O sală de spectacole din București se redeschide după 14 ani de renovări!
Articol de bucurestifm, 7 iunie 2023, 14:54
Din această toamnă, spectacolele pentru copii ar putea reveni în sala din Amzei a Teatrului Ion Creangă, la 14 ani distanță de la momentul în care a fost închisă.
Lucrările la sala de spectacole din Piața Amzei a Teatrului „Ion Creangă” s-au încheiat abia acum, deși edilul Nicușor Dan promisese cu un an în urmă că acestea ar fi urmat să se încheie în următoarele trei luni, dar primele spectacole ar putea avea loc abia în septembrie, deoarece urmează faza de avizare de către ISU.
„Noi ne dorim din tot sufletul să fie cât mai repede. Sperăm ca, în septembrie, odată cu începutul noi stagiuni, să ne reîntoarcem în sala de spectacol. Dar, sigur, urmează perioada de avizare. Sperăm că cei de la ISU ne vor permite accesul publicului în sală de spectacole”, a declarat managerul Teatrului „Ion Creangă”, Petre Gabriel Coveșeanu.
Lucrările au fost demarate cu 14 ani în urmă, pe vremea lui Sorin Oprescu și au constat în consolidarea întregii clădiri situate în Piața Amzei nr. 13. Imobilul aparține Primăriei Sectorului 1.
În 2013, în cel de-al doilea mandat al lui Oprescu, au fost încheiate lucrările de consolidare și, cu sprijinul Direcției de Investiții a Primăriei Capitalei – condusă pe vremea aceea de către Bogdan Hreapcă, a demarat etapa de reabilitare și modernizare a sălii de spectacole a teatrului.
„Consolidarea, reabilitarea și modernizarea sălii de spectacole, de fapt, tot procesul, care a început în 2009, a avut în vedere consolidarea întregii clădiri. După ce s-a finalizat consolidarea clădirii, care aparține de Primăria Sectorului 1 – Piața Amzei 13, după aceea, noi am preluat sala și, prin ajutorul Primăriei Capitalei, Direcției de Investiții, s-a semnat contractul de reamenajare sală de spectacole. Asta s-a întâmplat în 2013„, a explicat Coveșeanu.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, dă vina pentru întârzierea lucrărilor pe crizele care s-au succedat, de la criza sanitară, la cea a energiei și războiul din Ucraina:
„S-au terminat lucrările la Teatrul Ion Creangă. Au început acum 14 ani. Au fost, de-a, lungul acestor 14 ani, probleme diverse. Primăria a avut conturile blocate. Constructorul a intrat în insolvență. Au sărit… au fost crize succesive – Ucraina, energie, coronavirus. Au fost nu știu câte acte normative de mărire a costurilor.
În anumite perioade era, cum se întâmplă la șantierul ăsta și cum se întâmplă la altele, în anumite perioade nu era rentabil economic pentru operator să lucreze la costurile din contract. După aceea, au trebuit actualizate…și vă dați seama că fiecare din operațiunile de care vorbesc eu implică munca multor oameni din primărie„, este explicația oferită de Nicușor Dan pentru durata aceasta atât de mare a întregului proces de renovare.
Text: Mircea Apostolescu, Vicențiu Andrei