Proiect pentru achiziţionarea a 250 de tramvaie, aprobat de Consiliul General

foto: Adriana Baciu

Consiliul General al Capitalei a aprobat un studiu de oportunitate prin care se recomandă achiziţionarea a 250 de tramvaie moderne, necesare îmbunătăţirii transportului public de călători.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 836.487.085 euro, respectiv 4.145.295.398 lei fără TVA.

Studiul de oportunitate recomandă achiziţionarea a: 100 de tramvaie din gama de 27 de metri (dintre care 10 bidirecţionale), 100 de tramvaie din gama de 36 de metri unidirecţionale şi 50 de tramvaie din gama de 45 de metri.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se declară optimist că Municipalitatea va găsi finanţare din fonduri europene şi din împrumuturi, pentru această achiziţie.

„Consiliul General a votat azi studiul de oportunitate pentru 250 de tramvaie noi în Bucureşti (în plus faţă de cele 100 de la Astra, dintre care au venit deja 40). Sunt optimist că vom găsi finanţarea din fonduri europene şi din împrumuturi”, a scris el, pe Facebook.

Primăria Capitalei a precizat că toate tramvaiele noi vor avea echipamente moderne, vor beneficia de sistem de climatizare şi vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi. Pentru obţinerea fondurilor necesare, Municipalitatea va aplica pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027, în cadrul apelului dedicat mobilităţii urbane, dar va identifica şi alte surse de finanţare.

„Pentru achiziţia a 46 de tramvaie din gama de 27 m lungime, suntem în etapa de evaluare a proiectului depus pentru finanţare prin PNRR. În prezent, parcul circulant al STB are 521 de tramvaie, inclusiv vagoanele utilitare. Dintre acestea, aproape 70% au durata de exploatare depăşită. Reamintim că am achiziţionat 100 de tramvaie noi Imperio de la compania Astra Vagoane, 40 dintre acestea circulând deja pe străzile Capitalei”, scrie PMB, pe aceeaşi reţea de socializare.

Studiul de oportunitate a fost elaborat de o echipă mixtă formată din experţi din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti Ilfov, în baza informaţiilor furnizate de către Societatea de Transport Bucureşti.

Potrivit raportului de specialitate, investiţia este justificată de gradul de uzură al parcului de tramvaie, precum şi de numărul tot mai mare al defectelor înregistrate, cauzate de starea tehnică a tramvaielor. Astfel, în prezent un număr de 348 de vehicule au durata normală de funcţionare depăşită.

Se menţionează că tramvaiele bidirecţionale din gama de 27 de metri vor fi folosite pe traseele care la capăt de linie nu dispun de bucle de întoarcere. Restul de 90 de tramvaie din gama de 27 de metri unidirecţionale vor fi utilizate pe trasee cu un grad de încărcare mai mic decât III.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.