ANALIZĂ: Care sunt șansele de calificare pentru Farul, Sepsi, FCSB și CFR Cluj în grupele cupelor europene

Rezultatele foarte slabe ale echipelor românești în ultimii ani în competițiile europene a facut ca traseul celor 4 echipe spre grupe să fie unul groaznic!

România va fi reprezentată în calificările pentru Liga Campionilor de Farul în vreme ce Sepsi, FCSB și CFR Cluj vor disputa meciuri de calificare pentru Conference League.

Campionii de la Farul intră cel mai devreme în competiție, ei trebuind să treacă de nu mai puțin de 4 tururi preliminare UCL, adică un total teoretic de 8 meciuri pentru a se califica în grupele celei mai importante competiții intercluburi europene!

Pentru calificarea în Conference League Sepsi, FCSB și CFR vor avea de disputat doar trei tururi preliminiare, adică vor juca minimum 6 meciuri de calificare fiecare pentru a accede în cea de-a treia competiție organizată de UEFA.

Din punct de vedere al șanselor de calificare, în vreme ce pentru Farul șansele de accedere în Champions League sunt infime, sorții și parcursul european din anii trecuți au făcut ca FCSB și CFR Cluj să fie capi de serie în Conference League până în faza play-off-ului calificărilor, acolo unde cele două pot întâlni adversari de calibru precum Juventus Torino, Frankfurt, Dinamo Kiev, Fenerbahce, Partizan Belgrad, PAOK Salonic, Aston Villa, Osasuna, Beșiktaș sau Panathinaikos!

Pentru că a câștigat Cupa României, Sepsi va reprezenta pentru a treia oară consecutiv România în calificările pentru Conference League, însă, spre deosebire de FCSB și de CFR Cluj, covăsnenii nu vor beneficia în niciunul dintre tururile de calificare de statutul de capi de serie, ceea ce transformă tentativa de accedere în cea de-a treia competiție europeană în ceva de genul „Mission Impossible”!

Astfel, Sepsi se poate întâlni încă din primul tur cu „granzi” ai Europei precum Fenerbahce (Turcia), PAOK Salonic (Grecia), Ludogoreț (Bulgaria), Beșiktaș Istanbul (Turcia) sau Twente (Olanda), în fața cărora practic n-ar avea nicio șansă!

Analizând la rece, șansele de calificare pentru echipele românești sunt următoarele:

1) Farul > fără șanse de calificare în Champions League
> 30% șanse de accedere în Europa League, dacă trece de turul 1 preliminar UCL, este eliminată în turul 2 preliminar UCL și intră în play-off-ul Europa League cu statutul de cap de serie
> mai mult de 50% șanse de accedere în Conference League, dacă trece de turul 1 preliminar UCL, este eliminată în tururile următoare din preliminariile UCL, ratează calificarea în Europa League însă intră în play-off-ul Conference cu statutul de cap de serie.

2) CFR Cluj > mai mult de 50% șanse de accedere în Conference League, dat fiind faptul că va fi cap de serie nu numai în tururile 2 și 3 de calificare, ci și în etapa play-off-ului Conference!

3) FCSB > 20% șanse de accedere în Conference League, dat fiind faptul că va fi cap de serie doar în tururile 2 și 3 de calificare, nu și în etapa play-off-ului Conference League, acolo unde ar putea întâlni una dintre următoarele adversare: Juventus Torino (Italia), Frankfurt (Germania), Club Brugge (Belgia), FC Basel (Elveția), AZ Alkmaar (Olanda), Rennes (Franța), Gent (Belgia), Dinamo Kiev (Ucraina), Fenerbahce (Turcia), Partizan Belgrad (Serbia), PAOK Salonic (Grecia), Maccabi Tel-Aviv (Israel), Viktoria Plzen (Cehia), Aston Villa (Anglia), Servette Geneva (Elveția), Panathinaikos (Grecia), abordabile fiind doar Maccabi, Plzen și Partizan Belgrad, adică doar 3 din 16 posibile adversare.

4) Sepsi Sf Gheorghe > 1% șanse de calificare în Conference League

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.