VIDEO: Festivalul „Muzici și Tradiții în București”- un eveniment unic în Capitală
Articol de , 15 iunie 2023, 15:50
Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează sâmbătă, 17 iunie, și duminică, 18 iunie 2023, pe Șoseaua Kiseleff, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, în intervalul orar 10:00 – 22:00, intrarea fiind liberă.
„Ne adresăm unor categorii diverse și încercăm să acoperim cerințele unei familii, care vine și cu copii, dar și cu părinții și bunicii. Avem ateliere pentru copii, o paradă a costumelor populare, spectacole pe scenă și un târg cu peste 100 de căsuțe unde produsele sunt variate și de calitate”, explică Ema Stoica, șef serviciu CREART.
„Traficul din roză va fi restricționat, începând cu ziua de vineri, 16 iunie, ora 20:00 și va fi reluat luni, 19 iunie, începând cu ora 06:00”, informează Stoica.
Festivalul va debuta, în mod tradițional, cu o paradă a costumelor populare românești și internaționale, care va avea loc sâmbătă, 17 iunie, începând cu ora 14:00, pornind din Piața George Enescu (Ateneul Român) pe Calea Victoriei, devenită pietonală, spre Piața Victoriei, până pe Șoseaua Kiseleff.
În cele două zile de festival, între orele 15:00 și 22:00, pe scena amplasată pe Șoseaua Kiseleff, între Piața Victoriei și Piațeta Regelui, vor interpreta vedete de muzică populară, ansambluri și orchestre cu istorie în valorificarea folclorului național, reprezentative pentru toate regiunile țării, dar și ansambluri internaționale.
„Minoritățile și comunitățile naționale vin la festival să prezinte cântecele, portul și dansurile tradiționale, într-un spectacol plin de culoare și diversitate. Vor să fie alături de noi cât mai mulți pentru că este unicul eveniment de acest gen din Capitală. Se bucură de o recunoaștere națională și internațională”, adaugă Ema Stoica.
Publicul se va bucura de recitaluri ale unor artiști de renume precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Matilda Pascal Cojocărița, Laura Lavric, Niculina Stoican, Marinel și Andrei Petreuș, Gelu Voicu, acompaniați de orchestrele celor mai importante ansambluri folclorice profesioniste din țară.
Prima seară se va încheia cu un moment special susținut de cel mai important virtuoz al naiului din toate timpurile, Gheorghe Zamfir și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Alături de orchestră, vor susține recitaluri și mari nume ale folclorului românesc: Floarea Calotă, Margareta Clipa, Elena Pădure, Steliana Sima, Constantin Enceanu și Alexandru Pugna.
Închiderea festivalului va fi marcată printr-un concert extraordinar de muzică tradițională, folclor și armonii de muzică veche, dar și piese foarte cunoscute, în interpretarea unui artist unic, foarte îndrăgit de publicul din întreaga țară, alături de invitații săi speciali.
„Avem o gamă gastronomică variată, de la preparate mai simple, până la cele sofisticate, ele fiind atât pe baza rețetelor naționale, cât și internaționale. Completăm totul cu răcoritoare și dulciuri”, povestește Ema Stoica.
Festivalul este dedicat întregii familii. Copiii sunt așteptați la foișorul din parcul adiacent evenimentului, pentru a participa la ateliere de creație inspirate din arta populară românească, atât sâmbătă, cât și duminică, în intervalele orare 11:00 – 13:00 / 18:00 – 20:00, dar și la spectacole de teatru, între 17:00 – 18:00.