Primăria Capitalei și Consiliul General îi discriminează pe cei cu mașini înmatriculate în provincie?
Articol de Mircea Apostolescu, 17 iulie 2023, 16:19 / actualizat: 18 iulie 2023, 10:33
Abonamentele de parcare pentru riverani costă de zece ori mai scump pentru cei care nu au mașinile înmatriculate în București!
Conform noului Regulament privind utilizarea parcărilor publice administrate de către Primăria Municipiului București prin Compania Municipală Parking București S.A. – regulament adoptat la finele anului trecut de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB) prin HCGMB 705/2022, tariful de parcare a fost uniformizat, începând de la 1 martie anul acesta, la 5 lei pe oră, pentru toate zonele din București, iar, pentru riverani, a fost acordat un tarif preferențial, pe baza unui abonament lunar nenominal în cuantum de 50 de lei.
Numai că abonamentul pentru riverani nu este condiționat numai de dovada domiciliului sau reședinței persoanei în zona respectivă.
Pentru a putea beneficia de un abonament pentru riverani, trebuie să ai autovehiculul înmatriculat în București.
În caz contrar, tariful este de 500 de lei pe lună, adică de zece ori mai scump.
Această prevedere reprezintă un abuz, o discriminare, susține avocatul Florian Sebastian Mihăileanu, reprezentant al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).
„Reprezintă un abuz această hotărâre, având în vedere că discriminează persoanele care nu au autoturismele înmatriculate în București.
Aceste persoane, deși au domiciliul și reședința în București și ar trebui să beneficieze de un abonament de riveran, preferențial, nu pot să beneficieze de un astfel de abonament, pentru că una dintre cerințele acestei hotărâri este ca autoturismul să fie înmatriculat în București.
Și nu înțelegem – și, de aceea, am atacat această hotărâre în instanță, de ce această discriminare, în condițiile în care statutul de riveran ar trebui să fie dat de domiciliu și de reședință.
Practic, cetățeanul care are o locuință, un domiciliu, o reședință, în buletin, obținut în mod legal, ar trebui să beneficieze și el de acest abonament preferențial, și nu doar cei care au autoturismul înmatriculat în Municipiul București”, a declarat Mihăileanu pentru București FM.
Asta înseamnă că, dacă ai o mașină de serviciu, înmatriculată în alt oraș ori lucrezi în București pe o perioadă determinată și ai venit cu propria mașină sau ești student din alt oraș, nu vei putea beneficia de abonamentul pentru riverani și de tariful de 50 de lei pe lună.
În aceste condiții, un ONG, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului, a acționat în judecată CGMB pentru discriminare, solicitând anularea prevederilor discriminatorii din HCGMB nr. 705/2022, pe cale judecătorească.
HCGMB 705/2022 încalcă prevederile referitoare la nediscriminare, atât pe cele din Constituția României, cât și pe cele din legislația Comunitară, mai susține reprezentantul FACIAS.
„Acestă Hotărâre de Consiliu General încalcă mai multe legi. Și anume Constituția, articolele referitoare la nediscriminarea persoanelor. Încalcă și normativele europene, care spun că fiecare cetățean are dreptul să-i fie satisfăcut un drept pe baza principiului nediscriminării. Și, pentru situații identice, să fie tratat în mod egal.
Iar, în condițiile în care noi am observat că se creează această stare de discriminare, considerăm că încalcă și Constituția.
Este o hotărâre care poate fi lovită de nulitate parțială”, consideră avocatul Florian Mihăileanu.
Deși FACIAS a depus plângere prealabilă împotriva HCGMB 705/2022, cerând Consiliului General să revoce parțial, în ceea ce privește prevederile discriminatorii, HCGMB 705/2022, nici CGMB nici primarul general Nicușor Dan nu au dat niciun răspuns, mai spune Mihăileanu.