Termoenergetica, 1 miliard datorie către ELCEN

Sursa foto: Mircea Apostolescu

În ciuda repetatelor afirmații ale primarului general al Capitalei Nicușor Dan, cu privire la achitarea în integralitate a subvenției la termie și la însănătoșirea financiară a Municipalității, Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB) se confruntă cu riscul intrării în insolvență.

Insolvența operatorului serviciului public de termoficare ar atrage după sine pierderea fondurilor europene nerambursabile pentru modernizarea întregului sistem de termoficare al Capitalei – atât pe partea de transport, distribuție și furnizare operată de către CMTEB, cât și pe partea de producție a energiei electrice și termice prin CET-urile Electrocentrale București S.A. (ELCEN).

Cum a ajuns CMTEB la o datorie de 1 miliard de lei?

Asta deoarece CMTEB se află, în acest moment, în imposibilitatea de a-și achita datoriile certe, lichide și exigibile.

Datoria CMTEB către furnizorii de energie termică se ridică la 936.628.586,07 lei, existând pericolul de compromitere a continuității serviciului public de termoficare!
Cauzele acestei situații financiare se găsesc în nerecunoașterea de către Consiliul General al Municipiului București a pierderilor reale în costurile justificate, conform OG 36/2007, plata cu întârziere de către Primăria Municipiului București a sumelor datorate CMTEB pe anii 2021-2022.

Din cauza acestor întârzieri, s-a creat un decalaj foarte mare între data scadenței creanței CMTEB și data efectivă a achitării acesteia către furnizorii de energie termică. Evident, penalitățile s-au acumulat.

Alte cauze ale actualei situații financiare critice a CMTEB țin tot de Primăria Municipiului București și de Consiliul General al Municipiului București. Este vorba despre bugetarea subvenției pentru acoperirea diferenței de preț sub nivelul necesar, neplata diferenței de capital subscris, în sumă de 36.078.024, aprobarea cu întârziere a ajustării tarifelor și prețurilor practicate de către CMTEB pentru furnizarea energiei termice, pe fondul creșterii accelerate a prețurilor la energia termică, energia electrică și gazele naturale, începând cu noiembrie 2021, inclusiv obligația de plată în avans a gazelor naturale.

„În acest moment, Compania Termoenergetica are de plată către ELCEN o sumă în jur de aproape 1 miliard de lei, însemnând ultimele trei – patru facturi.

Această sumă se compune din pierderile pe care compania le-a avut în ultimii doi – trei ani, pierderi datorate plății subvenției, de către primărie, cu întârziere – și, din acest motiv s-au acumulat penalități, dar, mai ales, din cauza acestor întârzieri de aprobare a tarifelor”, a declarat, pentru București FM, Claudiu Crețu, directorul general al CMTEB.

Bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură, în prag de iarnă!

În luna septembrie, în pragul noului sezon de încălzire, obligațiile de plată ale CMTEB cu termen de scadență depășit vor trece de 1 miliard de lei ca și deficitul de cashflow al companiei bucureștene de termoficare.

În aceste condiții, cu datorii neplătite și fără bani pentru plata în avans a gazelor naturale, Termoenergetica ar putea să se găsească în imposibilitatea de a asigura continuitatea serviciului public de termoficare. Adică, bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură, în prag de iarnă.

Această situație financiară deosebit de gravă ar putea conduce la intrarea în insolvență a CMTEB.

Reporter: Domnule director, dat fiind faptul că e vorba despre aproape 1 miliard datorie certă și exigibilă, bună de plată, există riscul intrării în insolvență a CMTEB?

Claudiu Crețu: „Evident că acest risc există, atât timp cât ai de plată 1 miliard. Și este o sumă destul de consistentă. Fac mențiunea că Primăria (… Municipiului București n.r.) este cu plata la zi a subvenției.

A reușit să recupereze acest decalaj, în cursul ultimului an. Însă, fără acoperirea acestor pierderi, ca să putem ajunge la momentul zero, să putem fi în situația de sănătate financiară, în situația de siguranță, acest risc există.

Mai ales că toamna se apropie cu repeziciune și facturile din lunile octombrie – noiembrie vor fi mult mai mari. Mă refer, aici, la facturile de gaze, la facturile de energie termică. Pentru că, iarna, consumul este mult mai mare și sumele sunt mult mai mari”.

Se pierd banii europeni pentru termoficare?!

Una dintre principalele consecințe ale unei intrări în insolvență a CMTEB este aceea că poate pune în pericol chiar absorbția fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare al Capitalei, nu doar pe partea de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, ci și pe partea de producție a acesteia.

„Ar fi păcat că, prin insolvență, să nu mai putem absorbi fonduri europene. Pentru că obiectivul cel mai important al României, al orașului București, al tuturor este să absorbi acești bani europeni, acești bani nerambursabili, și să ne modernizăm.

Ar fi păcat, din probleme birocratice, să ajungem să pierdem sute de milioane, șansa a sute de milioane sau poate chiar miliarde de bani europeni. Care ar trebui să conducă la modernizarea întregului sistem, atât CET-uri, cât și rețele, digitalizare, astfel încât sistemul să fie din ce în ce mai eficient”, a declarat Claudiu Crețu pentru București FM.

Oricum, în condițiile în care nu ar mai fi asigurată continuitatea serviciului public de termoficare, investițiile în modernizarea sistemului ar deveni inutile.

Sindicatul Profesional Termoenergetica București și CMTEB au ieșit cu o scrisoare deschisă. Mai jos găsiți scrisoarea.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.