UPDATE: Continuă greva din Educație! Guvernul a luat decizia privind Bacalaureatul și Evaluarea Națională

Sindicaliștii din educație s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, la Guvern.
Aceștia au explicat că vor studia noua ofertă a Guvernului, dar până la o consultare largă în sistem, greva va continua.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor: „Concluzia e una foarte clară. Colegii vor să vadă proiectul actului normativ. Ne vom pronunța mâine, la ora 10:00. Până atunci greva continuă. Mâine e grevă în toate școlile”, a adăugat liderul FSLI, Simion Hăncescu:
Școala nu e magazin. Nu poți pune lacăt. În mod logic, lecțiile care nu au fost predate trebuie recuperate”.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă dă un ultimatum profesorilor: „Mâine, după ce vom pune azi în transparență conținutul OUG, toți cei care lucrează în învățământ vor lua o decizie pe care o vor transmite până la ora 10:00, iar apoi vom avea o nouă ședință de Guvern în care vom aproba ordonanța și conflictul de muncă se va încheia. Mâine, la ora 10:00, conflictul de muncă se va încheia!

Oferta Guvernului pentru sindicaliști:
> 25% creștere salariala de la data de 1 iunie;
> 1500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, în luna octombrie;
> 500 anual pentru personalul nedidactic, până în 2027;
> 50% prima tranșă din noua grilă de salarizare, de la data de 1 ianuarie 2024.

Mai important pentru elevii din ani terminali, Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că se va adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se vor ajusta elementele de calendar ale finalului de an școlar. Probele scrise ale examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională vor fi susținute în termenul stabilit încă din timpul anului școlar:
Ministerul Educației adaptează noul calendar, în funcție de evoluția situației. În OUG pe care o vom adopta astăzi vom echivala probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile obținute în anii de liceu.
Vom rămâne cu probele scrise la Bacalaureat în termenul stabilit încă din timpul anului școlar.
La examenul de titularizare vom rămâne doar cu proba scrisă. Nu se vor mai lua în considerare inspecțiile.
Evaluarea sistemică la clasa a VI-a nu se mai susține.
Repet, probele scrise ale Evaluării Naționale și ale Bacalaureatului se vor desfășura normal, așa cum era prevăzut în calendar.”, a mai spus Ligia Deca.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.