Nicușor Dan: Niciodată nu ar fi trebuit să se permită construirea în Greenfield!
Articol de Mircea Apostolescu, 10 iulie 2023, 14:22
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, astăzi că nu ar fi trebuit aprobată niciodată construirea Cartierului Greenfield.
Edilul șef mai spune că Pădurea Băneasa – ultima care a rămas lângă București, trebuie păstrată pentru viețuitoarele sălbatice și pentru ca bucureștenii să se poată plimba cu copiii.
De aceea, deschiderea drumului forestier Vadul Moldovei pentru locuitorii din Greenfield poate fi numai o soluție temporară, până în momentul în care principalul investitor din Greenfield își va onora promisiunea de a deschide noi căi de acces către și din Șoseaua de Centură.
„Acolo, niciodată, nu ar fi trebuit să se permită construirea. În momentul de față, sunt aproximativ 6.000 de oameni și sunt în curs de finalizare niște blocuri de 11 etaje care se estimează că vor ajunge 10.000 de oameni acolo.
Niciodată nu trebuia să se permită construirea, înainte să existe niște drumuri de acces. Și nu prin pădure, pentru că acolo este un drum forestier.
(…) Bucureștiul are mai mulți locuitori decât cei 6.000 sau 10.000 din Greenfield. Și una este o pădure și alta este o pădure cu o șosea prin ea. Adică, poți să fi sigur că, câteva sute de metri, în stânga și în dreapta, nu o să locuiască nicio veveriță, niciun arici, nicio vietate de pădure, păsări, și așa mai departe.
Deci, dorința bucureștenilor, așa cum am perceput-o eu, este ca acea pădure – care este, practic, singura care ne-a mai rămas, să aibă regim de pădure, în care să poți să te duci să te plimbi cu copiii”, a declarat Nicușor Dan.
Edilul Capitalei a explicat că, pentru deschiderea provizorie, pe o durată de 4 ani, a drumului forestier Vadul Moldovei, Municipalitatea ar urma să solicite o hotărâre de Guvern pentru trecerea provizorie în administrarea sa a porțiunii de drum forestier, aflată actualmente în administrarea Romsilva.
Deasemenea, Primăria Capitalei ar urma să preia, tot pentru 4 ani, de la Garda Forestieră, administrarea porțiunii de fond forestier, a mai explicat Nicușor Dan.
Caracterul provizoriu al drumului prin Pădurea Băneasa ar urma să pună presiune pe principalul dezvoltator pentru deschiderea de noi căi de acces spre și dinspre Șoseaua de Centură, a mai explicat primarul general al Capitalei.
„Soluția care să rezolve provizoriu această problemă este că, mai întâi, noi să cerem și Guvernul să dea o Hotărâre de Guvern, prin care partea de drum forestier să treacă la Municipalitate. Și Municipalitatea să poată să-l folosească ca drum de interes local.
După care, acea bucată de fond forestier să fie cerută de Primăriei de la Garda Forestieră. Și Garda Forestieră să ni-l dea, iar noi să-l amenajăm, tot așa, provizoriu, pentru ca el să poată fi folosit ca drum.
Proiectul care este propus, azi, în ședința de Consiliu General, nu ține cont de toate aceste subtilități juridice. Adică, este o cerere adresată Guvernului României să transfere ambele bucăți de drum. Și, din cauza asta, el e sortit eșecului.
(…) Tocmai acesta este motivul pentru care eu prefer 4 ani, în loc de definitiv, pentru că-l va impulsiona (…pe principalul dezvoltator din Greenfield n.r.), sub presiunea acestui timp, să accelereze procedurile pentru a realiza proiectele alternative”, a declarat Nicușor Dan.
În context, trebuie menționat faptul că pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare de îndată a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), convocată de grupul consilierilor PSD, s-a aflat un proiect de hotărâre, inițiat de către același grup politic, care propunea formularea unei cereri către Guvern pentru a emite o Hotărâre de Guvern prin care drumul Vadul Moldovei să fie trecut în patrimoniul Municipiului București.
După desfășurarea lucrărilor Comisiilor de Patrimoniu și Juridică, lucrările plenului CGMB au fost închise brusc, de către președintele de ședință Roxana Cantea, de la USR, deși proiectul fusese avizat pozitiv de către Comisia de patrimoniu a CGMB, prin vot în unanimitate.
Ar mai trebui menționat și faptul că printr-o adresă oficială, Romsilva obiecta față de preluarea temporară a drumului forestier de către Primăria Capitalei. După expirarea celor 4 ani, porțiunea de fond forestier ar trebui să revină la starea inițială, adică să poată fi plantați copaci, ceea ce nu este posibil, se spunea în adresa Romsilva.