VIDEO: Adrian Negrescu: „Suntem ca pe Titanic. Noi căutăm o salvare, dar pe scenă avem politicieni care ne cântă frumos”
Articol de Monica Liche, 12 iunie 2023, 17:29 / actualizat: 13 iunie 2023, 8:18
România se află în impas. Oamenii vor măriri de salarii și un trai decent, în timp ce guvernul anunță reduceri bugetare. Am discutat despre situația economică precară în care ne aflăm, cu Adrian Negrescu – analist economic, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate
„Ce se întâmplă acum, s-a mai întâmplat în trecut. Trecem prin aceleași situații pe care le-am mai văzut, iarcu crizele astea ciclice, o dată la 10 ani, ar trebui să ne obișnuim cu ele și să le luăm în calcul, de exemplu, atunci când luăm un credit de locuință și vedem cum dobânzile la credite cresc spectaculos, de la o lună la alta. De ce? Pentru că pe parcursul unui contract de creditare pentru locuințe întotdeauna o să apară cel puțin două crize de genul ăsta și, da, e bine să ai întotdeauna niște bani puși deoparte pentru a-ți plăti ratele, atunci când, Doamne ferește, rămâi fără loc de muncă.”, a spus Adrian Negrescu – analist economic.
Greva profesorilor a pus executivul pe jar. Săptămâni întregi de negocieri, învățământ blocat și o situație incertă a desfășurării examenelor au arătat că acest tip de negociere, dacă nu este purtat la timp și de specialiști, poate duce la blocaje greu de suportat de către societate.
„Se cheamă dialog social și trebuie purtat de oameni pregătiți pentru asta, că nu e o chestie obișnuită, așa, știi, am devenit parlamentar, mă duc în guvern, devin ministru și mă apuc să discut cu sindicatele. Nu, îți trebuie niște aptitudini, pentru a nu ajunge, de exemplu, cum suntem în cazul profesorilor, unde a fost nevoie de 3 săptămâni, de 2 ordonanțe de urgență și un memorandum ca să rezolvăm o problemă, pe care puteam să o rezolvăm din start, adică voucherele alea, acordate profesorilor acum, erau deja prevăzute și urmau să fie acordate pe baza acestor fonduri europene, nu e o chestie nouă. Dacă voiam să preîntâmpinăm acest protest, trebuia să facem legea salarizării personalului din sectorul bugetar, care este țintă în PNRR.”, a precizat Adrian Negrescu – analist economic.
În ultima perioadă, calitatea vieții a scăzut dramatic în România. Inflația a venit împreună cu prețuri crescute, până dincolo de limita de suportabilitate a buzunarului românului, în contextul unor salarii care nu au beneficiat de o mărire care să le facă față. De aici până la mișcări sociale, nu a mai fost decât un pas.
„Toate acestea trebuiau făcute din februarie, din martie, pentru luna iunie sau din momentul în care a început nebunia asta cu inflația, pentru că în momentul în care ai inflație mare, adică ai creșteri de prețuri, bineînțeles că și banii oamenilor sunt mai puțini. Oamenii se trezesc cu mai puțini bani în buzunar și normal că încep să-și strige în stradă sau prin diverse modalități nemulțumirea, până la urmă, inflația este cea mai perfidă taxă aplicată de stat, îți ia banii din buzunar, fără să te gândești și ia banii tuturor, adică nu numai unor categorii, cum se întâmplă în cazul altor taxe.”, Adrian Negrescu – analist economic.
Datoria externa a României a crescut foarte mult în ultimii ani, dar banii nu par a fi cheltuiți în direcțiile necesare. Creșterea economică rămâne o dorință pe hârtie, în timp ce nota de plată, pentru aceste cheltuieli, va fi achitată de generațiile viitoare.
