații devastatoare în nordul Italiei, în regiunea Emilia Romagna. Toate râurile s-au revărsat în urma cantităților uriașe de apă aduse de ploile torențiale care au căzut fără întrerupere timp de 36 de ore.

Este o luptă contracronometru în Italia pentru salvatorii care trebuie să ajungă la oamenii blocați în propriile case din cauza apelor revărsate ale râurilor.

Dan Boanță, jurnalist român stabilit în Italia, a vorbit în direct, în matinalul „Bună dimineața, București!”, despre calvarul prin care trec locuitorii din zonele distruse de ciclon.

„Lucrurile nu stau foarte bine, bilanțul ne arată că sunt 14 oameni care au murit în urma acestor inundații devastatoare. Mai bine de 20.000 de persoane au rămas fără case în urma dezastrului care a provocat ieșirea din matcă a 24 de râuri și sunt peste 280 de alunecări de teren. În total, distrugerile au fost în 41 de orașe și localități ale regiunii Emilia-Romagna, iar amploarea acestui dezastru este descrisă de autoritățile italiene drept ceva nemaiîntâlnit în acest secol. Doar ieri, în Bologna, orașul a fost inundat, iar pe străzi oamenii au văzut îngroziți cum mașinile, pubelele și mobilierul stradal au fost luate de ape, adevărate râuri învolburate, pe străzile orașului”, spune Dan Boanță.

„Financiar încă nu este dată o proporție a acestui dezastru, dar se estimează că pagubele sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro. Economic, regiunea este ingenunchiată la propriu: fabrici, magazine, ateliere, ferme- toate distruse în totalitate. Sunt peste 500.000 de ferme de animale care au fost înghițite de ape și nu mai vorbim de agricultura zonei, care este distrusă pentru acest an”, explică Boanță.

„E o muncă titanică pentru autorități, dar și pentru locuitorii care lucrează cot la cot cu forțele de salvare. Se încearcă cu toate forțele disponibile repunerea în forță a rețelei electrice și a celei de apă potabilă, pentru că sunt 10 localități în care distribuirea a fost înteruptă”, spune Dan Boanță.

„Acum, cea mai mare temere a autorităților sunt alunecările de teren, care s-ar putea declanșa în orice moment, în orice zonă, din cauza solului îmbibat cu apă”, explică Boanță.

„Ce trăiesc oamenii din Emilia-Romagna acum este un eveniment de o asemenea excepționalitate, încât chiar și intervențiile din anii trecuți, făcute pentru a preveni astfel de dezastre, sunt depășite. Sunt bazine speciale care au fost construite tocmai pentru a colecta această apă în exces de pe versanți, însă nu au mai făcut față. În 36 de ore a plouat cât pentru 6 luni, în totată regiunea”, povestește Dan Boanță.

„Din păcate, meteorologii nu dau vești foarte bune, pentru că sunt așteptate ploi în continuare, cel puțin în următoarele 48 de ore. Nu de aceeași amploare, dar să nu uităm că aceste ploi din urmă cu 3-4 zile vin după alte ploi torențiale care au afectat regiunea, în urmă cu 2 săptămâni înainte de aceste inundații. Pământul este saturat de apă acolo, sunt orașe și sate întregi acoperite de ape”, spune Boanță.

„Din fericire, până acum nu a existat niciun fel de solicitare din partea vreunui cetățean român”, spune cu optimism Boanță.

„Nu se poate interveni peste tot, mai sunt zone izolate în momentul ăsta, dar au fost evacuate. De altfel, și premierul, Giorgia Meloni, a fost ieri în aceste zone afectate și a muncit cot la cot cu mulți tineri din regiunile apropiate, veniți să ofere o mână de ajutor”, explică Boanță.

„Tot Meloni a spus că toată populația din această zonă, afectată de aceste inundații fără precedent, va fi scutită de la plata taxelor și a impozitelor, a ratelor și așa mai departe, pentru că în acest moment e imposibil ca cineva să-și mai poată indeplini aceste obligații”, explică Dan Boanță.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.