Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, ediția 18, începe pe 11 august

Credit foto: Claudiu Popescu

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr a ajuns la ediția cu numărul #18.

De-a lungul ultimilor 18 ani, Ideo Ideis a reprezentat o platformă care a încurajat peste 4.000 de adolescenţi să exprime ceea ce sunt, prin ateliere de teatru și arte alăturate, întâlniri și discuții cu mentori.

Petrecerea de majorat va avea loc, evident, în Alexandria, între 11 și 18 august. 9 trupe de teatru de liceeni vor trăi aici experiența de festival, alături de comunitatea în care s-a născut și a crescut fenomenul Ideo Ideis.

Faci lumea să semene cu tine – mesajul ediției din acest an, nu e doar un salut adresat adolescenților care privesc lumea cu îndrăzneală, ci și un mod de a-i încuraja să își cultive mai departe curiozitatea, pentru a-și putea asuma transformarea societății prin mijloace creative. Totodată, reprezintă o oglindă întoarsă către comunitatea din Alexandria, care a crescut exponențial în ultimii 18 ani. O comunitate care a îmbrățișat cu încredere și deschidere provocarea de a găzdui în fiecare an cel mai mare eveniment dedicat educației alternative prin teatru și arte alăturate și care a devenit în timp un exemplu de transformare pentru celelalte orașe mici din România.

Anul acesta vor participa peste 100 de adolescenți din România. 21 de artiști îi vor ghida, de-a lungul celor 7 zile petrecute în Alexandria, în procesele de dezvoltare prin teatru, arte alăturate și mentorat. O noutate absolută a ediției din acest an este revenirea în festival a unor foști participanți Ideo Ideis, de data aceasta în calitate de traineri.  Vlad Ionuț Popescu, Oana Jipa, Bogdan Tulbure, Mara Oprea și Vlad Galer au făcut parte, în adolescență, din trupe de teatru participante, iar anul acesta vor susține ateliere de teatru în calitate de actori profesioniști. Alături de ei, vor lucra cu trupele selectate formatori precum Ana Covalciuc, Liviu Chițu, Corina Moise și Alexandra Tofan.

Și lista de mentori se înnoiește în 2023. Rolul de a le oferi adolescenților inspirație și motivație, amplificând prin sesiunile de mentorat căutările creative din timpul atelierelor, va fi preluat la această ediție de actorii Andreea Vasile, Bogdan Farcaș, Alec Secăreanu, Andrei Huțuleac și Marin Grigore.

7 trupe de teatru de liceeni au fost selectate pentru participarea la ediția din 2023 a festivalului, în urma apelului de înscrieri lansat de Ideo Ideis: Brightside Drama (București), Mircea Albulescu (Câmpina), Praf de Stele (Constanța), Drama Club (Botoșani), Gong (Roman), Nobody’s Group (Bacău), A.C.T. (Bacău). Lor li se vor alătura 20 de adolescenți selectați din 8 orașe din țară în proiectul #experiențaIdeoIdeis, care unește toți pilonii fenomenului Ideo Ideis într-un proces rotund de învățare.

Pentru a-i încuraja pe tinerii din Alexandria să-și continue explorările personale prin artă, în contextul în care nicio trupă din oraș nu s-a înscris anul acesta cu un spectacol pregătit în prealabil, Ideo Ideis – prin laborator și festival, a sprijinit un grup de tineri din comunitatea locală să se adune într-o trupă de lucru și să trăiască experiența Festivalului în această formulă.

Adolescenții care vor participa la această ediție vor petrece o săptămână în Alexandria, timp în care vor locui, vor învăța și vor crește împreună, bucurându-se de îndrumarea artiștilor care le vor deveni traineri și mentori. Vreme de trei zile, toți participanții vor trece prin experiența unui atelier de teatru și, la alegere, dans, film, scriere creativă, muzică, make-up, costume sau multimedia, artele devenind instrumente de conectare la sine și la ceilalți. Fiecare trupă va juca spectacolul cu care a fost selectată în programul festivalului.

„Un festival de teatru tânăr fondat de un grup de adolescenți atinge anul acesta pragul maturității. Urmărindu-i evoluția și luând parte la dezvoltarea acestui fenomen realizezi faptul că nu doar tinerii care trăiesc experiența participării la festival au nevoie de revelațiile care li se întâmplă aici, ci și comunitățile din care ei fac parte, incluzând Alexandria. Orașul acesta reprezintă mai mult decât acasă pentru Ideo Ideis. A devenit, în timp, un model de revitalizare culturală pentru alte localități mici din România. Un model de care avem realmente nevoie. Toate astea au fost posibile prin implicarea directă a comunității. Pentru că fie că ne dorim sau nu, prin cele mai mici acțiuni pe care le întreprindem, facem lumea să semene cu noi.”, subliniază Liviu Romanescu, directorul Ideo Ideis Festivalul de Teatru Tânăr.

