Ascultă Radio București FM Live

Expoziția „Efectul Picasso”, în septembrie, la Muzeul de Artă Recentă Bucureşti!

Expoziția „Efectul Picasso”, în septembrie, la Muzeul de Artă Recentă Bucureşti!

Articol de Marga Tudor, 17 iulie 2023, 19:20

46 de picturi, desene şi gravuri semnate Picasso şi 60 de lucrări semnate de 33 de artişti români contemporani, influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne, pot fi vizionate, începând din 27 septembrie, la expoziţia organizată la Muzeul de Artă Recentă Bucureşti.

„Din 27 septembrie 2023 şi până pe 8 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti (MARe) prezintă 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate Picasso şi 57 de lucrări (picturi, sculpturi, ceramică, graffiti) semnate de 32 de artişti români contemporani influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne”, informează un comunicat al MARe.

„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziţii din Europa de Est şi cu siguranţă cea mai importantă din România – care se numără printre cele 8 ţări participante în programul Celebration Picasso: 1973-2023, potrivit lui Erwin Kessler, curator expoziţie şi directorul Muzeului de Artă Recentă Bucureşti.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Musee National Picasso-Paris şi celebrează 50 de ani de la dispariţia lui Pablo Picasso, printr-un program din care fac parte alte 42 de muzee din lume. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est cuprinsă în amplul proiect lansat de Franţa şi Spania.

În octombrie 2023 se împlinesc, de asemenea, 5 ani de la deschiderea MARe/Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti.

Printre artiştii români expuşi împreună cu Pablo Picasso se numără Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Victor Man, Dumitru Gorzo, Florin Mitroi, Marin Gherasim, Ştefan Bertalan, Alexandru Ţipoia, Alexandru Rădvan, Neculai Păduraru, Alma Redlinger, Pisica Pătrată.

„Expoziţia de la MARe/Muzeul de Artă Recentă va da prilejul reliefării influenţei lui Picasso asupra artei româneşti, prin punerea faţă în faţă a lucrărilor lui Picasso de la muzeul nostru şi a celor semnate de artiştii români selectaţi. Ea va da posibilitatea de a vedea parcursul tehnic al operei lui Picasso, graţie lucrărilor aparţinând patrimoniului Muzeului Picasso”, a spus Cecile Debray, preşedintele Muzeului Picasso din Paris.

Expoziţia va fi însoţită de un impresionant catalog bilingv, în care vor fi reproduse (full color) lucrările expuse (peste 100 de ilustraţii de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români şi francezi.

Pe durata expoziţiei, MARe/Muzeul de Artă Recentă va susţine o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile şi experienţele provocate de expoziţia Efectul Picasso.

De asemenea, în ianuarie, Muzeul de Artă recentă va organiza un simpozion internaţional de două zile, dedicat lui Picasso şi influenţei sale asupra artei (est) europene după cel de-al doilea război mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franţa, Germania şi Cehia.

„Efectul Picasso este o expoziţie deschizătoare de drumuri. Nu doar va relua legătura la nivel înalt după cei 55 de ani de la expoziţia Picasso din 1968, ci va constitui un model şi o resursă pentru viitoarele generaţii de artişti şi pentru publicul acestora, pentru societatea şi cultura locală şi regională. Efectul Picasso la MARe/Muzeul de Artă Recentă Bucureşti va fi evenimentul cultural major al deceniului. Concepută împreună cu Muzeul Picasso din Paris, susţinută şi sponsorizată de instituţii şi de companii locale, expoziţia şi activităţile conexe vor marca un nou nivel de angajare socială în dezvoltarea unui public modern şi a unei societăţi inovatoare, cu un înalt standard al calităţii vieţii şi cu competenţe şi aspiraţii culturale superioare. Expoziţia Efectul Picasso va ocupa MARe în întregime”, a spus Erwin Kessler.

In timp ce in Romania expozitia va fi deschisa in cel mai mare muzeu privat al Capitalei – Muzeul de Arta Recenta – la nivel mondial vor fi incluse institutii prestigioase precum Muzeul Metropolitan si Guggenheim in New York, muzeele spaniole Thyssen-Bornemisza, Prado, Regina Sofia si Guggenheim Bilbao sau Petit Palais si Centrul Pompidou din Paris.

Expozitia Picasso de la Bucuresti are ca punct de plecare un eveniment desfasurat in 1968 in capitala cand au fost expuse 150 de gravuri si litografii ale artistului. La acea vreme, expozitia a avut un impact considerabil asupra generatiei de tineri artisti romani pentru care Picasso reprezenta un spirit al libertatii creatiei, potrivit dosarului de presa al proiectului „Picasso Celebration 1973-2023”.

Din 1968, nu a mai fost organizata in Romania nicio alta expozitie personala a unui artist international de prim ordin. Nici dupa 1989, in ciuda deschiderii spre lumea culturală occidentala, nu au fost deschise expozitii dedicate protagonistilor modernitatii artistice internationale.

Expozitia de la Muzeul de Arta Recenta va ocupa toate etajele cladirii si va fi acompaniata de o serie de video-documentare prezentate in Auditorium-ul MARe. Vor fi organizate cursuri pentru copii si adolescenți, tururi ghidate, conferinte, dezbateri si va fi lansat si un catalog de cercetare in romana si franceza, in colaborare cu Muzeul Picasso din Paris.

Anul trecut, în România, a avut loc o alta expunere dedicata lui Picasso în cadrul Art Safari 2022, unde au fost incluse gravuri si desene ale costumelor spectacolului de balet „Palaria cu 3 colturi” prin care muzica lui Manuel de Falla si-a facut debutul pe scena internationala.

Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”

Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani.

Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.

Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.

Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, dar sunt de interes si pentru cofetari sau pentru specialistii in restaurare, care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.

Tichetele pentru expoziția din septembrie au fost deja puse in vanzare.

Vreme instabilã
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 21:15

Vreme instabilã

La noapte, Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimã se va situa în jurul valorii de -2 grade. Vineri, Vremea...

Vreme instabilã
Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume