Peste 62% dintre bucureșteni nu au asigurare obligatorie pentru locuințe

arhiva

Peste 62% dintre bucureșteni nu și-au asigurat locuințele, deși există această obligație încă din 2008.

La Brașov, procentul de neacoperire a locuințelor cu asigurări obligatorii este de 68%.
Însă, Bucureștiul și Brașovul stau cel mai bine din punctul de vedere al asigurărilor obligatorii încheiate, fiindcă în aceste orașe sunt multe locuințe achiziționate prin credite imobiliare, iar băncile îi obligă pe beneficiarii unor astfel de credite să încheie asigurări, a declarat pentru București FM președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță.

„Bucureștiul și Brașovul nu sunt edificatoare. Bucureștiul are…, 37,56 este gradul de acoperire. Hai să zici 38%, deci 62% nu au asigurare. 68% nu au, Brașovul. E jenant să-i mai spui obligatorie, la procente în care opt din zece nu se conformează unei obligații legale din 2008”, crede șeful de la „Habitat”.

Mihai Mereuță consideră că vina pentru această situație este a autorităților publice locale.

„Nu este insuccesul companiilor de asigurare. Este insuccesul și modul populist de a acționa al autorităților publice locale”, a declarat președintele „Habitat”, pentru București FM.

De-a lungul celor 15 ani de când legea asigurării obligatorii a locuințelor a intrat în vigoare Liga „Habitat” a propus și soluții pentru creșterea gradului de asigurare a locuințelor.
De asemenea, a propus extinderea obligativității de asigurare pentru fenomenele meteorologice extreme, care devin tot mai numeroase.

„(…) Pe urmă, am zis: hai să rămână amenzile la nivelul bugetului local. Deci, să zici că n-aveau interes, înainte, să aplice amenzile. Am zis, domne’, dar pune-ți-le obligatoriu, când își încasează impozitul: introduceți și alte riscuri, cum ar fi vântul. Au murit copii, la Galați, au căzut schele peste mașini. Și din ce în ce mai mult apar astfel de fenomene naturale extrem de violențe”, spune Mereuță.

Într-adevăr, în clasamentul locuințelor neasigurate conduc județe precum Gorj, cu aproape 88%, Bihor cu 83%, Hunedoara și Alba, la egalitate,, cu peste 82% și Arad, cu peste 79%.

În aceste condiții, județul Timiș, cu „doar” peste 67% dintre locuințe neasigurate, se clasează pe un loc „fruntaș” în topul asigurărilor.

Președintele Ligii „Habitat” atrage atenția că, în condițiile nerespectării disciplinei în construcții, al lipsei consolidării și al lipsei asigurărilor, un dezastru poate lovi oricând.

„Asigurare, nu. Să respectăm regulile, când facem modificări în apartamente sau în spațiile comerciale de la parterul blocurilor, nu. Disciplină în construcții, nu, asta e o chestie pentru fraieri. Consolidări… , deci, dacă s-ar fi făcut a zecea parte din consolidări pe cât s-a discutat despre consolidări eram în frunte, în Europa. Dar nu s-au făcut.

Și, atunci, ce discutăm? Ne uităm la drobul de sare și ne întrebăm: oare se întâmplă? Aoleu, vine dezastrul! Vine dezastrul”, conchide Mihai Mereuță.

Suma asigurată obligatorie prin lege este de numai 130 de lei pe an, iar sumele strânse din asigurări ar putea fi foarte importante, în cazul producerii unui dezastru natural, crede șeful „Habitat”.

„Dar, din 100 de lei sau 130 de lei, cât au făcut acum, pe un an de zile asigurarea obligatorie a locuințelor, rezultatul poate fi foarte grav, dacă vom avea nevoie să fim despăgubiți și să reconstruim sau să consolidăm, după un eveniment de amploare. Forța stă în sumele asigurate și reasigurate”, spune Mihai Mereuță.

Chiar faptul că, în același bloc, unii proprietari au asigurări pentru locuințe, iar alții nu, este inechitabil, cel puțin pentru faptul că exista părți ale imobilului care sunt proprietate comună a tuturor proprietarilor din bloc, iar, în cazul deteriorării acestora, repararea lor trebuie făcută pe asigurările tuturor proprietarilor.

„Ia gândește-te că tu, la scara unu, ești coproprietar cu ăla de la scara patru, împreună, pe orice cărămidă din bloc. Ăsta-i adevărul Codului Civil, într-un condominiu (… bloc de locuințe n.r.).

A crăpat un perete exterior, nu știu, o fațadă oarbă, fără geamuri, fără nimic, lateral, ultimul, la scara patru. A crăpat și trebuie reparată.

Se face doar din asigurările ălora de la scara patru? Nu sunt bani suficienți. Trebuie făcută din asigurările tuturor celor din bloc. Pentru că toți sunt coproprietari”, explică Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.