„Noi, practic, rezolvăm probleme din prezent, chestia asta cu bugetarii, cu salariile, cu investițiile astea în panseluțe, în piramide, borduri și tot ce vedem acum, din banii împrumutați, bani pe care nu îi plătim noi acum, pentru că sunt împrumuturi pe termen lung. Vor plăti copiii și nepoții noștri. Ne amanetăm viitorul și asta este marea problemă, pentru că îți amanetezi potențialul de a te împrumuta în viitor, la niște dobânzi mai mici, pentru niște proiecte de reformă, de care o să fie nevoie la momentul respectiv.. Noi acum ardem foarte mulți bani, am ajuns cu datoria publică, undeva între 150 de miliarde euro, în condițiile în care, în 2013 era de vreo 60 de miliarde.”, a precizat Adrian Negrescu – analist economic.
Buzunarele românilor sună a gol, în timp ce pe miliardele de euro primiți de la Uniunea Europeană, prin PNRR, s-a așternut praful. Economia ar putea crește prin folosirea acestor bani, nu puțini, dar pentru asta este nevoie de implicare a autorităților în procesul de creare a unor proiecte capabile, care să atragă acești bani. În răstimp, economia națională se bazează tot pe taxe și împrumuturi.
„Chiar dacă politicienii se laudă că investițiile sunt prioritățile, dacă te uiți în realitatea economică, realitatea bugetară, vei vedea că anul trecut au fost vreo 5 % din PIB, nu 6 %, cât și-au asumat autoritățile, anul ăsta avem vreo 6,3 miliarde de euro care stau de aproape un an de zile la Banca Națională, bani din PNRR, care stau pur și simplu în conturile băncii, pentru că nu există proiecte în care să fie folosiți. Soluția e simplă, practic, să infuzezi economia cu aceste miliarde de euro, care vin din partea Uniunii Europene. Vorbim foarte mult de creștere economică, dar trebui să traducă inclusiv în creștere de salarii pentru majoritatea oamenilor, nu numai pentru anumite categorii de bugetari. Asta nu se poate întâmpla decât dacă luăm banii ăștia și, într-adevăr, investim. Dar noi, din păcate, facem exact pe dos. Am crescut taxele și ne împrumutăm. Anul ăsta, apropo, ne-am împrumutat, numai în primele 4 luni, cu vreo 96 de miliarde de lei, în condițiile în care, pe tot anul, ne-am propus să împrumutăm o sumă record de 160 de miliarde, deci s-ar putea să depășim 160 de miliarde. Se așteaptă la 200 de miliarde de lei, împrumuturi bancare.”, a spus Adrian Negrescu – analist economic, care a mai adăugat”
„Trebuie să faci o chestie, absolut esențială, reforma administrativă. Noi suntem cu același sistem de județe, de prin anii 60. România s-a enclavizat, din punct de vedere economic, oamenii s-au dus spre marile orașe, au plecat afară, sunt foarte multe localități care nu prea mai au locuitori, iar asta înseamnă că nu mai ai nevoie de primării, de consilii, de instituții publice descentralizate, de aparatele astea care toacă bani. Hai să reorganizăm țara asta pe regiuni, așa cum au făcut-o polonezii, cum au făcut-o ungurii și bulgarii, în așa fel încât să creezi niște regiuni de dezvoltare, cu adevărat, care să-și atragă investitorii, fondurile europene, să-și digitalizeze serviciile și, astfel, totul să fie eficient și în serviciul cetățeanului.”
O regulă de aur a economiei, ne-a spus analistul economic Adrian Negrescu, este aceea că „în momentul în care ai un an de zile sau doi ani de inflație, după aceea ai recesiune.” Atunci când puterea de cumpărare scade, economia se blochează, iar din acest punct începe recesiunea.
„Ne ducem pe fundul apei și putem face o paralelă cu scena de pe Titanic. Vă mai aduceți aminte scena aia spectaculoasă în care formația cântă pe punte, în timp ce oamenii căutau soluții să se salveze? Cam așa suntem și noi, românii. Noi căutăm o salvare, dar pe scenă avem politicieni care ne cântă frumos.”, a mai spus Adrian Negrescu – analist economic.