VIDEO: Plecatul de acasă nu e o soluție! Sună la 116111 – Telefonul Copilului!
Articol de Monica Liche, 6 iunie 2023, 17:00
S-a lansat campania națională de prevenire a dispariției voluntare în rândul copiilor: „Plecatul de acasă nu e o soluție”. 116111 – este linia europeană de asistență pentru copii – Telefonul Copilului – numărul pe care orice copil, care întâmpină astfel de probleme, îl poate apela pentru a putea obține ajutor. Am aflat detalii despre această campanie de la Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.
Campania „Plecatul de acasă nu e o soluție” vine în sprijinul copiilor care consideră că plecatul de acasă este singura variantă pe care o au atunci când se simt singuri sau neînțeleși. Această tendință a fost resimțită foarte puternic în timpul pandemiei și se află, în continuare, în creștere.
„Ne-au spus-o copiii și au spus-o cel mai mult în perioada pandemiei, ne îngrijorează foarte tare, pentru că această tendință s-a păstrat. Așadar, anul trecut am înregistrat foarte multe situații de acest tip și ni s-a părut că este un demers obligatoriu să venim și să vorbim despre asta, iar împreună cu Poliția Română, în urmă cu 3 săptămâni, am lansat acest proiect „Plecatul de acasă nu e o soluție”, care reprezintă și un semnal de alarmă.”, a spus Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului.
Campania „Plecatul de acasă nu e o soluție” își dorește, în primul rând să preîntâmpine orice tragedie, să fie un semnal de alarmă și să ajute la conștientizarea unui mesaj clar: copiii au nevoie de comunicare deschisă și permanentă cu părinții lor. În absența unei relații optime între părinte și copil, crește riscul fugii de acasă, iar consecințele pot fi tragice.
„Desigur că nu ne dorim să ajungem la un fenomen. Nu am ajuns la un fenomen, slavă Domnului. Nici nu ni-l dorim și, astfel, acest proiect reprezintă o campanie de prevenire a fugii de acasă. Vorbim deschis atât copiilor, cât și părinților. Nu ne adresăm, așadar, numai copiilor în acest proiect, despre consecințele pe care le poate avea fuga de acasă, despre pericolele la care sunt expuși copiii, ne adresăm părinților, de asemenea, cu sfaturi, cu recomandări. Cea mai importantă este legată, desigur, de comunicarea constantă cu propriii copii, astfel încât să știe în orice moment sau cât se poate de mult ce se întâmplă cu copiii.”, a precizat Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului.
Copiii pleacă de acasă, iar acest lucru apare în urma unui impuls de moment, o decizie pripită, care apare ca urmare a unor neînțelegeri temporare. Dar, există și fuga justificată de o situație care s-a cronicizat, iar plecatul de acasă pare a fi singura soluție rămasă, dar ei trebuie să știe că se supun unor riscuri foarte mari și să înțeleagă cât de important este să ceară ajutorul înainte de a se expune traficului de persoane, exploatării sexuale, agresiunilor de tot felul.
„Sunt foarte multe situații în care copiii pleacă frecvent de acasă. Ei bine, asta încercăm să prevenim prin intermediul acestui proiect, să le spunem copiilor că viața în stradă nu este așa cum ar crede ei, că nu-și închipui, de exemplu, că pot deveni victime ale traficului de persoane, ale diverselor agresiuni, infracțiuni, ale consumului de droguri și, desigur, lista poate să continue.
Vorbim în multe dintre situații și despre abuzuri grave în familie. Însă, decizia de a pleca de acasă poate să aducă și mai multe abuzuri, nu spunem că nu trebuie să ceară ajutor, dimpotrivă, trebuie să ceară ajutor, dar înainte de a lua decizia de a pleca de acasă, pentru că acele abuzuri trebuie să fie pedepsite, altfel nu vom ajunge niciodată să cunoaștem motivul real al fugii de acasă al copiilor, darămite să ne gândim că acei agresori vor fi și pedepsiți pentru faptele lor.”, a mai spus Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului.
Copiii iau astfel de decizii, de cele mai multe ori motivați de lipsa de comunicare cu părinții. Aflați adesea în fața unor situații stresante, cauzate de divorțul părinților ori de prezența unor personaje noi în viața de familie, copiii aleg varianta plecatului de acasă. Uneori o fac singuri, alteori în urma sfaturilor oferite de prieteni. În sprijinul acestor copii, vin cei de la Telefonul copilului cu numărul de telefon deja cunoscut: 116111!
„În toate proiectele noastre promovăm accesul către 116111, care este linia europeană de asistență pentru copii, implementată în toate statele membre ale Uniunii Europene, cunoscută și în România drept Telefonul Copilului, de asemenea și accesul către autorități.
Vorbim despre copii, vorbim despre drepturile lor, vorbim despre ceea ce ne spun ei, motive pentru care ei au ales această decizie de a pleca de acasă. Vorbim despre neînțelegeri în familie, vorbim despre bullying, vorbim despre situații de divorț în care ei categoric nu se simt confortabil, dimpotrivă. Vorbim despre a locui cu concubinul sau concubina celuilalt părinte, vorbim despre presiunea anturajului. Da, sunt copii care spun altora: dă-le o lecție, fă asta, pleacă de acasă!”, a spus Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului, care a mai adăugat:
„Din cazuistica pe care noi o înregistrăm, de mulți ani, rezultă faptul că peste 85 % dintre copiii cu care noi comunicăm la 116111 discută despre problemele care îi preocupă cu persoane din afara familiei. Este important ca ei să fie invitați să comunice zi de zi de către părinți. Orice zi pierdută poate să ducă, bineînțeles, către astfel de decizii. Mai mult decât atât, pot să-i îndepărteze de comunicarea cu părinții, să considere că a comunica împreună cu colegii, cu prietenii care, desigur, pot să fie bine intenționați, dar poate că nu au experiența necesară pentru a-i sfătui sau pot să fie așa ziși prieteni care să-i ducă pe un drum cu niște consecințe ireversibile pentru viața lor.”