Sunteți pregătiți pentru show-uri aeriene și acrobații la înălțime?

Sâmbătă, pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu va avea loc cea de-a II-a ediție, Black Sea Air Show, unul dintre cele mai mari spectacole aeriene din România. La Constanța, Aeroclubul României va participa cu 15 aeronave, din care 10 vor evolua în zbor, iar celelalte cinci vor fi la expoziția statică.

George Rotaru, pilot și directorul general al Aeroclubului României, a fost prezent în ediția specială de vineri, 4 august 2023, a emisiunii De10xRomânia și a vorbit despre evenimentele aviatice care vor avea loc în luna august.

„Va fi un spectacol foarte frumos, deosebit, atât cu aeronave civile cât și cu aeronave militare. Vom avea și o paradă de automobile retro, vor fi și motocicliști care vor defila, pe timpul demonstrației aeriene vom avea și o expoziție statică, cu foarte multe aeronave și echipamente.

Cine vine acolo nu se va plictisi, vor fi peste 6 ore de activitate. Cei care vin vor avea ocazia să vadă acrobație foarte multă cu avioane în evoluții solo sau în formație. De asemenea, vor fi și parașutiștii Aeroclubului României, care vor face niște salturi foarte frumoase și colegii din Forțele Aeriene Române, care vor fi alături de noi cu aeronavele din dotare. Avem și alte aeronave aliate, invitate care vor performa acolo și, de asemenea, vor putea fi văzute de aproape de cei curioși”.

Pregătirea piloților pentru astfel de evenimente aviatice înseamnă multe ore de zbor, antrenamente, stăpânire de sine și o selecție făcută la începutul fiecărui sezon.

„Nu oricine poate fi la un miting aviatic. Trebuie să ai o experiență foarte bogată, trebuie să te încadrezi foarte bine în fața publicului, trebuie să zbori la o înălțime care să pună în valoare figurile pe care le faci și, totodată, trebuie să fi și foarte stăpân pe tine pentru că atunci când se uită mii de oameni la tine poți să ai și emoții. Și nu ne permitem să avem emoții în timpul mitingului.

Tocmai am mărit echipa de piloți a Aeroclubului României, în special partea de acrobație cu avionul. Avem mulți piloți tineri pe care i-am crescut chiar în perioada aceasta a pandemiei. Am folosit perioada aceasta a pandemiei care nu ne-a permis să organizăm evenimente pentru a ne antrena personalul și sportivii proprii, în condițiile de atunci, cu foarte multe proceduri, măsuri de siguranță și de prevenire a infectării.

A fost benefică pentru noi pentru că a crescut numărul de piloți de parașutism de performanță, dar în același timp am lucrat și la partea de flotă și de infrastructură. Ne-am dezvoltat flota de aeronave și infrastrucură, astfel că reluarea evenimentelor ne-a prins pregătiți, deși sunt foarte multe. Weekend-ul trecut am avut două evenimente destul de departe unul de celalat. Unul la Cluj și unul la Tulcea, dar oamenii s-au bucurat foarte mult să ne vadă pe cer”, a mai spus George Rotaru, în emisiunea De10xRomânia.

Constanța Black Sea Air Show este organizat de Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, în parteneriat cu Aeroclubul României și Agenția de turism și evenimente Mistral Tours & Events, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române și Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Anual, Aeroclubul României organizează cursuri de parașutism planorism sau de avioane ultraușoare, în toate cele 15 baze, care sunt gratuite pentru persoanele cu vârsta până în 23 de ani. Anual, se înscriu la aceste cursuri între 3.000 și 4000 de tineri.

„După ce parcurg teoria, rămân între 800 și 1.000 de tineri care încep să zboare gratuit. Selecția funcționează tot timpul pentru că sunt foarte mulți pasionați, dar în momentul în care ajung să zboare apar rețineri, fiecare om este construit diferit. Mulți intră în domeniul aviației prin intermediul nostru. Sunt foarte mulți care ajung controlori de trafic aerian sau să lucreze pe partea tehnică.

În același timp, suntem pepiniera pentru tot ce înseamnă partea de aviație comercială, militară și noi dăm piloții și parașutiștii de performanță, noi reprezentăm România la competițiile internaționale.

După obținerea licenței, pregătirea tinerilor nu se termină aici. Dacă există perspectiva de a practica acest sport, instructorii îi propun pentru menținerea în loturile județene, fiecare din cele 15 aerocluburi are propriile loturi pentru fiecare disciplină și continuă să pregătească pentru competiții locale, interjudețene, cei mai buni merg la naționale și acolo sunt selectați membrii lotului național care reprezintă România mai departe”.

Anul acesta Aeroclubul României împlinește 100 de ani de la înființare. De asemenea, sunt 85 de ani de la înființarea Aerocluburilor de la Iași și Cluj și 90 de ani la înființarea Aeroclubului de la Craiova.

După evenimentul de la Constanța, din 5 august, piloții Aeroclubului României vor fi la Craiova în weekend-ul 12-13 august, după care vor participa la un alt eveniment aviatic în Ungaria, iar în ultimul weekend din luna august vor fi prezent la BIAS 2023, care va avea loc pe Aeroportul Internațional Băneasa Aurel Vlaicu, în 25 și 26 august.

„Anul aceasta ne-am hotărât ca în ziua vineri să permitem accesul publicului ca să vadă antrenamentele și expoziția statică, iar a doua zi va fi spectacolul propriu-zis. Anul aceasta vom avea alături de Aeroclubul României, care împlinește 100 de ani, Forțele Aeriene Române care împlinesc 110 ani de activitate și partenerii tradiționali – Tarom, vom avea invitați din afară.

Vor fi cei de la Flying Bulls care vor veni cu 4 aeronave, printre care am reușit să-i conving să vină cu un P-38 Lightning, care este un avion de vânătoare din Al Doilea Război Mondial, un avion cu două fuzelaje, are o formă mai aparte, este avionul care a fost folosit la finalul războiului împotriva noastră.

Vom avea și un avion reactiv, vom avea un L-39 Delfin, un avion produs în Cehia care a fost folosit și de Forțele Aeriene Române ca avion de școală în anii 70 și 80. De asemenea, s-ar putea să avem în vizită un Mig-15, care a fost și în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Avem un Pilatus PC-9 din Slovenia. Îl vom avea pe Jurgis Kairys care este nelipsit. Vom avea și două baloane cu aer cald pentru că am achiziționat încă unul, o expoziție statică foarte bogată”, a completat directorul general al Aeroclublui României, pilotul George Rotaru.

Emisiunea De10xRomânia este transmisă zilnic, de luni până vineri, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.

Autor: Adelina Tocitu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.