VIDEO: Mihai Chirilov, director artistic TIFF – „TIFF-ul și-a păstrat un aer de familiaritate”
Articol de bucurestifm, 2 iunie 2023, 16:25
În perioada 9-18 iunie, va avea loc cea de-a 22-a ediție a Festivalului de Film Transilvania, în Cluj-Napoca. Anul acesta, organizatorii așteaptă 100.000 de participanți, această cifră fiind condiționată și de condițiile meteorologice.
Unul dintre actorii care au confirmat participarea la ediția de anul acesta a TIFF.22 este actorul australian Geoffrey Rush. Timp de 10 zile, la TIFF vor fi 1.000 de invitați din țară și din străinătate.
Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, a fost invitatul lui Răzvan Petre în ediția specială a emisiunii De10xRomânia, de vineri, 2 iunie și a vorbit despre noutățile de anul acesta.
„Avem un cinema gonflabil pentru copii. E primul lucru care-mi vine în minte, e o noutate. E un cinema care se umflă în fiecare dimineață, sunt proiecții, calupuri de câte o oră, scurtmetraje non-verbale pentru copiii mici, e foarte colorat locul. Se cheamă Mini-Cini și părinții se bucură pentru că au unde să-și lase copiii.
Avem filme pentru toate vârstele. Avem o proiecție pentru persoanele de 60 de ani. Te gândești că acum 20 de ani aveau 40 de ani. Avem o tradiție, suntem unul din puținele festivaluri din țara care facem lucrul asta, avem o proiecție pentru persoanele cu deficiențe de vedere. E un proiect on going anual, de cele mai multe ori e un film românesc.
Întotdeauna sunt lucruri, spații noi de proiecție, întotdeauna încercăm să spargem potențialul locativ al Clujului și să găsim un nou spațiu de proiecție. Lumea adoră noul. Anul aceasta avem un proiect mai amplu care se cheamă Picnic la TIFF, care include o după-masă gastronomică, cu târg, cu mâncare, un concert Nightlosers și o proiecție cu un documentar. În fiecare seară primim box office-ul, biletele la toate evenimentele care au fost puse în vânzare, e un proiect care deja se vinde foarte bine, are deja vreo 400 de bilete vândute”.
Mihai Chirilov, în calitate de director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, se ocupă de selecția filmelor care sunt proiectate pe perioada festivalului. Face acest lucru de la prima ediție a festivalului, din anul 2002.
„Cifrele sunt importante, eu vin din zona tehnică, sunt absolvent de Politehnică, deci mă pricep la cifre. Ăsta-i și conflictul meu intern pentru că în artă nu prea poți opera cu cifre și cu rigle, dar există tentația în momentul în care ai de-a face cu multe filme și se fac din ce în ce mai multe filme în lume. Se fac foarte multe filme proaste, dar sunt și filme bune și în fiecare an există tentația de a aduce mai mult, mai mult și mai mult.
Acum vreo 5 ani ne-am trezit că aduceam la TIFF peste 200 de lungmetraje și mi se părea un titlu de glorie și ne-am dat seama că este o abundență care riscă să ne explodeze și nouă și spectatorilor în figură. Pentru că, de fapt, lumea cu ce rămâne după un festival? Nu rămâne neapărat cu filmele văzute, ci mai degrabă cu filmele pe care nu ai apucat să le vezi și, mărind numărul de filme pe care le oferi într-un festival, practic nu faci decât să crești frustrarea omului pentru că el va pierde mai multe filme.
A venit și pandemia care a limitat un pic cifrele, din păcate, și numărul de spectatori pentru că au fost toate acele limitări, dar să zicem că am ajuns la un număr just de filme. Sigur oamenii vor pierde în continuare anumite proiecții, dar e mult mai bine. Am rezistat tentației de a gonfla, artificial, cifre pentru a bate recorduri”.
Emisiunea De10xRomânia este realizată zilnic, de luni până vineri, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.
Autor: Adelina Tocitu