Ce alegem sa mancam, unt sau margarina? Vezi care este alegerea corecta
Articol de , 5 octombrie 2014, 11:35
Competitia acerba dintre unt si margarina este departe de final, si de o parte si de alta formandu-se tabere de adepti entuziasti sau de aprigi contestatari.
Unii nutritionisti sustin ca provocarea este de a alege dintre doua rele pe cel mai mic.
Unt – Pro
– Este un aliment natural, produs din grasimea laptelui, fara adaosuri de substante chimice.
– Favorizeaza digestia si e bine tolerat de catre persoanele cu probleme intestinale.
– Seleniul si zincul din compozitia untului sunt dusmanii radicalilor liberi, care produc imbatranirea.
– E o sursa bogata de calciu, minerale si vitamine: A, E, K si D.
Unt – Contra
– Se intinde greu pe paine.
– Creste nivelul LDL (colesterol rau).
Margarina – Pro
– Din sortimentele non-hidrogenate, au fost eliminate aproape complet grasimile trans daunatoare.
– E usor tartinabila.
– Este ieftina.
Margarina – Contra
– E un produs artificial, obtinut pe cale industriala, prin solidificarea uleiurilor vegetale.
– Agentii folositi pentru intarirea margarinei sunt toxici, cu potential cancerigen.
– Vitamina E prezenta in uleiurile vegetale din care se face margarina e distrusa la temperaturile inalte necesare procesarii.
– Contine coloranti si aromatizanti care sa-i dea aspect si gust de unt.
Citeşte mai mult pe ecuisine.ro