Riscă Bucureștiul să piardă finanțarea europeană pentru termoficare?
Articol de Mircea Apostolescu, 19 iulie 2023, 11:30
A început cursa contra cronometru pentru păstrarea finanțării europene pentru cei 210 kilometri de rețea de termoficare!
Cel de-al doilea șantier pentru reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri nerambursabile prin POIM a fost deschis în Militari.
Este vorba despre un tronson de conductă cu o lungime de 1,64 km, situat pe strada Apusului din sectorul 6 al Capitalei (Obiectivul 25).
Despre acest obiectiv de investiții primarul general Nicușor Dan susținea că ar urma să fie singurul care va fi finalizat și dat în exploatare până la sfârșitul acestui an din cele 25 cu finanțare europeană, astfel încât să nu se piardă fondurile europene nerambursabile pentru reabilitarea restului de peste 200 km de rețea de termoficare.
Reporter: Domnule primar, credeți că există posibilitatea ca acest lot sau un alt lot să fie finalizat, până la finele lui 2023, astfel încât să nu se piardă finanțarea Europeană?
Nicușor Dan: Da, sunt sută la sută că asta se va întâmpla. Este un lot în zona de vest, care are doar 2 kilometri. Și o să înceapă curând. Și acela va fi finalizat, fără îndoială, în acest an, răspundea Nicușor Dan la o întrebare directă a București FM.
Lucrările din Militari sunt executate de către Asocierea S.C. Energomontaj S.A. (Lider) – S.C. Elsaco Electronic S.R.L (Asociat) – Sicor S.R.L (Asociat) – IPCT Instalații S.R.L.(Asociat), valoarea de execuție, conform autorizației, fiind de 6.384.234,56 lei.
În total, Primăria Capitalei ar urma să modernizeze cu finanțare europeană 210 km rețea de termoficare iar valoarea întregii investiții ar urma să se ridice la 260 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane euro fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Și Compania Municipală Termoenergetica (CMTEB) a deschis șantiere în mai multe cartiere din sectoarele 1, 2, 4, 5 și 6 din Capitală pentru lucrări înlocuire a conductelor, modernizare și reparații.
În context, trebuie amintit faptul că, în noiembrie 2020, proaspătul primar general Nicușor Dan semna contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare.
Până la demararea lucrărilor, au trecut, însă, mai bine de doi ani și jumătate.
Cum explică edilul șef al Capitalei această întârziere?
Reporter: Contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2020. De ce a durat peste doi ani și jumătate până la începerea lucrărilor?
Nicușor Dan: Pentru că, mai întâi…după cum știți, noi aveam începute pe fonduri municipale, alte șapte obiective.
Am avut două runde de consultări cu constructorii, care nu aveau deloc încredere că Primăria va putea vreodată să plătească la timp lucrările.
Am deblocat, mai întâi, acele lucrări.
Și, după asta, am scos în achiziție publică aceste lucrări mari, cum am spus, de 360 de milioane de euro.
Și achiziția publică a durat, cum durează, a răspuns Nicușor Dan la o întrebare București FM.