Cannes 2023: Regizoarea Cristina Jacob, despre cea mai așteptată premieră – ”Firebrand”

Regizoarea Cristina Jacob, prezentă pe Croazetă pentru a discuta distribuția internațională a filmului său The Perfect Escape, a povestit despre una dintre cele mai așteptate premiere – ”Firebrand”, cu Jude Law și Alicia Vikander în rolurile principale.

Filmul concurează pentru Palme D’Or în cadrul celei de-a 76 ediții a Festivalului de la Cannes. Premiera a avut loc în seara zilei de 21 mai, iar la finalul proiecției, echipa filmului a fost ovaționată minute în șir.

Invitată la premiera Firebrand, regizoarea română Cristina Jacob a declarat că a fost răvășită de cea mai recentă producție a regizorului Karim Ainouz. Filmul este un raport despre ce au trăit şi îndurat strămoşii noştri, de ambele părţi”, a spus regizoarea.

Firebrand este un film de epocă ce o are în centru pe Katherine Parr, a șasea și ultima soție a regelui Henric al VIII-lea, numită regină regentă în timp ce soțul său se află pe câmpul de luptă în Franța.

Katherine este o susținătoare a protestantismului radical într-o Anglie foarte patriarhală, iar atunci când regele revine în țară și o ucide pe prietena cea mai bună din copilărie a soției sale pentru trădare, datorită radicalismului religios, Katherine își dă seama că trebuie să lupte pentru propria viață, la fel cum făcuseră anterior cele două soții decapitate ale lui Henric al VIII-lea. Într-un palat în care conspirațiile reverberează prin toate încăperile, Katherine visează la un viitor al țării lipsit de tiranie.

La Cannes, Cristina Jacob participă la întâlniri de lucru cu producători internaționali alături de care este în discuții pentru viitoare proiecte.

Este autoarea lungmetrajelor Selfie (2014), Love is a Story (2105), Selfie 69 (2016, Premiul Publicului Gopo) și Oh, Ramona (2019). Cel mai recent film al său, The Perfect Escape, a fost lansat în cinematografele de la noi, în 14 februarie.

Este o comedie romantică, co-producție româno-britanică, în care vedem cum, pe parcursul unui weekend petrecut într-o cabană izolată la munte, patru cupluri își redescoperă relația, confruntându-se cu propriile greșeli sau false așteptări, dar și cu noi ispite sau provocări. Din distribuție fac parte actorii Giorgia Sinicorni, Nigel Whitmey, Aggy K. Adams și Bogdan Iancu.

Cea de-a 76 ediție a Festivalului de Film Cannes a început miercurea trecută, și se încheie sâmbătă, 27 mai.

În compețiția pentru Palme d’Or, regizorul Karim Ainouz (Firebrand) concurează cu 20 de alți cineaști internaționali, printre care nume foarte importante ale cinemtografiei mondiale precum Wes Anderson (Asteroid City), Wim Wenders (Perfect Days), Ken Loach (The Old Oak), Nuri Bilge Ceylan (Kuru Otlar Ustune), Aki Kaurismaki (Kuolleet Lehdet), Nanni Moretti (Il Sol Dell’Avvenire), Todd Haynes (May December) sau Wang Bing (Qing Chun Chun).

Anul acesta, șapte femei regizor se află în cursa pentru Palme d’Or, un număr record pentru festival.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.