Astăzi este „Ziua Mondială a Mersului pe Jos”
Articol de Stefania Grigore, 3 octombrie 2014, 07:00
Mersul pe jos este o activitate plăcută, utilă şi, mai ales, sănătoasă, motiv pentru care evenimentul este susţinut, la nivel global, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Această zi a fost celebrată pentru prima dată, în 1992, la Rio de Janeiro, iar câţiva ani mai târziu, în 2005, peste 70 de ţări au conştientizat importanţa acestei activităţi şi au organizat exerciţii de mers pe jos.
Mersul pe jos previne aparitia diabetului de tip 2. Specialistii au demonstrat ca o persoana care merge pe jos timp de 150 minute pe saptamână, pierde aproximativ 7% din greutatea corpului si poate reduce cu pana la 58% riscul declansarii diabetului zaharat.
Mersul intareste inima, in cazul barbatilor. In urma unui studiu s-a constatat ca rata mortalitatii in randul barbatilor pensionari care au mers mai putin de 1.5 km pe zi a fost de doua ori mai ridicata decat a celor care merg pe jos minim 3 km pe zi.
Mersul intareste inima, daca sunteti femeie. Cercetatorii afirma ca femeile care au mers pe jos timp de trei ore sau mai mult pe saptamana, au avut un risc mai redus de aparitie a atacului de cord sau a altor evenimente coronariene, cu pana la 35% comparativ cu femeile care nu au mers pe jos.
Mersul pe jos este bun pentru sanatatea creierului. Specialistii au descoperit ca la femeile care au mers pe jos minim 1.5 ore pe saptamana functia cognitiva s-a imbunatatit si declinul cognitiv a fost mai mic decat la cele care au mers mai putin de 40 de minute pe saptamana.
Mersul pe jos este sanatos pentru oase. Cercetarile au aratat ca femeile aflate la menopauza care au mers pe jos aproximativ 1.5 km in fiecare zi aveau o densitate osoasa mai mare la nivelul intregului corp. Mersul pe jos incetineste nivelul de pierdere osoasa de la nivelul picioarelor.
Mersul pe jos ajuta la atenuarea simptomelor de depresie. Cei care merg pe jos 30 de minute intre 5-3 ori pe saptamana, timp de 12 saptamani, vor manifesta cu pana la 47% mai putine simptome de depresie.
Mersul pe jos reduce riscul formarii cancerului mamar si de colon. Femeile care au mers pe jos intre 1.15 si 2 ore si jumatate pe saptamana, au avut un risc cu pana la 18% mai scazut de cancer de san, comparativ cu femeile inactive.
Exercitiile fizice pot preveni cancerul de colon. In plus, chiar daca o persoana dezvolta cancer de colon, beneficiile activitatii fizice par sa continue, atat prin cresterea calitatii vietii, cat si prin reducerea mortalitatii.
Mersul pe jos imbunatateste nivelul conditiei fizice. Este suficient ca o persoana sa mearga pe jos doar 30 de minute, de trei ori pe saptamana, pentru a-si imbunatati sanatatea cardiovasculara.
Si nu uitati – mersul pe jos este sportul care nu costa!