VIDEO: Memorialul dedicat marelui campion Ivan Patzaichin și traseul „Delta lui Ivan”, inaugurate pe 8 septembrie, la Tulcea

Festivalul Ivan Patzaichin va avea loc la Tulcea, în perioada 8 – 12 septembrie. Anul acesta vor fi inaugurate memorialul dedicat marelui campion și traseul „Delta lui Ivan”, care va fi parcurs de caravana „Apele Unite ale României” între Tulcea și Mila 23, în perioada 10 -12 septembrie.

Teodor Frolu, arhitect, antreprenor și vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin- Mila 23 a venit în De10xRomânia, în ediția specială de vineri, 18 august 2023.

Ansamblul arhitectural „Ivan Patzaichin” este realizat conform viziunii Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și a lui Teodor Frolu, partenerul lui Ivan Patzaichin în proiectele derulate de acesta în ultima decadă a vieții.

„Anul acesta e un an cu totul special pentru că, după cum știți, a fost inaugurată faleza care îi poartă numele lui Ivan. Și în același timp, noi, pe 8 septembrie, la deschiderea festivalului, vom inaugura ansamblul memorial Ivan Patzaichin, o contribuție a noastră ca asociație și o continuare a ceea ce și-a dorit Ivan și anume ca numele lui să nu fie doar reamintit cu emoție, ci numele lui într-adevăr să ajute ceea ce a prețuit foarte mult și anume Delta și zona Tulcea.

Sursa: bucurestifm

Acest memorial nu este doar un memorial legat de Ivan, este și un ansamblu arhitectural care amenajează spațiul public de la capătul falezei către Sulina, îl transformă într-un loc, o identitate specială. Credem noi că va fi un loc care va aduce un plus spațiilor publice și culturale din Tulcea. Va fi la 200 m de muzeul de artă”.

Ansamblul dedicat marelui Ivan Patzaichin este construit de cinci artiști – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, iar pregătirile sunt pe ultima sută de metri pentru inaugurarea care va avea loc în 8 septembrie.

„Săptămâna viitoare începe greul pentru că vor veni echipe la montaj. E foarte interesant, pentru că pe lângă artiști, Columna este o lucrare de 18 m înălțime, toată din inox, realizată cu o companie din Brașov, cu ingineri constructori, ingineri care, spre exemplu, ca să poată să mărească la scară, au folosit o tehnică de scanare 3D a machetei. Vorbim de câteva zeci de tone de material de confecție metalică, macarale, deci e o lucrare foarte complexă.

La fel metopa, care și ea necesită niște meșteri, de fapt și ei sunt niște artiști, este echipa care realizează mozaicul din Catedrala Neamului. Sunt niște profesioniști care lucrează împreună cu Mircea Cantor. La fel pentru fântână, care este o lucrare cinetică, deci o fântână care se mișcă, de 4,5 m înălțime, o roată din această mobilă. Sper să avem cât mai mulți oameni alături de noi pe 8 septembrie”, a mai spus Teodor Frolu, în emisiunea De10xRomânia.

La fel ca în ultimii 12 ani, în cadrul festivalului vor avea loc concerte Rock’n’Row pe faleza orașului, competiții și plimbări pe apă la Lacul Ciuperca, ateliere de educație alternativă pentru copii, dezbateri despre dezvoltarea durabilă a Deltei și rolul pe care și-l pot asuma comunitățile în stabilirea direcțiilor de dezvoltare favorabile, proiecții de filme în aer liber și expoziții de artă.

Line-up-ul Festivalului va include nume sonore și trupe cu mare potențial, de la Vama, Omul cu Șobolani (OCS), Antract, The Schnitzels și VH2, la Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria) și Zagăn. Tot atunci va fi inaugurat și traseul Delta lui Ivan.

„Ne-am propus să inaugurăm un prim traseu între Tulcea și Mila 23, care să fie în mod special dedicat ambarcațiunilor cu vâsle și sperăm noi, ambarcațiunilor electrice care încep să apară și în Deltă, ca alternativă de turism lent. De fapt, e un traseu turistic de două zile, care sperăm noi să  fie extins în mult mai multe zone ale Deltei. E un proiect pe care îl promovăm de ani de zile. De fapt, de la început l-am promovat cu Ivan, era un vis al lui Ivan, care anul ăsta se întâmplă.

Noi lucrăm în paralel și la Muzeul Ivan Patzaichin la Mila 23, pe care inițial am sperat să îl putem inaugura tot acum. Din păcate, am avut niște probleme cu nivelul apei foarte scăzut și din cauza asta avem niște întârzieri din cauza echipamentelor care nu le putem descărca în locul în care era prevăzut inițial, așa încât muzeul se va deschide probabil undeva la sfârșitul lui octombrie. Dar ideea asta de a crea un ansamblu care pornește de la Memorialul lui Ivan, unde vom avea un ponton dedicat pentru ambarcațiunile mici.

 De acolo vor pleca cei care vor să exploreze această Deltă a lui Ivan, traseul și la capătul lui vor ajunge la Muzeul Ivan Patzaichin“la Mila 23, care la fel, nu este doar un loc de vizitat, este de fapt un centru, să zic așa, al comunității, care va deservi și comunitatea”, a adăugat Teodor Frolu.

Ceremonia de inaugurare a Ansamblului Memorial va fi însoțită de un spectacol de video mapping – în premieră în Tulcea – cu imagini cu semnificație pentru oraș și zestrea sa culturală.

Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle – a luat numele de Ivan Patzaichin la ediția din 2022 și este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea.

Emisiunea De10xRomânia este difuzată zilnic, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.

Autor: Adelina Tocitu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.