VIDEO: Cum ne influențează inteligența artificială viața

Trăim în era tehnologiei și fie că ne dăm seama sau nu, folosim inteligența artificială în fiecare zi, iar pentru că suntem nativi digitali, am fost curioși să aflăm mai multe despre acest subiect.

Florin Tufan, CEO al companiei de software Veridion, a venit să ne explice ce este inteligența artificială și cum a reușit să dezvolte, cu ajutorul acesteia, un start-up care acoperă în prezent peste 80 de milioane de companii din întreaga lume.

Chiar dacă ni se pare că alegerile pe care le facem nu sunt influențate de tehnologie, se pare că ne înșelăm.

„Absolut tot ce vedem și este conținut, este în principal influențat de inteligența artificială”, spune Florin.

Deși crezi că alegi ce articol vrei să citești, realitatea este alta: „Alegi dintr-o plajă de 3 articole care îți sunt propuse de inteligența artificială” pentru că totul este o serie de algoritmi „care practic hotărăsc pentru tine”, afirmă el.

Poate te întrebi care este costul pentru a trăi într-o lume „în care totul este făcut pentru tine”… Ei bine, „este unul care ne este foarte greu să ni-l imaginăm”, spune Florin Tufan. „Nu știu cum va arăta o lume în care ceea ce știu eu despre lumea din jurul meu, nu seamănă deloc cu ceea ce știi tu despre lumea din jurul tău”, adaugă CEO-ul companiei Veridion.

Încă de la primele job-uri pe care le-a avut și-a dat seama că modalitățile de a face cercetare despre „topic-uri, piețe, companii, evoluții, trenduri, tehnologii” sunt ineficiente și de aici a apărut Veridion. Nu  a fost un drum ușor, dar a fost unul care a dat rezultate.

„Ne-a luat cam un an de zile să avem o variantă funcțională ceea ce sună ușor, dar în realitate când ești în ziua 230 și nu știi dacă ești în ziua 230 din 350 sau din 700 poate să te apese psihic”, precizează el.

După patru ani și jumătate de activitate, datorită unui soi „de încăpățânare și naivitate”, Veridion lucrează în prezent pentru aproximativ 80 de milioane de companii din întreaga lume.

Pentru a ușura parcursul celor de la început de drum, „ne-am propus să facem un Hackaton (Hacking Big Numbers) în București care să dureze 3 zile în care să punem noi toate resursele la dispoziție de care ai nevoie, inclusiv să dăm idei despre ce ai putea să faci cu așa de multe date”, spune Florin.

Scopul acestui eveniment este să scoată anumite bariere peste care au trebuit să treacă cei 3 fondatori, să îi ajute pe tineri să se conecteze cu ecosistemul, cu antreprenori și oameni care dezvoltă tehnologie similară.

Tinerii din Generația Z sunt la curent cu ceea ce înseamnă inteligența artificială și nu ezită să o folosească, unii din curiozitate, alții pentru a-și termina mai repede task-urile. Dacă tot vorbim de curiozitate, ăsta ar fi și motivul pentru care s-ar uita la un film „gândit”, scris și regizat de inteligența artificială. Cât de rău ar putea ieși?

Dacă vrei să afli detalii din culisele emisiunii ne poți urmări pe Instagram și Facebook, București FM. Sesiunea de Speed Questions o găsești pe contul de TikTok @generatiazradio, iar pe noi ne auzi în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.