Matilda – o carte pentru părinți și copii

Dacă aveți copii, vacanța este și perioada în care puteți petrece cât mai mult timp împreună cu ei. Și cel mai bun mod de a face aceasta este să îi citiți o carte bună, desigur pentru vârsta lui sau a ei si cu eroi asemănători. O astfel de carte este ”Matilda”, un roman scris de Roald Dahl apărut în taducere românească la editura Art.

Povestea din carte se țese în jurul Matildei, o fetiță care a mers la școală ceva mai târziu decât alți copii deoarece părinților ei nu le păsa de așta. Sigur, nici școala locală – care se numea oficial Școala Primară Crunchem Hall – nu era o clădire tocmai atractivă. Fetița este repartizată la clasa pentru copii mici. În scoală mai învățau încă 250 de copii între 5 și 12 ani. Scoala era condusă de o persoană uimitoare -domnisoara Trunchbul – o femeie între două vârste.

La clasa unde fusese repartizată Matilda mai erau încă vreo optsprezece fete de vârsta ei și cam tot atâția băieți. Învătătoarea lor, domnișoara Jennifer Honey, care nu părea să aibă mai mult de 24 de ani, avea ochii mari, albaștri si părul șaten auriu și era înaltă și subtire. Era foarte blândă și, nu ridica niciodată vocea, nu zâmbea decât rareori și cu toate acestea avea darul de a se face iubită de copii. Întelegea foarte bine emoția și stânjeneala unui copil care se afla pentru prima dată în sala de clasă și știa să îi facă pe cei mici să depăsească acest sentiment și să se simtă în largul lor, indiferent de familia din care veneau.

Domnisoara Trunchbul era o fire opusă: era o femeie care părea că seamănă teroare pe oriunde trecea: și în randul profesorilor si al elevilor, încât oricine avea impresia, chiar de la distanță că are în jurul ei o aură de teroare.

Micuța Matilda nu venea dintr-o familie tocmai pe placul multora. Și ea simțise încă din prima zi de școală acea stânjeneală. Dar ea mai venea si cu o reputație pentru care nu avea nici o vină: Tatal ei e un infractor, iar mama, o femeie cicalitoare si nu tocmai inteligenta. Cei doi cred ca Matilda e o adevarata pacoste care pierde prea mult timp cu cititul in loc să se uite la televizor, ca oamenii normali… Nici ingrozitoarea domnisoara Trunchbull, directoarea scolii, nu are o parere mai bună despre micuta pasionată de lectură.

Dar Matilda nu e chiar singura. Domnisoara Honey, învatatoarea ei, stie că fetita e un geniu si că ascunde câțiva asi în manecă.

Ce se va întâmpla cu Matilda? Își vor schimba cei din jur părerea despre ea? Și mai ales ce le va dovedi fetița? Dar toate acestea rămâne să le aflați singuri atunci când veți citi cartea ”Matilda”, o retetă de succes pentru a deschide pofta de citit a celor mici și un roman pe care nici cei mari nu îl vor mai lăsa din mână până când nu vor întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.