VIDEO: Internetul, o necesitate dar și un pericol pentru copii și adolescenți!

Abuzul! Vorbim despre el, în toate formele: bătăi în familie, injurii și abuz sexual.
Încercăm să ne protejăm pe noi dar, cel mai important, încercăm să ne protejăm copiii. Cum o facem? Le vorbim sau îi lăsăm să descopere, singuri, mirajul sexului de pe internet?

Într-o țară în care, încă, sexul e o rușine, și un subiect de nediscutat încă, ne ajută specialiștii.
Mihaela Voicu, de la World Vision România se luptă cu preconcepții și subiecte tabu.
Și încearcă, empatic, să îi ajute pe părinți, în primul rând.

„Ce ne facem cu părinții care nu sunt interesați de asta și le pun copiilor la dispoziție toate aceste device-uri. Fără o educație a părinților, nu se poate face nimic. Nu se face click pe acel control parentat. Am auzit de la copii cât e de periculos să fii în online. Trebuie să fie conștienți de pericole. Ei nu știu unde începe să vină periculos și nu știu când să se ducă spre un adult’’.

Internetul este o necessitate! Cu toți suntem de accord! Dar unde este limita? În primul rând, limita noastră, a adulților?

„De la mici vârste, observăm copii care se pricep mai bine decât adulții. Trăim într-o societate în care părinților le este mai bine să le dea copiilor telefonul. Nu sunt toți părinții așa. Mulți sunt conștienți de această dependență. Al doilea pericol este bulliyngul. Sunt abuzuri care nu se știu pentru că părinții nu sunt conștienți că se poate întâmplă la proprii copii. Acest abuz nu lasă urme, la început. Părinții trebuie să fie conștienți care este limita. Părinții responsabili sunt într-un procent foarte mic’’.

Justice Inițiative, în parteneriat cu World Vision România, lansează o acțiune publică de colectare a mărturiilor adolescenților care au fost victime ale abuzului sexual online. Acțiunea face parte din campania #SafeForKids, o campanie de conștientizare privind riscurile internetului pentru copiii de toate vârstele, care mai include trei webinare și o petiție adresată Parlamentului European.

„Noi suntem parteneri în campania de colectare e informații a copiilor asupra abuzurilor. Este un mare avantaj în promovarea unor măsuri de a salva alți copii. Educația sexuală este un subiect tabu. Nu se discuta nici acasă, nici la școală. Părinții nu știu să-și educe copiii, să evite astfel de abuzuri. Dacă eu, ca părinte, nu-l previn, el nu va învăța de ce să se ferească’’.

„Copiii au spus că, dacă ar alege pe cineva, cu care să vorbească, au numit profesorul diriginte. E o relație de încredere și comunicare’’.

Copiii, suflete nevinovate?

Poate da, poate nu!

Dar, când, nu li se captează atenția, merg în altă parte. Într-o parte întunecată!

„Ei sunt foarte deschiși pentru că își doresc să atragă atenția. Mulți ne-au spus că primesc comentarii de la persoane necunoscute. Care, în spatele unor avataruri, comunicarea se transformă. Mulți spun că vorbesc, săptămâni întregi, cu persoane pe care nu le cunosc. Și așa, se ajunge la racolarea de minori cu scop de ai expune unui conținut sexual’’.

Școala e importantă, de netăgăduit!
Însă, poate, discuțiile despre viață ne ajută să învățăm mai bine și cum învățăm mai bine.

„În adulți să ne creștem gradul de conștientizare. Ce face copilul meu? Pe ce site-uri este? Cine sunt persoanele adulte cu care interacționează? 13% spun că nu ar vorbi cu nimeni. Este un procent foarte mic. E teamă, rușine…Copiii nu merg să vorbească, fără să știe că trec printr-un abuz’’.

O palmă lasă traume adânci, o vorba poate mai multe.
Abuzul sexual ne transformă în animale care nu mai pot face dacat să scoată ghearele.

„Abuzul lasă urme. Dar cu cât este mai mic, se poate uita. Dacă povestim, trecem prin procesul de victimizare. Și atunci, avem nevoie de părinți empatici, de psihologi, inclusiv când vorbim despre căile legale. Noi trebuie să ne întrebăm ce facem când trebuie să audă toată lumea. Nevoia copilului de a avea părinții aprope dar și părinții trebuie să acceseze resurse specializate. Trebuie să ceară ajutor. Nu e o rușine să ceri autor. Undeva, cândva, va răbufni. Și va fi mai grav’’.

Pe 24, 31 mai și pe 7 iunie, World Vision România face trei webinare.

Trezim părinții, profesorii, ne trezim cu toți?

„Se poate uita oricine la ele. Și să beneficieze de informații. Specialiștii vor da informații importante pentru părinți, să facem din internet un mediu sigur. Pregătim specialiști care să facă față abuzului, cadre didactice, care trebuie să fie atente. Primele semene ale unui abuz, pot fi sesizate’’.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.