25 de lei să tai un copac

foto: Robert Negoiță/ Facebook

Soarta celor 11 hectare din Parcul IOR retrocedate unui proprietar privat rămâne, în continuare, o dovadă a ineficienței legislației și a neputinței autorităților, de la Primăria Sectorului 3, până la cea a Capitalei, de la Garda de Mediu până la Poliția Națională.

Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat, ieri, o hotărâre prin care cere Consiliului General al Municipiului București (CGMB), care este singurul deținător al patrimoniului Capitalei, să demareze procedurile de expropriere pentru cele 11 hectare din IOR. Dar, după finalizarea tuturor procedurilor judiciare.

Tot ieri, consilierii locali de la Sectorul 3 au adoptat o hotărâre prin care se înființează un post permanent de Politie Locală chiar în zona celor 11 hectare.
Numai că Poliția Locală poate doar să amendeze cu 25 de lei pentru tăierea unui arbore fără aviz de le Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei.
Agenții economici care au închiriat loturi din cele 11 ha, pentru a dezvolta terase și alte investiții, plătesc amenzile și continuă defrișarea, așa cum spune reprezentantul unei firme care vrea să dezvolte un parc de distracții, pe o suprafață de 2 ha dintre cele 11 ha retrocedate.

„Bineînțeles, pentru fiecare pom uscat pe care noi l-am tăiat, am primit amendă. Nu ne-au eliberat, domnul Nicușor Dan și nici Primăria Sectorului 3, nicio autorizație de toaletare.
Da, ne supunem legii, 25 de lei de pom, cum a spus și domnul Negoiță”, a declarat Sorin Mușat, reprezentantul firmei MTM Imperium.

El a insistat că sunt defrișate doar copacii uscați și vegetația spontană. Asta pentru că sunt necesari copaci care să ofere umbră pentru parcul de distracții. În plus, terenul nici nu ar fi încadrat cu destinația de spațiu verde, spune reprezentantul parcului de distracții.

„Noi am dărâmat, am curățat tot ce a fost uscat. Putem vedea lemnele, sunt pe teren, în continuare.
Cum am lăsat acei arbori în pace, tocmai, am băgat buldozerul să facă slalom printre pomii buni care au rămas, pentru că, la noi, la parcul de distracții este vitală umbra. Dacă eu pun o jucărie în soarele acela, acuma, nu se urcă nimeni.
Deci, la noi, în parcul de distracții, este vitală umbra.
Noi am închiriat o suprafață de teren, din această bucată de 12 ha, de 2 ha, cum au închiriat și alții, pentru terase, restaurante și ce urmează să se facă.
Toată lumea a spus că noi, cei cu parcul de distracții, suntem de vină pentru uscarea pomilor.
Și, încă odată, vă aduc la cunoștință, noi am luat doar o bucată. Pomi uscați sunt pe tot terenul. Nu e treaba noastră. Eu am găsit un teren de închiriat. Am înțeles că terenul s-a definitivat la Înalta Curte de Casație. Adică, există o hotărâre, la Înalta Curte de Casație, cum că acest teren este teren privat”, a declarat Sorin Mușat.

În context, trebuie menționat și faptul că și edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, i-a solicitat, în repetate rânduri, primarului general Nicușor Dan să demareze procedurile de expropriere pentru cele 11 hectare din Parcul IOR.
Răspunsul lui Nicușor Dan a fost că avocați plătiți de Primăria Capitalei ar studia procedurile judiciare prin care cele 11 ha au fost retrocedate.

Dar, trebuie reținut faptul că, dată fiind puterea de lucru judecat a unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Justiție și Casație, este greu de crezut că ar mai putea fi exercitată vreo cale de atac.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.