Festivalul oferă și șansa vizionării unor spectacole profesioniste, dar și a unor noi producții cinematografice.

La Centrul Multifuncțional pentru Tineri, vineri, pe 11 august, de la ora 20:00, după ceremonia de deschidere a celei de-a 18-a ediții Ideo Ideis, spectatorii vor urmări ”Un basm urban” – o producție a Teatrului Metropolis, în regia lui Norbert Boda. Pe ritmuri de hip-hop și alte genuri muzicale de stradă, spectacolul spune povestea unor copii care devin eroii propriei povești, prin intermediul actorilor Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fülöp, Stella Cora, David Drugaru, Ștefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi și Irina Sibef.

Platforma de Teatru Politic aduce la Alexandria sâmbătă, pe 12 august, spectacolul ”Acrobații – 7 zile din viața unor profesori de țară”, în regia lui David Schwartz. Actorii David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Octavian Voina vor spune povestea a cinci profesoare și profesori la o școală gimnazială dintr-o comună fictivă din România, care vor să schimbe lumea de la catedră. Deși are un scenariu ficțional, spectacolul se bazează pe o cercetare riguroasă, desfășurată pe parcursul unui an de zile de echipa artistică.

”Disco Regret” este tot o producție a Teatrului Metropolis, inclusă în programul de marți, 15 august. Ioana Abur, Cezar Antal și Iosif Paștina sunt protagoniștii poveștii în care un tânăr cineast, proaspăt divorțat, hotărăște să facă un film despre relația părinților săi, oferindu-și șansa de a trăi adevărate revelații despre motivele fiecăruia dintre noi de a continua o relație. Regia îi aparține lui Irisz Kovacs.

Cea de a patra propunere teatrală, din data de 17 august,  este un spectacol regizat de Andrei Huțuleac, mentor la ediția din acest an. ”NAUFRAGIAT!” Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuși) – producție a Teatrului ,,Maria Filotti” din Brăila spune o poveste seducătoare, potrivită publicului de toate vârstele. Distribuția îi reunește pe Nicholas Cațianis JR., Ciprian Chiricheș, Blanca Doba și Corina Borș.

Cinemateca Târzie, una dintre cele mai iubite secțiuni din programul Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, continuă, iar trei dintre filmele prezentate în aer liber, pe platoul ANAF, se vor vedea în Alexandria înainte de premiera lor oficială în cinematografele din țară.

”Încă două lozuri”, comedia semnată de Paul Negoescu va deschide porțile Cinematecii Târzii sâmbătă, pe 12 august, de la ora 22:00. Personajele interpretate de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță încearcă acum să dea lovitura peste noapte, speculând piața criptomonedelor.

Același Paul Negoescu semnează și pelicula ”Oameni de treabă”, programată duminică, pe 13 august, de la ora 22:00. O comedie neagră cu Iulian Postelnicu în rol principal, filmul spune povestea unui polițist din mediu rural prins într-o serie de întâmplări nefaste ce îl obligă să ia decizii radicale. Proiecția din Alexandria va fi urmată de un Q&A cu regizorul și scenaristul filmului.

Luni, pe 14 august, publicul Ideo Ideis are întâlnire cu ”Tigru” – Cel mai bun film de debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2023. Inspirat din întâmplări reale,  debutul regizorului Andrei Tănase, spune povestea Verei – medic veterinar, care se străduiește să facă față unei tragedii care-i macină viața personală. În mijlocul acestor evenimente, un tigru evadează de la grădina zoologică la care lucrează. Despre cum s-au desfășurat filmările va povesti mai multe actorul Bogdan Tulbure, trainer la ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru Tânăr și alumn Ideo Ideis.

Seara de miercuri, 16 august, este rezervată unui film românesc care s-a remarcat anul acesta la Berlinală, unde a cucerit Premiul FIPRESCI, și care a fost desemnat Cel mai bun film românesc la TIFF 2023. ”Între revoluții”, în regia lui Vlad Petri, îmbină elemente de documentar și ficțiune pentru a pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București. Proiecția specială va fi urmată de Q&A cu Lavinia Braniște, co-scenarista filmului.

Nu lipsesc din program concertele, Alex Ștefănescu va avea luni, ”Un altfel de concert”, iar Ada Milea și Bobo Burlăcianu vor cânta în seara următoare.

”seara povestitorilor” îi aduce la Alexandria pe: Cătălin Ștefănescu, Marcel Iureș, Andreea Borțun, Alexandru Ion, iar ”POV:ești de vară” vor fi cu: Maria Obretin, Ștefan Lupu Andrei Huțuleac, Judith State,  apoi cu: Andreea Grămoșteanu, Pavel Bartoș, Bogdan Farcaș, Andreea Vasile, Marin Grigore.

Găsiți întregul program pe https://www.ideoideis.ro/festivalul-program-18

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.