VIDEO – Dan Lupu: „Odată cu festivalul a crescut și comunitatea”

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din Delta Dunării este Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul. Cea de-a XX-a ediție va avea loc la Sfântu Gheorghe în perioada 14-20 august.

Dan Lupu, membru în echipa de organizare a festivalului, și actrița Ilinca Hărnuț au fost prezenți în ediția specială a emisiunii De10xRomânia de vineri, 28 iulie 2023.

„Este a douăzecea ediție și pregătim foarte multe surprize celor care vin acolo. Ce e frumos e că este într-adevăr locul ăla și lumea care vine la festival e împreună și au ocazia să se întâlnească cu realizatorii filmelor, cu oameni din presă, din echipă și sunt într-un loc oarecum restrâns, extrem de frumos și asta incită la discuții, la păreri schimbate într-un mod informal și în cadrul ăla extrem de frumos, cu apusurile alea minunate. Dacă nu ați fost până acum la Anonimul e musai să încercați și e musai să vă faceți planurile din timp pentru că pe durata festivalului toate locurile de cazare de acolo sunt sold-out, pentru că este un eveniment dorit. Și ce este frumos este că eu fac parte din echipa festivalului de anul trecut. Pentru mine este a doua ediție, este a douăzecea a festivalului și e frumos acolo pentru că odată cu festivalul a crescut și comunitatea. Deși la început localnicii au fost cumva circumspecți și au crezut că o să fie cumva intruziv în comunitatea lor, pe parcursul timpului au îmbrățisat evenimentului au învățat să se bucure de el. Pe lângă faptul că participă cazând oameni și oferindu-le mâncare, participă și în festival. Sunt doamnele din sat care la gala de deschidere cântă cântece tradiționale, vin la proiecții….”

Actrița Ilinca Hărnuț este cunoscută pentru rolurile jucate în filmele „California Dreamin`(nesfârşit)” (2007), „Marilena de la P7” (2006), „Discordia” (2016), „Toni & prietenii săi”, „Inimi cicatrizate” (2016), adaptarea după scrierile lui M. Blecher, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018) sau „Tipografic majuscul” (2020) și nu numai. De asemenea, a jucat în scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste” regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, peliculă care a luat premiul trei la cea de-a 24-a ediție a Cinéfondation din cadrul Festivalului de Film de la Cannes (2021).

Pentru că îi place foarte mult și partea de regie, Ilinca Hărnuț participă la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul în calitate de regizor. „Este primul film de ficțiune pe care l-am scris. Este un scurtmetraj pe care l-am regizat cu ajutorul celor de la Film Plus. Ei au un program bun de încurajare a tinerilor regizori și din câte văd din lista de selecție mai sunt filme realizate cu ajutorul lor. Este povestea unei adolescente care are acest mic crush pentru un cântăret ceva mai în vârstă, seara în care se întâlnesc și care cumva degenerează… (…) La mine au fost mai multe etape. Eu am și co-scris un scenariu de lungmetraj împreună cu o regizoare cu care am și lucrat acum, Sarra Tsorakidis, și am și filmat parțial filmul la care am scris împreună. Exercițiul asta de a scrie, m-a făcut să-mi doresc să scriu și lucruri singură, iar procesul de a regiza în sine mi-a plăcut foarte mult. Am făcut tot ce mi-aș fi dorit să-mi facă un regizor mie”.

Programul festivalului cuprinde două competiţii de scurtmetraje româneşti şi internaţionale şi proiecţii de film de lungmetraj, însoţite de întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public. Câştigătorul Trofeului ANONIMUL din acest an va fi ales prin vot de publicul festivalului și va primi un premiu de 3.000 de euro.

În deschiderea Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul va fi proiectat filmul regizat de italianul Marco Bellocchio „Kidnapped”, un lungmetraj care a fost în selecția oficială a ediției din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

Emisiunea De10xRomânia poate fi ascultată zilnic, de luni până vineri, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.